en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Att göra i hem och trädgård i juni.
Publicerat: 2019-06-01

Att göra i hem och trädgård i juni

Dags att så smått börja njuta av det du sådde i våras. Det gror och spirar i din trädgård i juni! De långa dagarna tillsammans med värme och vatten gör att dina odlingar växer med rekordfart!  Har du inte hunnit med att så ännu så finns det fortfarande gott om grönsaker och blommor du kan så nu och under resten av sommaren. 

Börja skörda och så ny Sareptasenap, Ruccola och Sallat för längre skört.

Börja skörda och så ny sareptasenap, tuccola och sallat för längre skörd. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Så grönsaker nu och under resten av sommaren

Sallat, rädisor, rucola, dill, sockerärt, gräslök och koriander kan du så i juni och fortsätta att så upprepade gånger under hela sommaren. Med flera såomgångar har du alltid färska grönsaker och kryddor att skörda. Här hittar du tips på 8 lättodlade grönsaker att direktså.

Förutom att direktså kan du med fördel förodla dessa grönsaker i mindre krukor. Då har du alltid nya plantor att fylla på i trädgårdsland och pallkrage när du börjar skörda dina grönsaker.

Sallat, dill, gräslökkoriander och basilika fungerar dessutom bra att odla i kruka. Även om du har ett trädgårdsland eller en pallkrage att odla i kan det vara fiffigt att odla just kryddor i kruka för att kunna ställa dem på en plats där de verkligen trivs. Särskilt basilika älskar värme och de flesta kryddor växer oftast bäst där de är skyddade från vind. Det är då också enklare att placera kryddorna nära kök och matplats så att du lätt kan nå dem när du lagar eller äter mat. Mer närodlat än så blir det inte! Tips på hur du odlar basilika i kruka hittar du här.

Så blommor tillsammans med dina grönsaker

Samtidigt som du planterar ut dina förodlade växter kan du också passa på att direktså flera blomfröer runt grönsakerna. Här ger vi dig tips på 8 lättodlade blommor som du kan direktså.

Ringblommor är både vackra och ätbara – de växer dessutom med raketfart! Låt dem växa i rader mellan grönsakerna eller utmed kanterna av landet och pallkragen. Ringblommorna ger ett färgsprakande och inbjudande grönsaksland. Givetvis kan du så ringblommor i kruka, exempelvis tillsammans med dill eller svartkål. Använd de vackra kronbladen som dekoration i sommarsalladen. Här får du tips på hur du lyckas med ringblommor.

Ringblommor lockar dessutom till sig insekter som hjälper till att pollinera, vilket de flesta av dina växter behöver hjälp med. Utan pollinering, ingen frukt. Här får du fler tips på hur du kan hjälpa till att rädda bina.

Krasse och blåklint är andra snabbväxande blommor som går att äta och passar bra att så bland dina grönsaker. Här får du tips på ännu fler blommor som går att äta. De är fler än du tror! Vill du odla snittblommor för att kunna plocka till buketter senare i sommar kan du så rosenskära, malva och vallmo.

Direktså Rosenskära och plocka buketter i höst.

Direktså rosenskära i juni och plocka buketter i höst. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Tid att vänja krukodlingarna vid utelivet

Nu när även nattemperaturen har ökat är det hög tid att plantera ut dina växter. Kanske har du förodlat kruktomat inomhus eller andra grönsaker och sommarblommor? Precis som vi människor kan bränna oss i den starka försommarsolen, eller bli för kalla av vind och regn, riskerar även grönsaker och blommor att göra det om de inte får chans att anpassa sig till livet utomhus. Låt dina växter vänja sig vid sol, vind och regn ett steg i taget. Börja med att ställa ut dem några timmar under dagen. En halvskuggig och vindskyddad plats är perfekt de första stunderna utomhus. Lägg gärna lite fiberduk över växterna som skydd från solen när den står som högst. Svep även in dem i fiberduk under de första nätterna utomhus för att skydda dem från kyla.

Ringblomma och tagetes är populära i grönsakslandet, men är precis lika fina och lättodlade i kruka

Ringblomma och tagetes är populära i grönsakslandet, men är precis lika fina och lättodlade i kruka. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Bönornas tid är nu

I juni är det oftast en säker tid att plantera ut försådda bönor eller odla dem direkt på friland. Ska du så fröna direkt utomhus behöver jorden ha nått en temperatur om runt 15 grader. Ett tips är att alltid blötlägga bönan ett dygn innan sådd för bästa resultat. När de väl har grott finns det inget mer tacksamt än bönor. Så gärna två frön i varje hål för att försäkra dig om att du får så många plantor som du vill ha i raden. Ta sedan bort den svagare plantan när de kommit upp en bit.

Bönor passar väldigt bra att så på liten odlingsyta och vissa sorter blir upp till två meter höga. Dessa sorter behöver ett ordentligt växtstöd. Du kan också ha bönor i kruka på balkongen eller terrassen – kom bara ihåg att ge dem någonting att klättra på.

Med sin enorma växtkraft ger bönorna skörd under lång tid och ju mer du plockar desto fler bönor. Det finns ett stort utbud av olika bönor och var inte rädd för att prova dig sig fram. Läs våra tips på 5  bönsorter och fundera på vilken du vill prova i år.

Se till att dina Bönor har ett ordentligt stöd att klättra på redan från början - det går fort när de väl börjat växa.

Se till att dina bönor har ett ordentligt stöd att klättra på redan från början – det går fort när de väl börjat växa. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Höga höjder med sockerärt och slingerkrasse

Blanda växter vilt och odla på höjden i dina pallkragar.

Blanda växter vilt och odla på höjden i dina pallkragar. Foto: Annika Christensen.

Det är förstås inte bara bönor du kan direktså för att odla på höjden i grönsakslandet eller i pallkragen. Sockerärt är ett bra exempel på grönsaker som klättra och ett blommigt exempel är slingerkrasse. Slingerkrasse ’Milkmaid’ är en ätbar höjdare med ljuvligt cremegula blommor som går att direktså fram till mitten av juni. Vattna ytan före sådd och håll jorden fuktig tills fröna har grott.

Odlar du i pallkrage kan det vara extra smart att odla på höjden eftersom du då få mer skörd på liten yta. Dra dig inte för att så sockerärt och fina blommade slingerväxter tillsammans i pallkragen. Det finns fina spaljéer speciellt utformade och anpassade just för pallkragen om du inte vill bygga din egen. För fler tips på hur du kan kombinera höga och långa grödor i din pallkrage, läs denna artikel med växtkombinationer för pallkrage.

Vattna rätt redan från början

Beroende på väder, jordtyp och var i landet du bor kan det redan nu börja bli riktigt torrt i dina odlingsbäddar. Gassande sol och blåst får dessutom dina krukor att torka upp ännu snabbare. Ju större dina växter blir, desto mer vatten behöver de, och dina grönsaker blir oftast som godast när de får en jämn bevattning. Vi har dock risk för vattenbrist på många håll i landet och behöver tänka på att inte slösa med vårt vatten. Vi ger dig trädgårdsexpertens tips om hur du vattnar smart.

Ge grönsaker och blommor naturlig näring

För tomater, grönsaker och sommarblommor är det viktigt med regelbunden näring – då växer de bättre hela sommaren. Särskilt viktigt med extra näring är det när du odlar i kruka. Du kan göra eget nässelvatten och ge till dina plantor eller strö lite gräsklipp då och då runt grönsakerna ger också bra näring och du hjälper dessutom grönsakerna att hålla fukten. Läs mer om olika typer av näring och om hur du väljer rätt för dina växter här.

Rensa mindre och skörda mer

Ringblommor är snabba, lättodlade och otroligt vackra. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Ta vara på de tomma ytorna i grönsakslandet eller pallkragen! Så rädisor, dill och sockerärt med jämna mellanrum hela sommaren. På så vis får du mer att skörda och mindre ogräs att rensa. Du kan också så sallad och kål i små krukor eller minidrivhus och när ledig plats uppstår i landet så sätter du ut småplantor där utrymme finns. Vill du ha tips på hur du odlar kål så hittar du det här.

För att ge så lite plats som möjligt för ogräset att växa är det också en god idé att så ringblommor mellan grönsaksraderna. De fyller de tomma ytorna på ett vackert sätt och ogräset får mindre utrymme att växa på. Ringblommorna växer snabbt och är väldigt fina i buketter på bordet– eller som dekoration på sommarlunchen. Ringblommor får dessutom fler blommor ju mer du plockar av dem.

Finns det ändå några tomma områden kvar bland dina grönsaker där ogräs kan växa så är det bästa att rensa lite och ofta hellre än sällan och mycket. På så vis känns arbetet mindre påfrestande. Det är då särskilt viktigt att du har märkt ut dina frösådder, så att du inte rensar bort dem av misstag.

Genom att täckodla får ogräsen svårare att växa eftersom du täcker jordytan med dött växtmaterial. Ett enkelt och populärt tips är att lägga lite halm runt jordgubbsplantorna. Det hjälper dig också att skörda rena bär till saften eller efterrätten. Jordgubbar trivs även bra i kruka och kan då odlas på såväl terrass som balkong. Det kan vara ett bra alternativ om du bara vill ha några plantor som ska vara lätta att sköta. Precis som tomaterna vill jordgubbarna ha mycket vatten.

En god idé är att ha småplantor att fylla luckorna i landet med efter skörd.

En god idé är att ha småplantor att fylla luckorna i landet med efter skörd. Foto: Markus Danielsson, Nelson Garden.

Roligt projekt för sommarlovet

Det finns även mycket du kan odla med barnen eller barnbarnen nu i juni. Missa inte våra tips på lättodlade fröer som gror snabbt och bra. Ett annat troligt projekt som passar bra att inleda sommarlovet med är att bygga en ätbar koja av sockerärtor.

barn_koja_sockerartor

Odla en koja av sockerärt att leka i och njuta av under sommarlovet.

Det kanske allra viktigaste i juni månad är nog ändå att ge sig själv tid att slå sig ner i grönskan och njuta av all prakt i trädgården. Ogräs är också blommor!

Du kanske också är intresserad av:

Så lyckas du med bönor

Allt om att odla i pallkrage

”Minst 50 procent större skörd om du gödslar”