en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Publicerat: 2016-05-27

Så lyckas du med kål!

Journalisten Sara Bäckmo har på bara fem år gått från novis till erfaren odlingsprofil. Idag odlar hon mer än 15 olika sorters kål på sina 400 kvadratmeter stora köksträdgård. Hon odlar i flera omgångar för att njuta av kål från tidig vår till sen höst.
– Man är med från start, från jord till bord. Man blir som kompis med kålen, säger hon.
Här 
delar hon med sig av sina bästa odlingstips. 

Försådd

Förodla i små krukor eller tråg – i såjord eller planteringsjord. Välj sedan ut de plantor som ser starkast ut och sätt över dem i var sin liten kruka.

försådd

Sara låter ofta barnen vara med och så de små fröna.

Omskolning

I takt med att plantorna blir större, skolar du om (planterar om) i större krukor.

omskolning

Här har kålplantorna planterats om i en lite större kruka.

Utplantering

Efter cirka sex till åtta veckor, när plantan har blivit 10–20 cm hög, är det dags att sätta ut den i landet eller i pallkragen – eller i en stor kruka om du odlar på mindre yta. Gör en grop i jorden och plantera kålen där. Fyll gärna på med kompostjord runt omkring. Kål älskar dunderladdad jord. Har du ingen kompostjord så fyll på med planteringsjord blandad med lite kogödsel.

utplantering

Låt gärna kålen får vänja sig vid utelivet ett par dar på en skyddad plats innan den planteras om direkt i landet eller pallkragen.

Täck planteringen

Täck hela planteringen med ett tunt och tätt nät, som skydd mot kålmal och kålfjäril. Kålnät finns i de flesta trädgårdsbutiker. Ett tips är att låta nätet vila på pinnar du sticker ned i marken så att det inte ligger an mot kålbladen. Då kan flygfäna lägga sina ägg genom nätet på plantornas blad. Se till att nätet är helt och sluter tätt mot marken under hela säsongen.

täck-planteringen

Sara lägger ett tunt men tätt nät över kålen för att skydda plantorna mot angrepp från kålfjärilen.

Skadedjursbekämpning

skadedjur-i-trädgården Kålfjäril och kålmal kan ändå hitta in under säsongen och lägga ägg på undersidan av bladen. De syns som orange små kluster. Kläm äggen så fort du ser dem.

Fullt utvecklade larver är bäst att lyfta bort från plantan, alternativt kan du nypa bort blad där det sitter många. Larver som klämts på plantan kan ge en oangenäm smak till kålen.

Skörda rätt

Skörda kålen blad för blad, nerifrån och upp, så får du längre skörd. Också huvudkål kan skördas på detta sätt, vilket är extra värdefullt sent på säsongen.

skörda-kål

Skördar du nedifrån blad för blad så forsätter kålen att växa. Så småningom kan du också skörda en större planta.

Saras tips: I vissa delar av landet kan flertalet kålsorter ge fin höstskörd vid sådd i juli. Broccoli, bladkål och kålrabbi till exempel. Prova för att se vad som fungerar där just du bor.

Text: Qithara Inal Foto: Richard Lindor

Du kanske också är intresserad av:

Koll på kål 

Annika Christensen: Odla kål i Rootmaster – en grönsak upp och en ny ner

Sara Bäckmo: 5 favoriter i köksträdgården

Sara Bäckmo: Kom igång i köksträdgården