en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Odla grönsaker med Rootmaster
Publicerat: 2016-02-25

Rootmaster: En grönsak upp och en ny ner!

För några år sedan när jag odlade kål, sallat och fänkål vågade jag inte skörda för jag ville ju så gärna ta bilder på mina odlingar hela tiden (jag arbetar ju som fotograf). Men nu äntligen har jag löst det problemet och odlar istället omlott hela säsongen. Ibland hinner jag odla och skörda tre omgångar av vissa grönsaker.

Det är ju så man vill ha det. Man vill ju maximera sin skörd och inte ha några tomma hål i sina odlingar. Min nya regel är att när en grönsak tas upp skall en ny ner helt enkelt.

Odla grönsaker i flera omgångar

Med en Rootmaster (minidrivhus) tycker jag att det är lättare att förodla grönsaker i omgånger. Rootmaster har nämligen 4 moduler med 8 pluggceller i varje modul. Alltså väljer jag 4 olika grönsaker som jag sår om flera gånger under en och samma säsong. Vid varje omgång får jag på så vis 8 nya plantor av varje grönsakssorts. 8 plantor åt gången per grönsak är ett lagom antal tycker jag. Jag brukar så om grönkål, svartkål, fänkål och olika sallatssorter i omgångar för att på så vis kunna skörda samma grönsakssort vid flera tillfällen varje sommar.

Rootmaster minidrivhus är så gott som självbevattnade och lätt att sköta. Dessutom behöver man inte plantera om sina grönsaksplantor en gång emellan, utan kan ta grönsaksplantorna från Rootmastern och sätta dem direkt i landet eller pallkragen. Fänkålen är väl den grönsak som kanske inte alltid hinner bli färdig en tredje omgång, men då kan man i alla fall äta blasten på den och man slipper hålet i trädgårdslandet.

Kål är lättast att förodla i omgångar

Olika sorters kål funkar att odla både tidigt och sent eftersom kålen tål kyla. På våren får man avhärda den innan man sätter ut den (man ställer alltså först ut den i Rootmastern några stunder utomhus så att den får vänja sig vid livet i trädgården innan den planteras ut direkt i grönsakslandet eller i pallkragen). Men på hösten vänjer den sig sakta vid kylan om den redan rotat sig i grönsakslandet.

Har jag ont om plats när grönsaksplantorna behöver planteras ut så sätter jag dem på vänt i stora krukor tills det blir ett hål i trädgårdslandet eller pallkragen. I augusti kommer de sista grönsaksplantorna ut i pallkragarna.

Hemligheten för att lyckas: En upp och en ner, helt enkelt

Rootmaster med olika kålsorter

Olika kålsorter i Rootmaster första omgången den 11 mars.

Rootmaster - första och andra omgången med grönsaksplantor

Första och andra omgången med plantor 20 april. Första omgången skall planteras ut när de blivit avhärdade. (= fått stå ute några stunder dagarna innan för att vänja sig vid uteklimatet).

Från Rootmaser till pallkrage

Första kålen klar och dags att sätta nya. Om det är fullt i landet sätter jag plantorna i krukor tills det blir en lucka.

Grönsaker förodlade i Rootmaster

Odlar man grönsaker i Rootmaster slipper man ofta mellan-momentet med att omplantera i små krukor. Grönsaksplantorna kan flyttas direkt ut i landet eller pallkragen. På bilden lagom stora plantor av fänkål att sätta ut. Plantorna har fått regelbunden näring och har dagarna innan utplantering fått vänja sig några stunder vid uteklimatet innan de sätts ner i landet eller pallkragen.

Text och bild: Annika Christensen

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Du kanske även är intresserad av:

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat

Förså: 7 enkla sätt!

Förodla och tjuvstarta sommaren!

 

 

 

 

 

 

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.