en blogg från Nelson Garden
Så här gör du en lastpallsodling.
Publicerat: 2020-04-08

Odla i en lastpall

Återbruka en lastpall för odling på höjden! Det är ett enkelt projekt som du fixar på mindre än ett par timmar. Ställ fraktpallen vertikalt, täpp hålen med markduk och fyll pallen med växter!
Bild och idé: Anna Taws, Urban Garden Company 

Om du har en balkong eller en liten uteplats, är en lastpall det utmärkta sättet att odla egna grönsaker och blommor. Pallarna är oftast bara 20–40 cm djupa och tar inte särskilt mycket golvyta. Det lämnar plats åt trädgårdsmöbler där du kan sitta och njuta av din gröna vägg!

Vertikal odling i lastpall.
Med en enda lastpall får du plats med mycket odling på liten yta.

Du behöver

 • Lastpall
 • Hammare & spik
 • Måttband eller tumstock
 • Blyertspenna
 • Markduk
 • Sax
 • Häftpistol
 • Näringsrik jord
 • Växtnäring

Gör så här

 1. Beroende på utformningen av din pall kan du behöva ta bort brädor på framsidan för att ge mer utrymme åt växterna. Dra ut spiken med hammarens baksida. 
 2. Skär markduken i rektanglar motsvarande brädornas (längd + höjd + höjd) samt (tjocklek + höjd + höjd). Markduken ska täcka bakväggen och sidorna på varje odlingsfack i lastpallen.
 3. Fäst markduken med häftpistol och vik in samtliga kanter. Fäst noggrant – jorden väger ganska mycket, i synnerhet när du precis har vattnat.
 4. Fyll odlingsfacken med jord och vattna igenom jorden.
 5. Plantera dina försådda plantor i odlingsfacken.
Använd häftpistolen för att fästa markduken i lastpallens innerkant.
Häftklamrar håller markduken på plats.

Tips! Om brädorna på framsidan och baksidan inte är fästa mitt emot varandra, kan du fästa de borttaga brädorna på baksidan.

Förså plantorna du vill plantera ut i din vertikala lastpallsodling.
Förså plantorna du vill plantera i din vertikala lastpallsodling.

Växter

Lågväxta och kompakta sorter med grunt rotsystem passar bäst i den här typen av odling. Kom ihåg att välja sorter som är lämpliga för väderförhållandena där din pall ska stå. Vill du odla klätterväxter, satsa på att sätta dem längst ner i pallen.

Plantering av tagetes i lastpallen.
Välj gärna kompakta sorter som klarar av att växa i lite mindre jordvolym. Tagetes är ett bra val!

Skötsel

Kom ihåg att pallväggen behöver tillräckligt med ljus för att plantorna ska utvecklas väl. Odlingen behöver dessutom ganska mycket vattning då fickorna har begränsad storlek.

Ge gödning en eller två gånger under sommaren. Klipp bort vissna blommor, så att blomningen fortsätter så länge som möjligt!

Lycka till!

Läs också

Bygg en ätbar koja av sockerärtor
Odla kryddor i ventilationsrör