en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Publicerat: 2021-04-06

Odla tomater: 4 enkla tips för att lyckas

Att odla tomater behöver inte vara särskilt svårt eller ta mycket plats – och du behöver varken växthus eller trädgård. Väljer du kruktomater går det nämligen att odla i fönstret eller på balkongen. Att kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart! Varför inte prova att odla tomater från frö?

Både höga- och låga tomater går att odla i kruka. De små klarar sig i en mindre. Foto: Anna Lindeqvist

Både höga- och låga tomater går att odla i kruka. De små klarar sig i en mindre. Foto: Anna Lindeqvist

1. Välj tomatsort efter hur mycket plats du har

Vill du odla tomater men har ont om plats är kruktomater eller busktomater ett bra val. De kan odlas vid ett fönster eller på balkongen även när de vuxit till fullstora tomatplantor. Ampeltomater är också ett bra alternativ om du har begränsat med utrymme, även om de kan breda ut sig i omfång. 

Har du stor plats kan du även odla högväxande tomatsorter. Då behöver plantorna rejäla krukor när de börjar växa till sig. De behöver också bindas upp. Med de högväxta tomatsorterna kan du få ännu större skörd och har ännu fler tomatsorter att välja mellan.

Tomatfröer är små och oftast gror nästan alla frön. Fundera på hur många plantor du får plats med och vill odla, och så ett par extra. Det blir en fin present! Foto: Lovisa Back

Tomatfröer är små och oftast gror nästan alla frön. Fundera på hur många plantor du får plats med och vill odla, och så ett par extra. Det blir en fin present! Foto: Lovisa Back

 

2. Förså tomatfröerna inomhus

Förodla tomaterna inomhus under mars eller april i ett litet minidrivhus med såjord. Bra minidrivhus för tomatodling är exempelvis Rootmaster eller pluggbox som får plats i de flesta fönsterkarmar. Det går även utmärkt att använda små plasttråg från grönsaksdisken. Det går att så direkt i mindre krukor, men det kan vara lite svårare att hålla bra fuktighet i jorden. För att hålla kvar fukten kan du trä över plastfolie eller en plastpåse – och glöm inte lufthålen.

Låt sådden stå ganska varmt tills det börjar gro. Har du golvvärme eller en fönsterbräda ovanför ett element är det bra att ställa sådden där. Det finns också värmemattor för just odling. Innan tomaterna kommit upp behöver de inget ljus – bara värme, vatten och syre. Lyft lite på mindrivhusets lock någon gång om dagen så att luft kommer in.

När du ser att tomatplantan börjar komma upp är det viktigt att plantan får mycket ljus. Ett ljust fönster brukar duga gott om vi är inne i april månad. Plantan behöver inte lika mycket värme när fröet väl har grott. Ljus är däremot särskilt viktigt för att plantan ska trivas och inte bli tunn och ranglig. Har det kommit upp mer än en tomatplanta i varje sådd klipper du bort de svagaste eller plantera om så att det växer en planta i varje kruka. Låt locket vara kvar på minidrivhuset så länge som plantorna får plats.

Plantera gärna om tomaterna stegvis. Låt rotsystemet fylla krukan innan du planterar om till en större kruka. Foto: Lovisa Back

Plantera gärna om tomaterna stegvis. Låt rotsystemet fylla krukan innan du planterar om till en större kruka. Foto: Lovisa Back

3. Plantera om tomatplantorna

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har. Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus.

Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet.

Har du använt nedbrytbara papperskrukor vid första omplanteringen kan du sätta ner hela papperskrukan i jorden vid nästa flytt. Fortsätt att ge tomatplantan vatten ganska ofta och blanda vattnet med lite flytande näring då och då.

Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

4. Vänj din tomatplanta vid utelivet stegvis

När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Undvik starkt solljus de första dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. Mer om hur du tjuvar tomater kan du läsa här.

Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Den svarta tomaten ’Indigo Rose’ och den randiga ’Tiger’ F1 är båda högväxande tomater. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

Du kanske också är intresserad av:

Så tomater – odla tomater från frö

Tomater på friland – går det?

Gödselskolan

Vattna rätt hela odlingssäsongen

Förvara dina tomater