en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Löklasagne i balkonglåda. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-09-21

Plantera en löklasagne i balkonglåda

En enda balkonglåda med blomsterprakt som sträcker sig från tidig vår till sommar? Vårblommande höstlök har en begränsad blomningsperiod men genom att kombinera flera sorter i samma balkonglåda kan du förlänga skådespelet.

Från tidig vår till tidig sommar blommar krokus, narcisser och tulpaner om varandra. Varje sort blommar emellertid bara under en begränsad period. En enda kruka med tulpaner blommar bara en liten del av våren och därför är det en god idé att sätta olika sorter. Vill du ha en lång blomning men har begränsat med utrymme? Plantera en löklasagne!

Vad är en löklasagne?

Lasagneplantering innebär att du planterar olika lökar i flera lager med lite jord mellan – som en lasagne. På så vis kan du göra en plantering som blommar hela vårsäsongen i samma kruka.

Knepet är att välja sorter som blommar vid olika tidpunkter under våren. Plantera den tidigaste/minsta sorten överst och den senaste/största underst. Tänk på att alltför många lager kan göra det svårt för lökarna längst ner att orka ta sig hela vägen upp. Två eller tre lager kan vara lagom.

Plantera en löklasagne – steg för steg

  1. Välj en balkonglåda eller kruka med hål för dränering. Det är viktigt att vattnet kan rinna undan så att löken inte ruttnar.
  2. Grunda gärna med lecakulor. Fyll på med ett lager jord, ungefär en decimeter. Tillsätt gärna en näve lökgödsel eller annan växtnäring.
  3. Fördela det första lagret med lök på lagom avstånd med lökens toppiga sida uppåt. Välj den sort med störst lökar – de behöver planteras djupast.
  4. Täck löklagret med omkring 5 cm jord.
  5. Fördela det andra lagret med lök.
  6. Fortsätt enligt samma princip, 5 cm jord och ytterligare ett lager lök…
  7. ….eller avsluta med att täcka ditt översta löklager med ett lager jord.
Botten fylls med ett lager lecakulor, jord och lite lökgödsel.

Fyll botten med ett lager lecakulor, jord och lite lökgödsel.

Första löklagret består av de största lökarna som blommar sist ut på våren. Se till att de har lite mellanrum mellan löken och att den toppiga sidan pekar uppåt.

Täck första löklagret med några centimeter jord.

Täck första löklagret med några centimeter jord.

Det andra löklagret består av lite mindre lökar som blommar lite tidigare.

I det andra löklagret sätter du mindre lökar som blommar lite tidigare på våren. Sätt dem så pass glest att löken under kan hitta en väg uppåt.

Täck andra löklaget med jord.

Det tredje lagret består av den minsta och tidigaste höstöken.

I det sista lagret med lök är det bäst att sätta den tidigaste höstlöken.

Glöm inte att vattna ordentligt innan du ställer din balkonglåda på ett svalt men frostfritt ställe. Lycka till!

Glöm inte att vattna ordentligt innan du ställer din balkonglåda på ett svalt men frostfritt ställe. Lycka till!

Hur tätt kan jag sätta löken?

I kruka kan du sätta blomsterlökarna något tätare än i rabatt men inte så nära att de snuddar vid varandra. Tänk på att inte sätta alltför tätt. Lökarna under ska ju orka ta sig upp!

Hur sköter jag min löklasagne?

Precis som alla krukodlade höstlöksplanteringar ska krukan stå svalt och någorlunda frostfritt. När våren närmar sig med värme och ljus är det dags att börja vattna lite lätt. Här kan du läsa mer om hur du odlar höstlök i kruka.

Läs också:

Driv höstlök i kruka utomhus för en tidigare vår

Video: Plantera vårblommor i kruka i tre lager

Annikas 5 tips för dig som älskar tulpaner