en blogg från Nelson Garden
Höstlök
purple-rain-lovely-match
Publicerat: 2016-09-01

5 tips för dig som älskar tulpaner

Drömmer du om fantastiska färgkombinationer med tulpaner i rabatt och kruka? Då är det ett tips att prova på färdiga mixar av tulpanlök. Förra hösten bad vi odlingsentusiasten och fotografen Annika Christensen testa lökmixar ur vår serie Lovely Match i sin egen trädgård. Här berättar hon om sina favoriter och ger sina fem bästa tips till dig som också vill lyckas med tulpaner.

Trixet när du ska välja tulpanlök, berättar Annika, är det oftast inte räcker med att välja tulpaner i färger som passar fint ihop. Vill du att de ska blomma tillsammans behöver du även se till att välja sorter som blommar under samma tid på våren och som matchar varandra bra även i höjd och växtsätt.

Tulpaner av mixen Purple rain hur serien Lovely Match

Foto: Annika Christensen.

För att göra det betydligt enklare att lyckas finns det därför redan färdigkomponerade mixar av vårblommande höstlök – som Lovely Match. Du kan då välja mellan flera mixar av färdigkomponerade tulpanlökar eller andra vårblommor. De här lökmixarna är speciellt framtagna av experter på blomsterlök och trädgård. Här har man alltså noggrant valt ut tulpaner som passar varandra alldeles förträffligt både vad gäller färger, höjd och blomningstid.

Detta är intressant för alla – både den som är van att skapa rabatter och den som är helt nybörjare. Dessutom passar mixarna också att odla i kruka – för den som exempelvis vill ha en fin mix av tulpaner vid terrassen eller ytterdörren.

Annikas tulpanfavoriter

Annika Christensen som har lång erfarenhet av odling och vårblommor har fått prova på några av våra färdigkomponerade tulpanmixar och andra vårblommor ur serien Lovely Match.

– Jag har testat dem både i kruka och i rabatten och har tre favoriter i Lovely Match-serien: Hero in Love, Purple Rain och Pink Perfume. Den sistnämnda som är en kombination av tulpaner och hyacinter har jag själv varit med och tagit fram.

De tre favoriterna har alla olika egenskaper som Annika väljer att lyfta fram:

Tulpaner av mixen Hero in love hur serien Lovely Match från Nelson Garden

Den kontrastrika blandningen Hero in Love kombinerar ”Black hero” och ”Finola” som ger både en härlig färgkombinations och tulpaner i olika höjd. Foto: Annika Christensen. Se fler fina bilder på mixen här.

I Hero in Love är det färgkombinationen som framförallt hänfört Annika. Den mörka dramatiska tulpanen är hög medan den rosa är lägre vilket gör kombinationen både kontrastrik och vacker. Hero in Love var en av de stora positiva överraskningarna för Annika när hon planterade dem i höstas.

– De blev finare än förväntat och var underbara att även plocka in i bukett!

Den andra favoriten är Purple Rain.

– Den är rolig och spännande eftersom tulpanen Shirley ser annorlunda ut varje gång. Den överraskar vilket jag gillar. Generellt varierar tulpanblommans färg beroende på vilket stadie den befinner sig i. Har den precis blommat eller är den på väg mot slutet av blomningstiden? Även ljuset påverkar färgen väldigt mycket och blommornas toner kan variera från vecka till vecka.

pink-perfume-

– Sen har vi ju Pink Perfume som jag varit med och tagit fram och som jag älskar. Den är helt fantastisk både i doft och färgkombination. Mixen Pink Perfume växlar dessutom under hela blomningen. Den första tiden blommar hyacinten ensam tillsammans med tulpanknoppar. Sen står hyacinterna tillsammans med tulpanerna innan de vissnar och lämnar tulpanerna att blomma sin sista tid på egen hand. Pink Perfume gjorde succé på utställningen på Sofiero våren 2015. Den blev allas favorit och det var ju extra kul!

– Tipset är att man planterar lökarna ganska tätt i kruka så att de skapar ett fång och inte står för glest. Men inte för tätt bara. De ska inte röra vid varandra i jorden. Vad gäller djupet så ska de planteras tre gånger lökens egen höjd ner i jorden.

Tulpaner av mixen Pink Perfume hur serien Lovely Match från Nelson Garden

I mixen Pink Perfume som Annika Christensen tagit fram ingår den mörkt purpurröda hyacinten ’Woodstock’ och ljuslila tulpanen ’Candy Prince’. Det här är en mix som både doftar gott och är vacker att se på. Foto: Annika Christensen.

Be my Honey och Woodland passar bäst i rabatten

Vill du prova på annan vårblommande blomsterlök som Bee my Honey (en mix av alliumlökar) så tycker Annika att just den här mixen passar bäst i rabatten där de med fördel kan kombineras med andra perenner. Alliummixen kan också blomma lite mer omlott.

Vårblommor från lökmixen Lovely Match, Blue print från Nelson Garden.

Blueprint fungerar bra i kruka men passar också väldigt bra som marktäckare under exempelvis vinbärsbuskar tycker Annika Christensen.

– Även Blueprint är rolig att plantera eftersom den fungerar så bra som marktäckare under buskar där de lyser upp. Sedan göms de vissna lökarna i bladverket när buskarna slagit ut. Jag planterade dem under mina vinbärsbuskar och det blev otroligt fint.

Överlag ger de färdiga kombinationerna ett härligt naturligt inslag i rabatten. Särskilt fint blir det om man också lyckas samplantera lökarna med perenner som till exempel hostor, ormbunkar och anagrambräcka, menar Annika. Även om du väljer färdiga mixar av blomsterlök så är inget helt förutbestämt utan det blir ett väldigt naturligt inslag tillsammans med perenner, det är gillar jag, avslutar Annika.

Annikas fem tips:

  1. Vårblommande höstlök som tulpaner sätter du på hösten. Väljer du att sätta dem i kruka så tänk på att placera krukorna musfritt. Möss och sorkar älskar blomsterlökarna.
  2. Alla blomsterlökar behöver en köldperiod för att de ska blomma till våren. Undvik att utsätta lökarna för temperaturer lägre än 8 minusgrader under långa perioder om de står i kruka. Ställ inte heller krukorna för varmt så att lökarna kommer igång för tidigt.
  3. Blomsterlökar i kruka får inte stå blött, det är den största risken att misslyckas. Låt alltså inte krukorna stå under bar himmel under vintern när nederbörden kan vara riklig. Vad gäller rabatter finns där oftast inte samma problem eftersom vattnet i de flesta rabatter själv rinner bort lättare än i kruka.
  4. Ställ gärna krukorna med dina planterade lökar i ett mörkt garage eller en källare. I början behöver de inget ljus, men så fort lökarna tittar upp behöver de stå ljust.
  5. Vattna sparsamt. Gör en snöboll och lägg i krukorna under vintern, då smälter den sakta och blomsterlökarna blir inte övervattnade.

Läs mer om tulpanmixerna:

Kombinera tulpaner med fantastiskt resultat

Tulpanmix i skimrande pasteller

9 färgkombinationer för rabatten

Vill du få tips, idéer och inspiration direkt i din mejlbox? Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varannan vecka året om. Klicka här!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.