en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Publicerat: 2015-11-06

9 sätt att skapa färgkombinationer i rabatten

Vilka färgkombinationer ska jag välja i blomrabatten? Ljuv romantik, dramatik eller perfekt matchat? Genom att kombinera rätt färger i din rabatt kan du skapa olika stämningar i din trädgård. Varsågod, här kommer några tips på hur du kan tänka i färgvalet av dina blomsterlökar och frön! 

Att använda en färgcirkel för att hitta fina färgkombinationer är enklare än vad man kanske skulle tro. En enkel färgcirkel kan du ladda ner och skiva ut kostnadsfritt exempelvis på Vecteezy.com.Skriv ut den på ett stort A4-papper så får du en bra överblick när du ska fundera på hur du vill skapa olika färgkombinationer.

Att använda en färgcirkel för att ta fram fina färgkombinationer är inte svårt. Se våra tips nedan.
Du kan ladda ner en färgcirkel gratis på exempelvis Vecteezy.com. Printa ut den på ett stort A4 eller A3-papper. På så vis får du en bra överblick när du ska fundera på hur du vill skapa olika färgkombinationer i rabatten.

Vilka sorts blommor du väljer beror förstås på säsong. I exemplen nedan visar vi framförallt tulpaner. Tulpanlökar sätter du om hösten för att de ska kunna blomma i trädgården om våren. Färgkombinationerna går dock att återskapa även med andra sorters blommor och arrangemang. Varför inte använda nedanstående principer för att komponera en vacker bukett?

När det kommer till att skapa färgkombinationer på en liten yta – som i en trädgård eller vid en entré – är det
ofta enklare att få till en praktfull stämning om du gör ett medvetet val av färger. Intrycket av blommorna vid en husvägg eller i en rabatt avgörs ofta av just vilka de omgivande färgerna är. Med hjälp av harmonierande eller kontrasterande färgkombinationer i rabatten kan en och samma husvägg eller rabatt antingen bli del av en samstämd färgenhet eller sticka ut och ta en framträdande roll.

Färgkombinationer i rabatten – 9 tips

1. Bestäm stil

Strävar du efter en trädgård eller en entré som ger en ljuv och gammeldags känsla? Välj färgkombinationer av olika pastellfärger. Vill du snarare att rabatten ska kännas modern och tuff? Prova starka färger. Vill du hitta en balans? Tänk på att puderrosa i överflöd kan bli lite väl sockersött. Då kan det vara på sin plats att ge dem ett tuffare sällskap, till exempel i limegrönt eller varför inte svart? Omvänt kan en alltför formell trädgård med mycket grönt, strama linjer och formklippt buxbom behöva mjukas upp med en lite mildare färg såsom rosa eller ljust blå toner.

Pastelliga toner i sällskap av en mörkare ton ger en snygg kontrast.

Blommor i pastelliga toner i sällskap av en mörkare ton ger en snygg kontrast mot den vita husfasaden. Tulpanlökar sätter du på hösten för att de ska blomma i din trädgård på våren.

2. Utgå från fasadens kulör

De allra flesta färgkombinationer smälter in fint mot en vit, grå eller svart fasad, till och med de mer intensiva färgerna röd och orange. Är huset däremot gult kan intrycket bli plottrigt med alltför många starka färger. Bättre då att satsa på gula blommor i olika nyanser eller sekundärfärgerna orange eller grönt. Alternativt, gör precis tvärtom om och låt den redan pigga gula kulören ackompanjeras av kontrastfärgen violett. Till röda hus är klassiska gröna och vita färger vackert. Vita blommor gör sig fint mot gröna fasader, liksom växter i silvriga och gröna toner.

Gult och grönt smälter in vackert mot den gula fasaden. Addera lite dramatik med kontrastfärgen mörkt violett.

Tulpaner i gult och grönt smälter in vackert mot den gula fasaden. Addera lite dramatik med kontrastfärgen mörkt violett.

3. Harmoniera ton i ton

Vill du skapa en harmonisk blomsterkombination väljer du helt enkelt ut några färger som ligger nära varandra. Titta på färgcirkeln ovan så ser du att exempelvis gul/grön/mörkgrön eller blå/violett/cerise är färger som ligger ton i ton. Att välja sådana färgkombinationer skapar samstämmighet och lugn.

Rosa vitt och violett – en samstämmig färgkombination.

En rabatt med blommor i rosa, vitt och violett – en samstämmig färgkombination.

4. Välj kontrastfärg för stor effekt

Vill du ha effekt i rabatten och framhäva kulörerna extra så sikta in dig på kontrastfärger, det vill säga de färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln. Exempel på kontrastfärger är: röd–grön, gul–violett, orange–blå och blågrön–rödorange. Rabatten får på detta sätt ett djup och blir mer uppseendeväckande.

Gult lyfter i sällskap med motsatsfärgen mörkt violett.

Gult i rabatten får ett lyft i sällskap med motsatsfärgen mörkt violett.

5. Låt en färg dominera

Låt en eller två starka färger få stoltsera ensamma i rampljuset. Prova att kombinera med bara vitt eller grönt. Ge en primadonna den plats hon förtjänar i rabatten!

Låt en färgstark sort få huvudrollen mot en grön bakgrund av andra växter.

Låt en färgstark grupp av blommor i samma färg få huvudrollen mot en grön bakgrund av andra växter.

6. Välj rött för en nära och intim känsla

En rabattkombination som inkluderar blommor i varma färger – såsom rött, gult och orange – är mer uppmärksamhetskrävande. En rabatt i varma kulörer upplevs som att den ligger närmare dig som betraktare än en rabatt i kalla färger.

Tulpaner i röda och violetta toner.

Färgkombinationer med många blommor i rött tillsammans med några kalla inslag skapar en fin kontrast. Rött ligger längst från grönt i färgcirkeln – och står därför ut mest av alla färger i naturen. Dessutom är det förstås kärlekens färg – en naturlig signalfärg.

7. Skapa rymd med blått

Blått är en kall färg. Vissa kopplar den med vemod och melankoli, medan andra får en känsla av lugn. Klart är att blå blommor skapar rymd och en känsla av avstånd. Du kan lätt få ett intryck av en lite större trädgård genom att kombinera blommor i blått och andra kalla kulörer vid tomtgränsen.

Pärlhyacinter under vinbärsbuskarna

Blå blommor på avstånd får trädgården att kännas större. Lökmixen ’Blueprint’ är pärlhyacinter i en färgskala som sträcker sig från renaste vitt över blått mot mörkt violett. Bild: Annika Christensen för Nelson Garden. 

8. Gruppera

Om du tycker om rabatter med starka färgkombinationer– kanske orange och lila– koncentrera och gruppera gärna dessa blommor till en plats. För många färgsprakande rabatter som ropar på uppmärksamhet kan bli oroligt i trädgården.

Tulpaner i orange och cerise

En starkare färgkombination av blommor i orange och cerise gör sig oftast allra bäst om den får stå som en ensam grupp i trädgården eller rabatten.

9. Våga hitta på egna färgkombinationer

Experimentera med dina lökar och frön och hitta din egen unika palett av exempelvis varma och kalla färger. Förutom att ta hjälp av färgcirkeln kan du även se hur olika färgkombinationer fungerar genom att prova dem i buketter. Kom också ihåg att det inte finns några klara regler i naturen. Rött, rosa, lila och orange kan få gott sällskap av varandra. Titta bara ute i naturen och på blomsterängen. Där kan du enkelt finna många tips på färgkombinationer att prova på i din egen rabatt eller kruka!

Prova dig fram för att hitta färgkombinationer för din rabatt som du själv tycker om.

Sätt i hop buketter från ängar eller vänners rabatter och prova dig fram för att hitta färgkombinationer för din egen rabatt som du själv tycker om.

En genväg:

Svårt att få ihop en vacker kombination? Eller helt enkelt svårt att bestämma dig? Köp en färdig tulpanmix eller annan mix av blomsterlök! Lovely match ’Pink Perfume’ är en underbar kombination av mörkt purpurröda doftande hyacinter och ljuslila silverskimrande tulpaner. Eller varför inte ’Bee my Honey’ , en ljuvlig alliummix i blå och violetta toner som ger glädje åt både dig och bina i trädgården. Båda är vårblommande lökar som ska sättas under hösten. Ska du sätta blomsterlök på våren ska du välja en mix av vårlök. Färdiga mycket vackra mixar av vårlök hittar du här.

Hitta blomsterlök i den färg du söker:

Sök på färger i vår växtväljare för vårblommande höstlök.
Sök på färger  i vår växtväljare för sommarblommande vårlök.

Hitta frö till blommor i den färg du söker:

Sök på färger i vår växtväljare för frö.

Läs också

Kombinera tulpaner för ett fantastiskt resultat