en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Classic Elegance, Lovely match från Nelson Garden. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2021-09-16

Dags att gräva ner höstlök för en blommande vår

Att sätta höstlök i jorden är enkelt men kan vara desto svårare att komma ihåg under hösten. Påminn dig själv och dina odlarvänner om att det är dags att förbereda en blommande vår. Det är värd det!

Tidig höstlök

Mitt i den kalla snön dyker snödroppen upp. När allt det vita smält bort och avslöjar den bruna, kalla marken får den vita blomman snart färgglatt sällskap. I gult, lila och vitt är krokusen svår att missa. Den tidiga vårens blomsterprakt slutar inte där. Från en dag till en annan fylls gräsmattan intill buskaget av en himmelsblå matta. Blåstjärna har slagit ut!

De tidiga blomsterlökarna är verkligen efterlängtade efter en lång vinter. Du som har en äldre trädgård har kanske redan gott om blåstjärna och krokus. Du med en nyare trädgård kan enkelt sätta nya blomsterlökar. Lökar som på sikt sprider sig och blir fler.

Krokus blommar tidigt i starka färger och är dessutom viktig som första måltid för nyvakna pollinerare. Foto: Annika Christensen

Krokus blommar tidigt på vårvintern i starka färger och är dessutom viktig som första måltid för nyvakna pollinerare.
Foto: Annika Christensen

Senare favoriter

Narciss, tulpan och allium kommer något senare men är likväl blommor vi förknippar med våren. Om din trädgård är full med snödroppe, krokus och andra fleråriga höstlökar, kanske det ändå finns rum för en ny tulpan? Många tulpaner återkommer men vissa sorter är tyvärr inte lika långlivade, särskilt inte efter en alltför torr sommar, blöt höst eller kall vinter.

Lökblandningen Romantic Garden är ljuvlig att plocka in som bukett. Foto: Annika Christensen

Lökblandningen Romantic Garden är ljuvlig att plocka in som bukett. Foto: Annika Christensen

Blanda fritt eller ta en genväg

Det är inte heller nödvändigt att välja bara tulpaner eller bara narcisser. De går utmärkt att blanda! Vill du att de ska blomma samtidigt bör du läsa noga på förpackningen. Du kan också köpa en färdig lökmix där sorterna redan har valts ut för att blomma samtidigt.

En passande trio är lågt växande balkansippa, doftande hyacint och svävande tulpaner.

Lökmixen Romantic Garden består av en fylld tulpan vid namn ’Foxtrot’, blå hyacint ’Delft Blue’ och näpen balkansippa ’Blue Shades’. De blommar i olika nivåer och i mjuka, drömska nyanser. ’Foxtrot’ börjar blomma i vitt och får succesivt allt fler rosa toner i sig.

En annan fin höstlök att ha som väv mellan de lite högre stjälkarna är pärlhyacint. I mixen Classic Elegance blommar två triumftulpaner – ’Flaming Flag’ och ’Ronaldo’ – tillsammans med den lilla pärlyacinten ’Album’. Den sistnämnda svävar kring tulpanernas stjälkar när tulpanerna visa upp sina många nyanser av lila.

Classic Elegance är som namnet antyder en tidlös kombination av tulpaner och pärlhyacint. Foto: Annika Christensen

Classic Elegance är som namnet antyder en tidlös kombination av tulpaner och pärlhyacint. Foto: Annika Christensen

Höstlöksplantering för alla

Det finns många sätt att odla vårblommande höstlök på och även den lilla odlingen kan blomma i vår. Viktigast är att löken får en vintervila där temperaturen når under 9 grader men inte blir så kallt att den fryser sönder. För dig som bor i lägenhet kan balkongen fungera som vintervila om du ser till att bädda in krukan ordentligt.

Sött blomsterlök i höst för en blommande vår.

Sött blomsterlök i höst för en blommande vår.

Läs mer om höstlök:

Allt om att odla tulpaner i kruka

Kombinera perenner och höstlök