en blogg från Nelson Garden
Blommor
Pärlhyacinter sprider sig och mår bra av extra näring. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-05-29

Lökgödsel – grunda för en repris

När de troget återkommande krokusarna och scilla har blommat över tar de något mer nyckfulla tulpanerna vid. Det är nu all kraft i löken fullkomligt exploderar i en symfoni av regnbågens alla färger. Genom att gödsla dina överblommande höstlökar ger du dem chansen att återhämta sig och ladda inför nästa år.

Det finns många blomsterlökar som, om de trivs, blommar år efter år. Oftast är det snödroppar, krokus, scilla och äldre tulpansorter. Några av dem kan också, om de trivs, sprida sig och bilda vårblommande mattor. När de har blommat över tar de en paus från aktiviteten ovan jord och satsar på att utvecklas under marken. En tulpanlök blommar exempelvis aldrig två år i rad, däremot sätter den sidolökar som i sin tur kan bli tillräckligt livskraftiga för att blomma kommande säsong.

Lökgödsel i kruka? Foto: Annika Christensen

Du kan också grunda dina krukor med lökgödsel redan på hösten när du sätter din blomsterlök. Foto: Annika Christensen

Frösättning

Tulpaner förökar sig inte enbart med hjälp av sidoknölar utan sätter också frön som den vill släppa ifrån sig. Att sätta frö är dock kostsamt för löken och det tar mycket energi. Genom att bryta loss den överblommade blomman – vi vill inte klippa av ända nere vid löken – så kan du avbryta frösättningen och energin kan istället gå till att sätta en sidolök. Låt däremot bladen sitta kvar vissna ned på löken.

Lökgödsel passar blomsterlök och -knöl som du sätter såväl vår som vinter. Foto: Annika Christensen

Lökgödsel passar blomsterlök och -knöl som du sätter såväl vår som vinter. Foto: Annika Christensen

Hur skapa bästa förutsättningar?

För att få en blommande vår även nästa år kan du stötta upp med gödning för en bättre återhämtning. Många tulpansorter kan återkomma så länge de får tillräckligt med näring under sidolökens tillväxtperiod. Det är också viktigt att de får stå väldränerat – risken finna att lökarna ruttnar om de står för blött.

Bästa tidpunkten att gödsla dina blomsterlökar är när de precis har blommat färdigt. Mylla ner gödseln i översta jordlagret kring dina blomsterlökar.

Varje alliumboll består av fler små blommor, där varje blomma lämnar en frökapsel efter sig. Om fröerna får sitta kvar och mogna, trillar de ner i jorden och förhoppningsvis växter det upp nya plantor-. Det tar dock några år för dessa plantor att blomma. Lovisa Back

Varje alliumboll består av fler små blommor, där varje blomma lämnar en frökapsel efter sig. Om fröerna får sitta kvar och mogna, trillar de ner i jorden och förhoppningsvis växter det upp nya plantor-. Det tar dock några år för dessa plantor att blomma. Lovisa Back

Grunda med lite lökgödsel när du sätter dina tulpanlökar, om du vet att jorden är näringsfattig. Foto: Lovisa Back

Vilken sorts gödning?

För löksättning, som är en långsam process, passar det bra med en gödsel som långsamt bryts ner i jorden. Välj gärna en organisk näring. En organisk näring är jordförbättrande och långtidsverkande – mikroberna i jorden behöver nämligen omvandla det organiska materialet till lättillgänglig näring för växterna.

Det viktigaste är att du ger dina lökväxter någon form av gödsel. Vilken du väljer beror på vad du har tillgång till och i vilken formula du vill gödsla i. Det finns exempelvis lökgödsel i granulat som är godkänt för ekologisk odling. Granulatet gör den smidig att dosera. Gödseln passar också utmärkt att använda när du planterar dina dahliaknölar på våren och när du sätter fler tulpanlökar på hösten.

Läs också:

När ska jag börja ge näring?

Tulpaner – kommer de bomma nästa år?

Odla jorden

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.