en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Om att välja vitlökssort att odla
Publicerat: 2021-10-05

Vilken vitlökssort ska jag välja?

Funderar du på att odla egen vitlök men tycker det är svårt att välja bland alla sorter? Självklart är det kul att prova mer än en sort! Här guidar vi dig så att du lättare kan hitta de vitlökssorter som passar just dig.

Det är  hösten – i oktober och november – som är bästa tiden att sätta de flesta vitlökssorterna. Vill du veta hur du ska gå tillväga för att lyckas med att odla egen vitlök så förklarar vi mer här. Det är även en god idé att fundera på vilken sorts vitlök du ska välja av alla de sorter som finns i trädgårdsbutikerna. Här följer några tips på vad du kan tänka på när du väljer vitlökssort.

Välj alltid vitlök som är avsedd för egen odling

Det är viktigt att du väljer att sätta vitlök som är avsedd och speciellt utvald för egen odling. Sådan vitlök hittar du i trädgårdsbutiken. Dessa brukar även kallas vitlök avsedd för utsäde. De lökarna har nämligen genomgått särskilda tester som garanterar att de är friska från olika sorters virus som annars skulle kunna smitta jorden i din trädgård.

Sätter du en vitlöksklyfta från vitlök som du köpt i matbutikens grönsaksdisk riskerar du att sjukdomar sprider sig i jorden. Vitlöken som säljs i grönsaksdisken har nämligen inte genomgått de tester mot virus som är nödvändiga för att löken ska kunna användas för säker odling.

Nyskördad vitlök sent i juli. Foto: Markus Danielsson

Nyskördad vitlök sent i juli. Foto: Markus Danielsson

Välj vitlökssort efter smak

En del av det roliga med att odla egen vitlök är att du själv har möjlighet att välja och prova olika sorter som inte alltid finns i de vanliga matbutikerna. Fundera då på vad du tycker om för smak och styrka.

Är du till exempel ute efter en lite hetare smak så ska du antingen välja mellan oljerika ’Dukat’ som bjuder på lite extra sting.

Gillar du mildare vitlökssorter eller att baka vitlök i ugnen eller kanske på grillen är sorten ’Germidour’ ett bra val eftersom den är mildare och fylligare i smaken än många andra sorter.

Gillar du smaker från det franska köket? Då är det ett tips att prova vitlök av sorterna  ’Thermidrome’ eller ’Messidrome’. Den sistnämnda är dessutom ekologisk.

Vill du odla mycket vitlök? Välj sorter med bra lagringsförmåga

För den som vill odla stora mängder vitlök är det bra att välja sorter som sedan kan lagras. Annars finns ju risken att du har en massa fin vitlök att skörda men inte hinner äta upp den innan den blir för gammal.  Ska du odla mycket vitlök är det alltså en god idé att välja vitlökssorter med lång hållbarhet. Då är sorterna ’Thermidrome’, ’Unikat’ eller ’Dukat’ de bästa valen.

Låt din vitlök torka ordentligt – då håller den länge. Foto: Markus Danielsson

Låt din vitlök torka ordentligt – då håller den länge. Foto: Markus Danielsson

Vilka sorter passar om jag vill göra en egen vitlöksfläta?

Ett roligt projekt på hösten kan vara att göra sin egen vitlöksfläta på egenodlad vitlök. Sorterna ’Flavor’ och ’Thermidrome’ passar perfekt för flätan tack vare att de har en bra och stark blast och dessutom är bra sorter att lagra.

När du köper din utsädesvitlök så prova gärna några olika sorter för att hitta just din favorit. Glöm inte att markera vilken som är vilken i din odling!

Finns det någon vitlökssort som går att odla inomhus?

Ja – det går faktiskt att odla all vitlök inomhus men då är det den goda blasten som du kommer att kunna skörda. Du behöver alltså inte vänta till nästa sensommar med att få din alldeles egen vitlökssmak i maten.

Välj först en vitlökssort efter smak – längre upp i texten tipsar vi om både starka och mildare sorter. Stoppa sedan några vitlöksklyftor två centimeter ner i jorden i en kruka inomhus. Du får inga färdiga lökar, men blasten som växer upp i krukan går att skörda allt eftersom. Blasten ger en fantastiskt mild och god vitlökssmak! Väljer du en hetare vitlökssort kan du få blast med lite mer sting, men smaken är fortfarande jämförelsevis mild eftersom det är blasten du skördar. Det här är en härligt färsk, egenodlad krydda att njuta av i maten. Varför inte direkt på smörgåsen?

Även barn brukar tycka det är roligt att odla vitlök inomhus i kruka. Det är enkelt och du ser snabbt resultat!

Läs mer om vitlök och andra höstsysslor:

Odla egen vitlök – fem frågor och svar

Att göra i hem och trädgård i oktober