en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2018-10-01

Att göra i hem och trädgård i oktober

Njut av krispiga trädgårdsdagar i oktober. Nu kan du sätta tulpaner, vitlök, plocka frukt och ge jorden naturlig näring inför vinterns- och kommande års odling.

De (eventuellt) sensommarvarma dagarna som vi haft i september byts nu i oktober mot betydligt svalare temperaturer. Hösten är en fantastisk tid att påta i trädgården. Passa på att nyttja de friska dagarna med blå himmel och höstlöv i fantastiska färger till att göra höstfint i trädgård, grönsaksland och på balkong.

Skörda, låt stå och skydda

Också oktober kan vara en riktig skördemånad! Sådde du sallat och bladgrönt i augusti, kan det vara dags för första skörden av de första småbladen. Sena sorter av vintermorot, rödbetor, palsternackor och andra grönsaker som växer under jord kan vara skördeklara nu. Så länge de står väldränerat (inte för blött) och är fria från angrepp fungerar det  bra att låta dem stå kvar i trädgårdslandet i väntan på skörd. Täck med gräsklipp, växtmaterial eller fiberduk för att skydda dem från den värsta kylan. Även grön- och purpurkål kan med fördel stå kvar ute i landet. Dessa blir bara godare efter några frostnätter och växer ofta mycket bra under hösten.

Här berättar Johannes Wätterbäck från Farbror Grön om vilka grönsaker de brukar låta stå kvar ute i trädgården.

Skörda dina rotfrukter allt eftersom och var inte rädd för att låta dem stå kvar. Foto: Lovisa Back

Skörda dina rotfrukter allt eftersom och var inte rädd för att låta dem stå kvar. Foto: Lovisa Back

Hösten är en guldgruva för den som gillar att arrangera buketter! Rudbeckia och prydnadsgräs brukar vara som vackrast i höstträdgården. Foto: Lovisa Back

Hösten är en guldgruva för den som gillar att arrangera buketter! Rudbeckia och prydnadsgräs brukar vara som vackrast i höstträdgården. Foto: Lovisa Back

Gödsla med trädgårdens egna tillgångar

De löv som redan hunnit falla till marken i trädgården kan med fördel samlas upp och läggas i grönsakslandet eller på komposten. Då återför du näring till jorden på ett bra sätt. Framförallt bidrar löven till att förbättra jordens struktur. Du kan också köra över löven på gräsmattan med gräsklipparen, så kan lövens mullämnen lättare tas upp av jorden under gräset.

Så gräs på hösten

Bor du i södra halvan av Sverige så är det fortfarande en bra tid att så gräsmatta eller stödså en redan befintlig gräsmatta där den är lite sliten. Här kan du läsa mer om att så gräs på hösten. 

Dags att sätta tulpanlökar och annan höstlök

Har du inte redan satt dina tulpanlökar eller andra vårblommande lökar så kan du göra det nu i oktober. I norra Sverige kan det vara på gränsen till att dina lökar inte hinner etablera sig innan den riktiga kylan kommer. I de sydligaste delarna kan det dock vara först nu som det är tillräckligt svalt för att lökarna inte ska riskera att börja växa upp redan under hösten.

Tillsammans med Annika Christensen delar vi med oss av många tips för den som önskar en blommande vår. I kategorin blommor hittar du alla artiklar om höstlök och hur du odlar dem i rabatt och kruka.

Dina dahlior blommar tills frosten kommer, men vill du spara dina knölar till nästa år bör du ta upp dem ur jorden i tid. Plocka de sista buketterna och njut! Foto: Annika Christensen

Dina dahlior blommar tills frosten kommer, men vill du spara dina knölar till nästa år bör du ta upp dem ur jorden i tid. Plocka de sista buketterna och njut! Foto: Annika Christensen

Ta in dina dahliaknölar

Har du dahliaknölar eller andra blomsterlökar som är känsliga för frost så är det tid att ta in dem nu (bor du i norra Sverige kanske du redan gjort det). Växer dina dahlior i rabatten kan du gräva upp dem och lägga dem i en kartong tillsammans med lite jord. Förvara lådan i garaget eller källaren under vintern. Svalt, mörkt och torrt.

Har du krukor med dahlior i så går det bra att lyfta in hela krukan och låta löken vara kvar där den redan är planterad. Du behöver inte vattna lökarna under vintern utan låt dem ligga i vila. Ta sedan ut krukan igen till våren när risken för frost är över. Här kan du läsa allt om hur du bäst tar hand om dina dahlior i kruka. 

Äppeltider. Att göra i hem och trädgård i Oktober

Vinteräpplen är så vackra! På bilden äppelträd från en underbar ängsäppelodling som ligger i Urshult, Småland. Närbild på de fantastiskt fina äpplena hittar du överst i inlägget. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

Äppeltider

I oktober är det dags att ta tillvara på äpplen om du har ett eget träd. Av fallfrukten kan du förutom härlig äppelkaka även göra marmelader, chutneys, geléer och sylt som dessutom kan bli fina julklappar. Det brukar uppskattas!

Får du en stor skörd så kan du torka äppelringar och ha med som energigivande mellanmål när du är på språng. Du kan också ställa ut en korg eller låda med äpplen vid din tomtgräns så att förbipasserande kan få en trevlig present. Lägg på ett lock med en sten på om du vill hålla fåglarna borta.

Har du riktigt stora mängder äpplen kan du ta med dig dina äpplen till ett musteri. Det finns numera flera gårdar och butiker som erbjuder att musta dina egenodlade äpplen. Två kilo äpplen ger ungefär en liter must och vissa musterier har en minimigräns på hur lite du får lämna in.

Har du mer frukt än du vill eller hinner plocka själv? Använd dig av Äkta varas fruktförmedling så kan frukten komma till nytta. Fruktförmedlingen är även ett bra alternativ för dig som saknar ett eget träd.

Funderar du på att beskära äppelträden så är det bättre att göra det tidigt på våren eller på sensommaren när träden har bättre kraft att läka snittytorna. Glöm inte heller att spara ett eller annat äpple bara så att småfåglarna har någonting att äta under vintern.

Om att välja vitlökssort att odla

Vill du knyta en vitlöksfläta nästa höst är det dags att sätta dem nu i oktober.

Sätt vitlök i jorden

Oktober är högtidsmånaden för att sätta vitlök. I norra Sverige får du dock skynda dig, vitlökarna ska nämligen hinna rota sig innan tjälen går i jorden. Detta tar knappt en månad.

Se till att den vitlök du sätter kommer från en trädgårdsbutik. Denna vitlök är nämligen kontrollerad så att den är fri från virus. Vitlöken som finns att köpa i grönsaksdisken i matbutikerna är inte testad mot den här typen av virus. Sätter du en sjuk vitlök i din trädgård riskerar du att jorden smittas.

Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar när blasten börjat bli gul, men du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren. Då har vitlöken troligen inte hunnit bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak.

Vitlökssorterna har olika karaktär. Är du till exempel ute efter en lite skarpare vitlökssmak så kan du välja Dukat. Om du hellre bakar vitlök i ugnen eller på grillen så är sorten Germidour ett bra val med sin milda och fylliga smak.

Vill du odla riktigt stora mängder vitlök kan det vara bra att välja en sort som har lång hållbarhet, som exempelvis Dukat,Flavor och Thermidrome är perfekta val om du vill göra din egen vitlöksfläta. De har båda blast som passar till flätning och har dessutom goda lagringsegenskaper.

5 frågor och svar om att odla egen vitlök hittar du här.

Så vitlök inomhus året om

En snabb, underskattad och alldeles utsökt smaksättare är blasten du får om du sätter vitlöksklyftor i en kruka inomhus. Det kan du göra när som helst på året. Tryck ner klyftorna 2 cm ner i jorden och vattna.

Lökarna utvecklas inte men du kan alltså skörda blasten som växer upp. De smakrika stjälkarna som växer upp kan skördas allteftersom. Med sin milda vitlökssmak är den perfekt som krydda. Använd på samma sätt som gräslök i exempelvis sallader eller som kryddgrönt till de flesta maträtter.

Så mikroblad i omgångar

Fortsätt så och skörda pigga mikroblad hela året. Foto: Annika Christensen

Prova på Micro Leaf  – odla gröna blad året runt

Micro Leaf är gröna små blad och skott som är mycket rika på vitaminer. Du sår fröerna enkelt i ett tråg inomhus och efter 8–10 dagar kan du skörda fräscha, näringsrika småblad av exempelvis pak choi, bladrädisa, solrosskott eller gurkört.

Bladen och skotten kan ätas i sallader men även användas i smoothies eller som god och nyttig topping till din favoriträtt.

Annika Christensen odlar och använder Micro Leaf en hel del vintertid. Missa inte Annikas tips på allt gott du kan använda de gröna bladen till. 

Läs också:

Så lyckas du med höstsådden 

Så på hösten för tidigt blommande rabatter

Groddar skott och mikrogrönt – intervju med Lina Wallentinsson 

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.