Odla egen vitlök – fem frågor och svar
Att odla egen vitlök är kul och enkelt. När du odlar vitlök så är det vitlöksklyftorna du planterar. Detta ska helst göras på hösten. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme och du kan peta ner dem lite hipp som happ – där du har plats i trädgårdslandet helt enkelt. Här får du svar på de vanligaste frågorna.
När är bästa tiden att odla egen vitlök och att skörda?
Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor. Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning. Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren – då har vitlöken troligen inte ännu bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak. Det går att odla egen vitlök även på våren – då kommer din skörd bestå av vitlökar i en lite mindre storlek. Vissa vitlökssorter hinner inte bilda klyftor om du odlar dem på våren.
Hur lyckas jag med min vitlöksodling?
Se till att jorden är lucker. Den ska gärna vara mullhaltig och kalkrik. Har du kompostjord så blanda gärna i det. Du kan också tillsätta lite ko- eller hönsgödsel. Båda typerna av gödsel går att köpa i butik. En jord full med näring är utgångspunkten för att du ska lyckas med dina vitlökar!
Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, ca 5–10 centimeters djup. Det ska vara ungefär 15 centimeter mellan varje klyfta. En klyfta blir en hel vitlök. När våren kommer, gödsla och vattna regelbundet.
Vad kan gå fel när jag odlar egen vitlök?
Om du har en jord som är lerig och dåligt dränerad kan den bli väldigt blöt. Då kan dina lökar lätt ruttna. Använd inte heller klyftor från vitlök som du köper i livsmedelsbutiken. Välj istället riktig utsädesvitlök som är kontrollerad för virus. Det är viktigt för att undvika att få sjukdomar i jorden.
Hur länge kan jag lagra min vitlök efter skörd?
Om du torkar vitlöken efter skörd och förvarar den på en torr och luftig plats, håller den åtminstone runt
6 månader. Antingen klipper du bort blasten eller så flätar du ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor med hjälp av blasten. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur – undvik att lägga den i kylen.
’Dukat’ är en vitlökssort som är extra bra att lagra och håller länge.
Vad är det egentligen för skillnad på alla olika vitlökssorter?
En del av det roliga med att odla egen vitlök är att du får chansen att själv välja och prova olika sorter. Mustig, saftig, het, mild, fyllig – för vitlöksälskaren finns det flera delikata sorter med olika smakegenskaper.
Vissa sorter blir färdiga tidigare än andra och vissa ger större klyftor. En del sorter har bra lagringsförmåga medan andra sorter inte kan lagras så länge. Kika därför noga vad det står på förpackningen som löken ligger i.
Några av sorterna som finns är ’Dukat’, ’Germidour’, ’Messidor’, ’Therador’, ’Thermidrome’ och ’Unikat’. Sorten ’Messidrome’ finns dessutom som ekologiskt odlad sättlök.
Svårt ändå att välja bland alla dessa namn? Här guidar vi dig till att hitta den vitlökksort som passar dig.
Tips: Sätt vitlöksklyftor inomhus i kruka
Vill du odla en snabb, underskattad och alldeles utsökt smaksättare kan du sätta vitlöksklyftor inomhus i kruka – egentligen lite när som helst på året. Då utvecklas inte lökarna men däremot får du en god blast som kan användas som färsk krydda.
Tryck ner klyftorna 2 centimeter ner i jorden och vattna. De smakrika stjälkarna kan skördas allteftersom. Denna delikata blast med lätt vitlökssmak kan användas på samma sätt som gräslök, i till exempel sallader eller som kryddgrönt till de flesta maträtter!
Läs även:
Vilken vitlökssort ska jag välja?