en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Varva brunt och grönt material.
Publicerat: 2021-04-22

Starta en kompost

Den bästa näringen är den du gör själv! Småkvistar, vissna blommor och löv. Så här startar jordexperten Anton Sundin en kompost.
Text: Thérése Larsson

Vissna blommor, kvistar, blad, gräsklipp och annat organiskt material hör hemma i din kompost. Undvik sjuka växtdelar och rotdelar från ogräs. Foto: Lovisa Back
  1. Samla kompostmaterial i ett uppsamlingskärl under sommaren. Komplettera med vissna blommor och gröna växtdelar framåt hösten. 
  2. Välj ut en skuggig plats på tomten utan för mycket solgass för din kompost.
  3. Fördela kompostmaterial i en bred ”limpa” på marken när hösten kommer. Börja med ett lager brunt och torrt material. Fortsätt med ett lika tjockt lager grönt. Avsluta med kompostjord, köpejord eller lite jord från rabatten för att gynna mikrolivet.
  4. Hoppa runt på de tre lagren och trampa till materialet för att skapa lagom mycket syre i komposten. För mycket luft gör att komposten kyls av. Syre är å andra sidan väldigt viktigt i komposten så blir det för kompakt är det bra att röra runt lite i kompostlimpan.
  5. Upprepa de tre varven tills du är nöjd. Bredden på ”kompostlimpan” ska vara dubbelt så stor som höjden. 
  6. Täck kompostlimpan med halm som skydd mot vinterkylan. Då kommer nedbrytningsprocessen igång snabbare. 
  7. Rör om i komposten kommande vår och låt den därefter ligga orörd i ett år framåt. Vattna komposten om den blir för torr.
  8. Hämta spaden och njut av härlig kompostjord full av mikroorganismer och fyll trädgårdsland, rabatter och pallkragar!
Fördela kompostmaterial i en bred ”limpa” på marken när hösten kommer. Här har vi lagt ett lager tidningar under – men det är inte nödvändigt för din kompost. . Foto: Lovisa Back

Läs också

Hellre jordförbättrare än flitig gödslare – om jordförbättring med Anton Sundin

Kompost i lägenhet

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.