en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Publicerat: 2021-09-28

Driv höstlök i kruka utomhus för en tidigare vår

Om du sätter vårblommande höstlök i kruka utomhus kan blomsterprakten i trädgården komma igång betydligt tidigare.

Sätter du krukorna på trappan eller precis utanför dörren är dessutom chansen större att rådjuren låter dem vara. Tänk på att välja en kruka som tål frysgrader. När lökarna börjat titta upp och det är dags att ställa ut dem, kan du naturligtvis placera dem i lite snyggare ytterkrukor.

Vad behöver jag då för att driva vårblommande höstlök i kruka?

Du behöver:

 • Höstlökar
 • En eller ett par stora frosttåliga krukor med dräneringshål
 • Lecakulor
 • Lite grus och  jord
 • Lökgödsel eller benmjöl
 • Eventuell bubbelplast eller annat isolerande material, vatten och tidningar att täcka bordet när du planterar.

Gör så här:

 1. Häll först lite lecakulor eller grus i botten på krukan – lökar vill ha väldränerad jord.
 2. Fyll på lagom med jord så att lökarna kan sättas på ett bra planteringsdjup. Tumregeln är att sätta dem på ett djup av två till tre gånger sin egen höjd. Jorden kan gärna blandas upp med lite sand. Benmjöl eller lökgödsel kan också vara bra att ha i.
 3. Plantera lökarna med spetsen uppåt och tätare än vad du hade satt dem i rabatten, men utan att de nuddar varandra.
 4. Fyll på med jord nästan upp till kanten.
 5. Vattna rejält. Låt sedan torka upp ordentligt.
 6. Packa in krukan i bubbelplast för att skydda mot kyla och ställ på en sval plast. Ett alternativ är att gräva ner krukan i marken så att den skyddas mot långvarig kraftig kyla. Vattna inte mer nu – då kan lökarna ruttna.
 7. När lökarna börjar titta upp ur jorden kan du ställa ut dem i solen. Börja vattna så smått när du har ställt fram dem.

Tips!

Sätt gärna lökarna på olika djup så kan du få en längre blomningstid i din vårkruka. Du kan också sätta löksorter med olika blomningstid på olika nivåer – de större tulpan- eller narcisslökarna längst ner, de mindre krokus- och hyacintlökar högre upp.

Vill du ha vår ännu tidigare? Då kan du prova att driva lök inomhus i kruka.

Den vårblommande höstlöken på bilden är planterad av fotografen och trädgårdsentusiasten Annika Christensen. Hennes fina höstlökskombo finns nu att köpa som färdig lökmix. Du hittar den under namnet: Lovely Match, Pink Perfume.

Den vårblommande höstlöken på bilden är planterad av fotografen och trädgårdsentusiasten Annika Christensen. Hennes fina höstlökskombo finns som färdig lökmix. Du hittar den i Nelson Gardens sortiment Lovely Match under namnet Pink Perfume. De lökar som ingår i den här färdiga lökmixen är tulpanen ”Candy Prince” och Hyacinten ”Woodstock”.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.