en blogg från Nelson Garden
Blommor
Tulpanmixarna 'Perfect Partners' och 'Sparkling Purple' passar bra att odla i kruka.
Publicerat: 2017-09-14

Allt om att odla tulpaner i kruka

Dina krukodlade tulpaner gör att vårkänslorna kommer lite tidigare och lite närmare! Krukodling är också lösningen för dig som inte har ett trädgårdsland att sätta tulpanlökar i. Här tipsar Din odlarvän och Annika Christensen om hur och varför du ska odla tulpaner i kruka. På samma sätt kan du också odla andra höstlökar såsom narcisser och hyacinter i kruka. 

i lökmixen 'Pink Perfume' kombineras de rosa tulpanerna med väldoftande hyacinter. Odla dessa i kruka och kom doften riktigt nära! Foto: Annika Christensen

i lökmixen ’Pink Perfume’ kombineras de rosa tulpanerna med väldoftande hyacinter. Odla dessa i kruka och kom doften riktigt nära! Foto: Annika Christensen

Varför odla tulpaner i kruka

När du planterar tulpaner i kruka får du chansen att komma blommorna riktigt nära och se deras fantastiska detaljer. Annika Christensen odlar olika sorter tulpaner och tulpanmixar i separata krukor. Hon får då en flexibel odling som kan förändras i uttryck. På så vis blir det även enkelt att ställa undan de nedvissnade sorterna.

Ha du utrymme kan du också ha flera krukor med samma sorts tulpan stående i kallväxthuset under vintern. När våren kommer plockar du fram dem vid olika tidpunkter för lång blomtid. Att ha flera krukor i vinterförvaring och kunna plocka fram allt eftersom längtan efter våren blir stor, är fantastiskt!

Annika Christensen sätter höstlöksmixen ’Pink Perfume’ med tulpaner och hyacinter i kruka

 

 

Vinterförvaring av tulpaner i kruka

Tulpaner som odlas i kruka bör inte vinterförvaras i en temperatur över 9 °C. Det ska vara svalt, men inte nödvändigtvis frostfritt. Lökarna tål frysgrader till en viss gräns. De måste däremot ha en rejäl köldperiod för att börja växa.

Annika vinterförvarar sina krukor med tulpanlökar i ett kallväxthus. Där det har blivit ned till -17 °C utan att lökarna har tagit skada. Hon förvarar dem även i jordkällaren.

För den som inte har en stor trädgård, men exempelvis vill odla tulpaner och annan höstlök på balkongen, kan en vinterförvaring ute på balkongen eller uteplatsen vara ett alternativ. Det viktiga är, återigen, att det inte blir för varmt (inte över 9°C) och inte för blött. En frigolitlåda med lock eller kanske ett gäng filtar kan fungera för att isolera krukorna från den värsta kylan och hålla temperaturen jämn.

Under vinterförvaringen behöver din tulpanlöksodling inte mycket skötsel. Lökarna behöver inget ljus förrän de ska börja växa fram på vårkanten. Håll utkik när de börjar sticka upp ur jorden!

Annika om hur hon tar hand om sina krukodlade tulpaner och hyacinter

 

 

Tips för att hålla krukan lagom fuktig

Viktigt är att lökarna hålls i en lagom fuktig miljö. För blött så riskerar de att ruttna eller mögla, alternativt att frysa sönder om det blir riktigt kallt. Är det för torrt riskerar de att torka ut eller frystorka.

För mycket vatten brukar vara det största problemet. Lyft på krukorna och kontrollera fuktigheten underifrån eller sätt ner ett finger i krukan för att känna efter. Se till att krukorna står i skyddat läge om du har dem utomhus.

För att få till en jämn vattentillförsel och inte riskera att krukorna torkar ut, tipsar Annika om att lägga en snöboll i varje kruka. Eftersom krukorna står svalt kommer snöbollen att sakta men säkert smälta (med undantag från eventuella perioder med frysgrader, såklart).

Vilka tulpansorter kan odlas i kruka?

'Purple Rain' växer på stadiga stjälkar och passar bra i kruka. Foto: Annika Christensen

’Purple Rain’ växer på stadiga stjälkar och passar bra i kruka. Foto: Annika Christensen

Till krukodling fungerar i princip alla sorters tulpaner. Sena tulpaner lämpar sig dock mindre bra för krukodling, enligt Annika. Det hinner bli varmt, vilket gör att tulpanerna sticker iväg i höjden och snabbt blir gula. Inte mycket blomning alltså. Tidiga tulpaner fungerar ypperligt att driva fram i kruka.

’Purple Rain’ är en populär mix ur Lovely Match som även har hunnit bli en återkommande favorit hemma hos Annika. Hos Annika brukar den vita tulpanen med lila kant blomma lite senare än den hellila. Hur pass mycket lila som blomman uppvisar påverkas av växtförhållandena men det lila brukar också bli starkare när blomman börjar vissna. Utmärkt att odla i kruka med andra ord – då kan du ställa krukan där du enkelt och ofta kan studera blommorna och följa hur de förändras!

Ytterligare en av Annikas favoriter, i såväl kruka som i rabatt, är mixen Pink Perfume som hon själv har varit med att ta fram. Kika gärna på videorna i inlägget för att få handfasta tips om plantering- och skötsel av din vårblommande kruka!

 

Läs mer:

Gör ett eget rådjursskydd för tulpaner odlade i kruka

Driv höstlök i kruka utomhus för en tidigare vår

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Video: Plantera vårblommor i kruka i tre lager

Tulpaner i kruka med tre olika ansikten

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.