en blogg från Nelson Garden
Höstlök
tulpanmix
Publicerat: 2016-09-15

Tulpaner i kruka med tre olika ansikten

”Vår i kruka” hette en utställning som hölls på Sofiero 2015. Inför utställningen tog Annika Christensen fram en helt egen mix av tulpaner i kruka som fick namnet Pink Perfume. Mixen togs fram genom att kombinera ljusa, skira tulpaner med mörka och härligt doftande hyacinter. Det blev en storfavorit bland besökarna.  

– För mig har det varit en process och man måste prova sig fram för att hitta rätt kombination av höstlökar. Pink Perfume som jag tog fram till Sofiero blev otroligt populär och jag tycker att den är helt fantastisk, säger Annika Christensen.

Tulpaner i kruka - mixen pink perfume från Nelson Garden.

Tulpaner i kruka tillsammans med hyacinter ger en välkomnande känsla och en härlig doft vid husdörren. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden

Vad är det då för sorts tulpan och hyacint om Annika har valt för den här mixen? Jo, det är den vackra och ljust lila-rosa tulpanen ’Candy Prince’ och den eleganta, mörkt lila och doftande hyacinten ’Woodstock’ som tillsammans alltså skapar mixen med namnet Pink Perfume.  Även Nelson Garden fastnade för den här underbara mixen och efter samråd med Annika togs Pink Perfume in i Nelson Gardens lökmix-sortiment Lovely Match samma vår.

– Ljust lila-rosa tulpaner och djupt purpurfärgade hyacinter är en underbar kombination både vad gäller färg och form för  en vårkruka. Att kombinera tulpanerna i krukan med hyacinter bidrar dessutom till att mixen doftar helt sagolikt. Därför tycker jag att det här är en mix som har allt! förklarar Annika.

Annika berättar att Pink Perfume fungerar bra i rabatten för den som hellre vill plantera sina vårblommande lökar där.

pink-perfume-tulpanmix

När solen faller på de blommande tulpanerna går de från lite frostigt ljuslila till rosa. Foto: Annika Christensen

Älskar du tulpaner i kruka och gillar att ha dem exempelvis vid entrén där du bor är Pink Perfume ett särskilt bra. Mixen bjuder på något alldeles extra när de skira tulpanerna blandas med de stora och pampiga hyacinterna som doftar välkomnande om våren. Sätter du dem i kruka, kan du ställa den där du ofta passerar.

Tulpaner i kruka med tre ansikten

Det som är så speciellt med just mixen Pink Perfume – förutom den härliga kombinationen av färg, form och doft – är att den blommar i omgångar på ett spännande sätt, berättar Annika vidare.

– Den första tiden står den mörkt purpurröda hyacinten ensam i blom tillsammans med de små ljust lila, nästan silverskimrande, tulpanknopparna. Sedan blommar de båda gemensamt.  Till sist får krukan ett annat utryck när hyacinten börjar försvinna och tulpanen står blommande kvar i mer rosa och ljuslila toner. Det är som tre kombinationer i en!

tulpan-i-kruka

När krukan inte står i direkt solljus får tulpanerna en mer violett ton. Foto: Annika Christensen.

Mixen Pink Perfume består av vårblommande lökar som ska sättas i kruka eller rabatt mellan september och november månad. På så vis utvecklas lökarna under de kyliga månaderna. Sen kan du luta dig tillbaka och njuta av blomningen och dofterna i april och maj.

Pink perfume ingår numera i serien Lovely Match från Nelson Garden och finns i många trädgårdsbutiker och även hos flera e-butiker.

Läs mer om hur du bäst lyckas med tulpaner i kruka och rabatt:

Annikas 5 tips för dig som älskar tulpaner

9 färgkombinationer för din rabatt

Video: Annika Christensen tipsa om höstlökar

Tulpanmix i skimrande pasteller

Kombinera tulpaner med fantastiskt resultat

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.