en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Ett eget rådjursskydd skyddar dina tulpaner
Publicerat: 2017-09-12

Gör ett eget rådjursskydd för dina tulpaner

Du planterat dina höstlökar och ser fram emot vackra tulpaner som blommar till våren. Då vill du inte se den drömmer gå i kras när hungriga rådjur mumsar i sig tulpanknopparna! Gör ett eget rådjursskydd så får du ha tulpanerna för dig själv. 

Att odla tulpaner i kruka och ställa vid uppfarten eller ute i din trädgård, är som att servera rådjuren en festmåltid på silverfat. I lagom äthöjd och utan inblandning av andra, mindre mumsiga växter, är det bara för rådjuren att hugga in och samtidigt krossa dina tulpandrömmar.

Gör ett eget rådjursskydd till dina tulpaner

Ståltråd och jutesnöre håller rådjursskyddet på plats så att det inte ramlar av vid blåst eller häftigt regn. För Annika Christensen har nätet verkligen skyddat tulpanerna från rådjuren. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Det finns flera av husmorsknep för att försöka hålla rådjuren borta. Effekten av dessa knep varierar.

Odlingsentusiasten Annika Christensen har tillverkat fysiska skydd för krukorna med tulpaner. Skydden gör det betydligt svårare för rådjuren att nå tulpanerna, vilket gör att de väljer att avstå besväret.

– Jag testade att göra egna nät med hjälp av hönsnät och den krukan som jag hade hönsnät på åt rådjuren inte av. Näten är fästa med ståltråd och då måste djuren välta hela krukan för att kunna komma åt tulpanerna, förklarar Annika.

Tulpanskydden, tillverkade i hönsnät samt av björkris, sätter hon dit så fort tulpanlökarna börjar titta upp. Rådjuren är, till skillnad från möss och sorkar, inte intresserade av de torra lökarna i jorden. Det är också viktigt att surra fast skydden i krukan, så att de inte trillar av vid exempelvis kraftig blåst eller närgångna rådjur.

 

 

Läs med om hur du lyckas med dina höstlökar

Kombinera perenner och höstlök

Plantera höstlök och sätt våren i jorden

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Höstlök inomhus – locka fram årets första knopp

Höstlök på tre enkla sätt

Skapa finaste vårrabatten av höstlök

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.