en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Tulpanmix Sparkling Candy
Publicerat: 2017-08-21

Plantera höstlökar och sätt våren i jorden

Äntligen är det dags att plantera höstlökar i jorden! Vill du ha rabatter och krukor som piggar upp om våren tipsar Annika Christensen om att blanda tulpaner i rött och vitt.

Finns det något härligare än att kunna njuta av tidigt blommande krukor och rabatter i trädgården? Ibland kan det vara utmanande att hitta höstlökar som matchar varandra i krukorna och rabatterna.

Lovely Match-moixen Sparkling Candy

I flera år har odlingsentusiasten Annika Christensen sett Nelson Gardens fantastiska höstlökar blomma i sin trädgård i Skåne. Den här gängen testade hon en blandning av vita och röda tulpaner. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Tre år i rad har Annika Christensen odlat höstlök från Nelson Garden och fått se fantastiska kombinationer i trädgården. Under dessa år har hon skaffat sig stor erfarenhet av hur lökarna fungerar att odla såväl i kruka som i rabatt.

Årets kalla vår bjöd på en utmaning utan motstycke. De extremt kyliga veckorna i april och maj innebar en köldknäpp som gjorde att tulpanernas utveckling nästan helt stannade upp. Med lite tålamod kom utvecklingen igång igen när de mildare dagarna visade sig.

– Det stod still ett bra tag, förklarar Annika som följde tulpanernas utveckling noga.

Rött och vitt är säsongens favoriter

När värmen väl kom bjöd Annikas trädgård på rejäl blomsterprakt. Även grannen fick ta del av detta och det var på andra sidan stenmuren, bland nävorna i grannens perennrabatt, som årets positiva överraskning blommade.

– Det är verkligen efterlängtat med färg på våren och då är rött och vitt ett bra val, säger Annika.

Annikas blandning består av tre olika sorters tulpaner. Den djupt röda ’Pallada’ och snövita ’Royal Virgin’ är först att slå ut för att sedan få sällskap av den rödvitspräckliga ’Happy Generation’ med något gula inslag.

Annikas främsta tips till dem som vill sätta höstlökar är att våga ha lite is i magen. De röda och vita tulpanerna blommade först och Annika trodde länge att den rödvita tulpanen aldrig skulle blomma.

– Först trodde jag inte att ’Happy Generation’ skulle komma alls, men ha tålamod – den kommer! Alla sorterna i mixen hinner precis möta varandra och passar väldigt bra i en plats i trädgården med mycket grönt. Mixen blir stadig och fungerar jättebra i kruka, förklarar Annika.

Innan de har slagit ut känner du igen ’Happy Generation’ genom randen på de gröna bladen. Blommornas färger förändras dessutom i olika stadier.

Plantera höstlökar i rabatten

Det blir vackert att plantera tulpaner längs en mur eller i rabatten. De vita och röda tulpanerna är helt oemotståndliga. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Växtförhållanden påverkar tulpanerna

Utvecklingstiden kan påverkas en hel del beroende på vilken växtplats tulpanerna har och hur växtförhållandena ser ut. På liknande sätt kan blommans uttryck, färg och form variera efter väder, vind och växtplats. Det är ju också det som är själva charmen med odling – att varje säsong är unik. Oavsett om du väljer en gammal trotjänare eller ett oprövat kort så kan du vara säker på att det blir en helt ny upplevelse när dina höstlökar blommar nästa vår.

Vill du ha full koll på lökodling och få massor av inspiration inför höstens plantering? Då ska du följa oss på bloggen kommande veckor. Vi kommer att buda på smarta tips, våra favoritsorter, fantastiska kombinationer och hur man undviker att rådjuren kalasar på tulpanerna.

Det är dags att sätta våren i jorden!

Foto: Annika Christensen

Vill du ha mer höstlöksinspiration?

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Höstlök på tre enkla sätt

Skapa finaste vårrabatten med höstlök

Driv höstlök i kruka utomhus för en tidigare vår 

Tulpaner i kruka med tre olika ansikten

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.