en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2021-09-14

Så på hösten för tidigt blommande rabatter

Var du sen med sådden i våras? Kanske bjöd vädret inte på särskilt mycket sol alls denna sommar och blommorna uteblev? Dags att ta revansch! Så dina blomsterfrön nu i höst – och få en praktfull rabatt redan till försommaren! 

Genom att så på hösten sparar du mycket tid. När väl våren kommer brukar det vara mycket att stå i. Det ska gödslas, gallras, repareras och rensas – och frön ska sås precis när jorden hunnit bli lagom varm. Det knoppas i en rasande fart och det är lätt hänt att fröna till de där efterlängtade sommarblommorna aldrig kommer ner i myllan i tid. Det är ju så mycket annat man också vill kunna njuta av under våren.

På hösten däremot är tempot ofta lite lugnare. Det är nu vi ser hur trädgården faktiskt ser ut och förstår vad för slags blomster vi saknat i det gröna. Det är också en särskild känsla att så på hösten och lägga grunden för det som ska blomma nästa sommar – det inger hopp!

Det finns främst två slags blomsterfrön som du kan så på hösten; dels fröer som övervintrar som små plantor i jorden, dels fröer som ska ligga i jorden i väntan på våren. Dessa frön ska sås under olika tidpunkter.

Övervintrande småplantor – så tidigt på hösten

Blåklocka

Så blåklockor tidigt på hösten, så hinner plantan växa till sig lite innan det är dags för vintervila. Täck småplantorna med löv över vintern. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Frön till vissa bienner (tvååringar) och perenner kan du så tidigt på hösten. Det enda du behöver tänka på är att de måste ner i jorden i tid – i september–oktober

Fröer för tidig höstsådd: Borstnejlika, förgätmigej, mariaklocka, pensé, blåklocka, prästkrage – så att de hinner gro och bilda en liten bladrosett innan frosten kommer.

Frön som övervintrar i jorden – så sent på hösten

Även vissa ettåriga sommarblommor kan du få njuta av extra tidigt nästa sommar om du sår dem på hösten. Det är dock viktigt att du ser till att så sent på hösten så att inte plantan lockas titta upp redan innan vintern slår till. Då kan den ta skada av kylan. Du behöver dock ändå få dem i jorden innan frosten kommer. Oktober–november brukar vara en bra tid, beroende på var i landet du bor. När ljuset och värmen återvänder tidigt på våren ligger dina frön redo att börja gro direkt!

Fröer för sen höstsådd: Blåklint, riddarsporre, ringblomma, och olika slags vallmo som pionvallmokornvallmo, fjädervallmo.

Tips: Om du ändå inte hann få ner fröerna innan frosten – testa att så ändå och täck fröerna med lite jord och fiberduk.

Blåklint kan du med fördel så sent på hösten. Då gror fröna tidigt på våren och förhoppningsvis har du blommor till midsommar.
Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Gör så här:

  • Rensa jorden från stenar och så mycket ogräs som möjligt innan sådden. Dels ges dina frön mer näring att hämta, dels blir det lättare att se vad som är din egen sådd – det kan vara svårt att skilja ung planta från ett ungt ogräs.
  • Se till att jorden är lucker. Du kan tillföra sand eller torv om jorden är för hård – den ska vara väldränerad. Om fröna blir liggande i höst- och vinterfukt kan de ruttna.
  • Blanda i eventuell kompost. Dela upp jordklumpar och släta ut ytan.
  • Vattna jorden så att den blir fuktig några centimeter ner.
  • Så fröna. Sätt dem inte för nära varandra – då kommer du att behöva gallra senare, vilket kan vara knepigt om de står för tätt. Läs på fröpåsen för lämpligt avstånd.
  • Fyll igen med jord. Täck inte för mycket. Läs på fröpåsen för lämpligt djup.
  • Märk sådden med etiketter. Vi vill gärna tro att vi minns vad vi har sått, men när våren kommer är det som bortblåst.

För gruppen övervintrande småplantor:

  1. Håll sådden fuktig tills fröna grott. Vattna försiktigt över små frön.
  2. Skydda sådden med ett lager av höstlöv eller fiberduk mot vinterkylan.

Tänk på att:

  • Göra slag i saken och prova på att så på hösten. Då får du mer tid till utflykter i det vackra vädret när våren väl är här.
  • På fröpåsen kan du läsa om din frösort. Där står all fakta så att du kan ge allra bästa förutsättningar för dina frön; växtläge, sådjup och avstånd.

Läs mer:

Så lyckas du med höstsådden

Odla vintersallat för sen höstskörd

När gror vintersådden?