en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2016-02-05

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat

Förodlade solrosor tål snigelangrepp betydligt bättre.

För att lyckas med mina sommarblommor på bästa sätt så förodlar jag alla, även om det inte behövs. Det gör jag bland annat för att det ger bästa skyddet mot snigelangrepp. Sedan är det dessutom så praktiskt när man skall plantera ut blommorna. Man sätter plantorna precis där man vill ha dem, i rabatter eller i krukor.

Jag förodlar till och med solrosor för sniglarna älskar solrosskott och jag förstår varför. Det är ju så gott! Förodlade plantor klarar snigelangreppen betydligt bättre än små skott som är nyss uppkomna ur jorden. En annan fördel med att förodla sommarblommor är också att man kan få dem att blomma lite tidigare än om man sår direkt på plats.

Det är alltid kul att odla någon annorlunda sommarblomma som inte finns att köpa i trädgårdsbutikerna och skall man dessutom ha många av någon sort så blir det lönsamt att förodla och driva upp dem till planta själv.

Förodla sommarblommor

Förodling av sommarblommor på gång i mitt växthus. Har du inget växthus kan du också förodla inomhus.

Det finns många sommarblommor som kräver förodling för att hinna utvecklas. Vilka det är står alltid på fröpåsen. På Nelsons Gardens påsar finns det symboler på vilka som skall försås och vilka som kan direktsås. Symbolen som visar när fröet kan förodlas visar en liten kruka med ett groende frö. Symbolen för blommor som kan sås direkt är en liten hand som sår. På vissa sorter finns båda symbolerna.

Symboler

Njut av annorlunda sorter

Det är extra kul att ha något i sina krukor som inte är så vanligt. Ett år skulle jag fylla en stor zinkbalja och behövde därför många plantor. Jag försådde dubbla petunior i mitt växthus (kan också göras inomhus på sval plats) och satte senare ut de färdiga plantorna i baljan. Alla som kom hem undrade var jag hade köpt dem. Det är något alldeles speciellt att ha sått dem själv från frön. De var otroligt vädertåliga och klarade det blåsiga vädret här i Skåne bra.

Båda dessa petunior sådde jag i slutet på februari och fick dem lagom färdiga tills det var dags att plantera ut dem i slutet på maj. 

Min stora zinkbalja fylld med Petunia ’Purple Pirouette’ och i framkant några Plättar i luften.

Närbild av samma blomma – Petunian ’Purple Pirouette’ . Ett riktigt mästerverk är hon med sin vita spetskant.


Låt blommorna vänja sig vid utelivet

Försådda blommor på avhärdning

Här har jag ställt petuniorna på avhärdning så att de stegvis kan vänja sig vi ett liv utomhus.

Genom att låta de försådda plantorna stå ute en stund varje dag får de gradvis vänja sig vid utelivet. Det kallas även för ”avhärdning”. Jag börjar med korta stunder ute och ökar på tiden efter hand. Efter utestunden lyfter jag in dem i växthuset igen. Detta gör jag 5–10 dagar och sedan planterar jag ut dem en vindstilla mulen dag. Tänk på att de måste stå inne på natten så länge det finns risk för frost. Så håll koll på väderleksrapporten när det närmar sig utplantering. Det är skönt för plantorna att slippa blåst och stark sol den första tiden ute. Man kan även skydda dem med fiberduk.


Att förodla sommarblommor ger lön för mödan

Att förodla sommarblommor och sedan få njuta av resultatet är en fantastisk känsla. Här Törnrosas kjortel.

Förodla Törnrosas kjortel tidigt och du ska se att du sedan verkligen får lön för mödan. Det är en klätterväxt som trivs om du sedan sätter ut de förodlade plantrona i en stor kruka med ett klätterstöd. Blommar långt in på hösten och klarar de första frostnätterna om kylan inte är allt för hård. Går att övervintra. Törnrosas kjortel kan förodlas redan från början på februari och hela mars. Sår man senare hinner den inte bli färdig. Du hittar den sällan i butikerna som färdig planta och finns den så är den ganska dyr att köpa.

Många av samma sort

När man vill ha många blommor av samma sort för att göra t.ex. en sommarängsrabatt är det helt perfekt att själv ha drivit fram färdiga plantor. Det blir inga luckor när man har färdiga plantor att sätta ut och rabatten blir jämn och fin. Det är så snopet om man sår direkt i rabatten och sniglarna skulle äta upp några små nyuppkomna plantor. En försådd planta som utplanteras klarar ett litet snigelangrepp mycket bättre. Så gärna några extra plantor ifall någon inte skulle vilja ta sig.

Ringkrage – Krysanthemum carinatum. Här en sommaräng av ringkragar.

Av ringkragar kan det bli många, fina buketter. Det är en väldigt bra snittblomma. Tips på andra sommarblommor att förodla som passar bra till sommarängar är rosenskära, zinnia, riddarsporre, prästkrage, gräs och vallmo. Titta och inspireras i frökatalogen.

Alla dessa sommarblommor, som egentligen inte behöver förodlas för att hinna blomma, förodlar jag ändå och jag gör det från mitten av april. Jag förodlar dem i växthuset där det är ljust och varmt på dagarna. Sedan avhärdar jag dem innan det är dags att sätta ut dem.

Våga prova något nytt

Ofta blir det att man förälskar sig i någon särskild sommarblomma som man brukar så. Man sår dem om och om igen, år efter år. Jag försöker att ha som regel att alltid prova någon ny sommarblomma varje år. I år blir det Solboll ’Billy Buttons’ som är tänkt till sensommarbuketterna.

Ringblommor är nog det enda jag inte förodlar. Har man en gång sått dem har man dem för evigt. De frösår sig nämligen väldigt lätt.

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Lycka till med era val och sådder.

Annika

Du kanske också är intresserad av:

Förodla och tjuvstarta sommaren!

Text och bild: Annika Christensen