en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Förså med Nelson Garden. Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2018-02-20

Förså: 7 enkla sätt

Vilken metod är egentligen bäst när det är dags att förså? Oavsett om du är nybörjare eller proffs är det klokt att välja metod efter vad och hur mycket du vill odla. Här listar vi några smarta sätt att förodla.

Många frön av sommarblommor, kryddor och grönsaker behöver försås (förodlas, förkultiveras) för att hinna utvecklas i vårt kalla klimat. De försås i såjord inomhus eller i växthus innan den varma säsongen har kommit igång.  Är du nybörjare eller upptagen med annat under veckorna kan det vara praktiskt att prova ett minidrivhus som hjälper dig att hålla jämn fuktighet i och kring din sådd. Vill du tänka resurssmart och använda det du redan har kanske du hellre tillverkar egna krukor av gamla tidningar? Det finns en metod för alla! Här går vi igenom för- och nackdelar med olika metoder för försådd. Vi tipsar också om vilka växter som passar respektive metod.

Gräslök, basilika och andra kryddor passar utmärkt för bredsådd. Foto: Anna Lindeqvist

Gräslök, basilika och andra kryddor passar utmärkt för bredsådd. Foto: Anna Lindeqvist

1. Mycket av samma sort: Bredså i tråg eller kruka

Fördelar: Planerar du att förså många plantor av varje sort är det smidigt att bredså frön i en sålåda eller fyrkantig kruka. Även plastförpackningar från grönsaksdisken fungerar fint! Då sår du många frön över en större yta istället för att placera något eller några enstaka frön i olika små krukor. Det går snabbt att komma igång.

Att tänka på: Är du inte så erfaren kan det vara svårt att strö ut rätt mängd frö. De bör nämligen inte sås för tätt, då kan det lätt bli lite trassligt när det är dags att plantera om växterna till större krukor. Får plantorna växa för länge i sin bredsådd hinner rötterna växa och sno in sig i varandra. De små sticklingarna är känsliga och tar lätt skada när du försöker ta isär dem. Det kan alltså ta lite mer tid vid omplantering.

För dig som: Är erfaren och har en del tid. Passar om du vill ha många plantor av samma sort.

Lämplig för: Tomater, paprika, plocksallat och chili är lämpliga fröer för bredsådd.

En pluggbox rymmer många plantor. Bäst är att odla sorter som växer ungefär lika fort.

En pluggbox rymmer många plantor. Bäst är att odla sorter som växer ungefär lika fort.

2. Enkelt på liten yta: Förså med en pluggbox

Fördelar: En pluggbox av något slag är ett smart hjälpmedel för dig som vill förså många plantor på liten yta. Du sår ett frö i var och en av de små cellerna. Det gör hanteringen enkel när det är dags att plantera om de små plantorna i större kruka.

Pluggboxens lock fungerar som ett minidrivhus där du kan reglera hur mycket luft som ska komma in. På så vis får din sådd en jämn fuktighet.

En fiffig konstruktion i pluggboxens bottentråg gör att varje plugg enkelt trycks upp ur cellen när den ska skolas om. Smart om du vill så många av samma sort, eftersom alla pluggar ”trycks upp” samtidigt. Du kan även så olika sorters frö i rader och markera med etiketter.

Att tänka på: Det är lite pyssel att fylla varje pluggcell med jord. När du försår i en pluggbox är det bäst att välja sorter som gror och växer ungefär lika snabbt. Det kan bli klurigt att trycka upp plantorna ur cellerna vid olika tidpunkter.

Med en pluggbox behöver du komma ihåg att vattna ofta. De små cellerna innehåller inte så mycket jord och torkar ut fort. Detta är särskilt viktigt när plantorna blivit så höga att du plockar bort locket.

För dig som: Vill förså mycket på liten yta, men inte nödvändigtvis är erfaren odlare. Ska du exempelvis förså sommarblommor och behöver flera av samma sort så är den perfekt.

Lämplig för: Små frön som du vill ha mycket av, exempelvis sommarblommor, tomat och basilika.

Torvbriketter är enkla att använda vid förodling.

3. Praktiskt: Drivhus med torvbriketter

Fördelar: Torvbriketter är praktiska eftersom du själv slipper arbetet med att fylla behållarna med jord. Du vattnar ordentligt och pluttar i ett eller två frön i varje brikett. När det är dags för omskolning – det vill säga plantering till större kruka – kan hela briketten stoppas ner i jorden i den nya krukan. Superenkelt!

Att tänka på: Eftersom torvbriketterna inte har någon skyddande kruka torkar de ut snabbt. De behöver vattnas ofta.

För dig som: Inte vill hålla på att bära jord i onödan samt vill så och plantera om på ett smidigt sätt.

Lämplig för exempelvis: Förodling av exempelvis pelargoner eller andra krukväxter. Även små sticklingar kan sättas i torvbriketter och växa där ett tag.

I Rootmaster odlar Jessica Lyon fram småplantor med starka rötter. Foto: Klas Sjöberg

4. Flexibelt med bevattning: Rootmaster

Fördelar: Minidrivhuset Rootmaster från Nelson Garden är ett smart och flexibelt litet minidrivhus som också har en bevattningsfunktion. Drivhuset hjälper plantorna att få välutvecklade rotsystem – även om du skulle glömma titta till odlingen under 4–5 dagar efter det att fröna har börjat gro. De 8 pluggcellerna rymmer en relativt stor mängd jord och torkar därmed inte ut så snabbt.

När sticklingarna ska planteras om öppnar du pluggcellerna som en bok och det blir enkelt att hantera plantorna utan att störa de känsliga rotsystemen. I Rootmaster kan du förså fröer med olika tillväxttid eftersom pluggarna är uppdelade på 4 moduler. På så vis kan du så helt olika sorters plantor  – oavsett hur snabbt de gror och växer. Öppna bara den modul som har färdiga plantor för omplantering och låt de andra stå kvar och växa till sig lite till.

Att tänka på: Det är lite pyssel att starta din sådd i Rootmaster eftersom varje cell ska fyllas med jord. Du får inte plats med så många plantor i varje minidrivhus.

För dig som: Både för dig som är erfaren odlare och vill vara flexibel med tiden för omplantering och med vad du odlar. Du kan till och med glömma bort odlingen i några dagar tack vare det smarta bevattningssystemet.

Lämplig för: De flesta frön, men särskilt för ärtor, bönor, majs, jordgubbar, solrosor och luktärter. 

Odlingpluggar ger dina plantor en bra start och är enkla att hantera.

Odlingpluggar ger dina plantor en bra start och är enkla att hantera.

5. Enklast tänkbara: Odlingspluggar

Fördelar:  Du behöver inga förkunskaper om odling för att starta en odling med odlingspluggar. Allt du behöver göra är att stoppa ner valfritt frö i pluggen och vattna. Fröna gror bra i det porösa materialet och får en fin rotbildning. Efter 3–5 veckor planterar du om hela pluggen i en större kruka, där den bryts ner av jorden.

Pluggarna består av komposterbar kokosfiber och torv och finns i 14-pack eller 6-pack.

Att tänka på: Eftersom pluggarna är försådda så har du inte lika stort urval av sorter att välja mellan.

För dig som: Är nybörjare eller bara vill så med gott resultat och med minsta möjliga arbetsinsats.

Lämplig för: Eftersom odlingspluggarna är dyrare än såjord passar de bäst till mer värdefulla fröer av exempelvis chili , tomat eller aubergine samt om du sår enstaka plantor under vintern och inte vill dra fram hela jordsäcken. De passar också bra för hydroponisk odling i odlingslådan Harvy.

Ta vara på det du har – morgontidningen kan bli en kruka för frösådd. Foto: Annika Christensen

Ta vara på det du har – morgontidningen kan bli en kruka för frösådd. Foto: Annika Christensen

6. Gör-det-själv: Krukpress 

Fördelar: Med en krukpress, även kallad krukmakare, kan du på ett billigt och roligt sätt tillverka egna krukor av tidningspapper. Du kan även använda exempelvis två höga glas eller andra cylinderformade föremål som passar i varandra.

Du använder papper från en nyhetstidning som klipps i 9–10 cm breda remsor i hela tidningssidans höjd. Rulla pappersremsan runt krukpressen, vik in botten, håll i knoppen och tryck ner mot krukpressens fördjupning och snurra. Fyll med såjord och så ett eller två frön i varje kruka.

Vid omskolning eller utplantering kan du sätta ner hela tidningskrukan i den nya jorden. Du behöver inte röra plantans rötter. Tidningspapperet förmultnar snabbt i jorden. Praktiskt, billigt och kul!

Att tänka på: Kan vara svårt att tillverka stabila krukor innan du fått in tekniken. Torkar ut lite snabbare jämfört med sådd i plastkrukor.

För dig som: Gillar att pyssla på egen hand och som inte vill köpa krukor att förodla i.

Lämplig för: Luktärter och andra växter med långa och känsliga rötter.

De största modellerna av odlingsbrätten passar den som har stora odlingsmöjligheter.

De största modellerna av odlingsbrätten passar den som har stora odlingsmöjligheter. Foto: Anna Lindeqvist

7. Maxa odlingen: Förså med odlingsbrätte

Fördelar: Med ett odlingsbrätte kan du förodla hela grönsakslandet på ett enda bräde – bokstavligt talat. Det finns nämligen brätten med så många som 84 odlingsceller. Är du en riktig odlingsentusiast är detta något för dig eftersom brättet ger plats för många plantor på en gång. Det här pluggsetet innehåller även ett bottentråg och en bevattningsmatta som hålls fuktig för att de små cellerna inte ska torka ut.

Pluggsetet kan också användas för förodling i olika omgångar hela sommaren. Då kan du exempelvis ha reservplantor till hands om det skulle uppstå luckor i trädgårdslandet när de tidiga sorterna skördas.

Att tänka på: Att odla fram stora mängder plantor på en gång ställer naturligtvis också krav på både tid och tålamod vid omskolning. Det är lätt att bli entusiastisk och så massvis med plantor som senare inte får plats hemma i din odling. Passa på att ge bort till vänner, familj och grannar om du får plantor över.

För dig som: Är odlingsentusiast, vill odla mycket på en gång eller om du vill odla i omgångar.

Lämplig för: Perfekt för köksträdgården. Romansallad, kål och andra bladväxter. Även lämplig för att driva sticklingar.

Du kanske också är intresserad av:

Allt om försådd

Vermiculite eller perlite?

Sara Bäckmo: Så och välkomna våren