en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2016-04-22

5 favoriter att odla i köksträdgården

Om jag ska välja ut några riktigt värdefulla grönsaker så blir det i första hand de som ger skörd under lång tid. Till skillnad från en morot, som ju odlas, skördas, äts och sedan är förbrukad, så finns det många grönsaker som kan skördas om och om igen. De är extra odlingsvärda.

Hej! Jag heter Sara Bäckmo och är journalist som odlar och skriver om Skillnadens Trädgård. Här odlar jag nästan alla grönsaker min stora familj kan äta under året. Läs gärna mer på sarabackmo.se

Broccoli

Satsa på broccoli och ta hand om plantorna väl så kommer utdelningen att bli fin. För lång skördetid är det bra att välja en sort som sätter många sidoskott, det står på fröpåsens anvisningar. De små sidoskotten kan skördas under lång tid, i vissa fall en bra bit efter att frosten slagit till.

Glöm inte att skydda plantorna noga från kålfjäril och kålmal genom att täcka med ett tunt nät. En enkel spetsgardin funkar fint.

Skörda det stora toppskottet innan det blivit allt för stort, det är först när det är gjort som plantan börjar sätta sidoskott på allvar. Ju mer du skördar desto fler skott växer ut.

Så gärna några plantor både tidig vår och tidig sommar för att få skörd av broccoli under lång tid. Blomknoppar, stjälkar och blad kan ätas på plantan, både råa och tillagade.

Salladslök

Den underbara salladslöken växer fort och hinner bli skördeklar innan den gula löken kan användas. Både de riktigt små lökarna och de större, plus all blast, kan användas på salladslöken. Smaken är mild och den passar fint både färsk i sallad och i matlagning.

Vanligtvis odlas salladslöken en och en i rader. Men den går också fint att odla i kluster, alltså flera plantor på en och samma plats. Då kan löken skördas en ur varje kluster, medan resten får växa vidare. Det ger mycket mat på liten yta och lång skördetid.

Trädgårdsportlak

Trädgårdsportlak (eller portulak) är en riktigt fin liten bladgrönsak som inte så många känner till. Bladen är små, nästan som en fetbladsväxt i strukturen. Plantan sätter mängder av sidoskott, fler ju mer plantan skördas, och det är de små toppskotten som nyps av och äts. Det som gör den här växten alldeles unik är att den innehåller fettsyror av omega 3, alltså samma fetter som fisk. Den är också rik på antioxidanter och vitamin A och C. Det är med andra ord en mycket nyttig grönsak. Vi använder den främst i sallader och på smörgåsar. Särskilt barnen är mycket förtjusta och de tjocka bladen går under benämningen ”köttblad” hos dem.

Trädgårdsportulak

De tjocka, spröda bladen på trädgårdsportulak är en av barnens favoriter bland bladgrönsakerna. Den vill odlas i varmt läge och ger skörd under hela säsongen.

Mangold

Det är mycket enkelt att odla en årskonsumtion av gröna blad till frysen med några plantor av en storväxt sort av mangold i trädgården. Mangold kan användas som spenat. Vi använder den gärna färsk i sallader men också i matlagningen som ingrediens i fiskgratäng, pastasåser, lasagne, grytor och annat. Blad som ska frysas in till senare användning läggs i kokande, lätt saltat vatten i några få minuter innan de spolas i kallt vatten och stoppas i frysen. Jag fryser i påsar med 250 gram i varje, det brukar vara lagom till vår matlagning.

Mangold

En storbladig mangold ger gott om blad att frysa in. De läckert gröna plantorna är lätta att samodla tillsammans med både blommor och grönsaker i köksträdgården.

Potatis

Hemodlad potatis är något alldeles särskilt. En del odlare tycker det tar för stor plats att odla potatis hemma och väljer bort den. Men om du har lite plats över är det en underbar grönsak att skörda i den egna trädgården.

Potatis är busenkelt att odla. Köp utsäde (välj det som heter kontrollerat utsäde som inte bär på några smittor), peta ner en knöl när det blivit lagom varmt i jorden och skörda tre månader senare. Den som inte har en jordplätt kan lätt odla potatis i en hink, en planta per hink, eller till och med rakt på gräsmattan i trädgården. Lägg tidningspapper på en gräsplätt, vattna, lägg sättpotatis ovanpå och täck med halm, löv, gräsklipp eller annat i ett tjockt lager.

Vanligast är förstås att skörda hela plantan på en gång, men genom att istället sticka ner handen i jorden kring plantan och försiktigt lirka loss enstaka potatisar växer plantan vidare och ger fler knölar. På så sätt blir skördetiden lång.

Det är förstås svårt att välja endast några enstaka favoriter bland alla grönsaker jag odlar, särskilt som favoriterna varierar under säsongen och från år till år. Vilka är dina favoriter just nu?

I det här klippet visar jag en böna som alltid har en plats i min köksträdgård och har stort värde bland grönsakerna – bondbönan:

Läs gärna mer om Skillnadens Trädgård i min bok Skillnadens Trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

/Sara Bäckmo

Du kanske även är intresserad av:

Sara Bäckmo: Så och välkomna våren

Sara Bäckmo: Odla mycket på liten yta

Sara Bäckmo: Kom igång med köksträdgården