en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2016-03-29

Så och välkomna våren

Våren brukar ses som den stora tiden för sådder. Äntligen, äntligen. Många av oss som odlar mycket grönsaker sår under hela året, vinter som sommar, och alla sådder är lika viktiga. Upprepade sådder ger mycket mat – under lång tid.

Sara Backmo

Under några veckor kommer jag, Sara Bäckmo, att gästblogga för Nelson Garden och dela med mig av tips och idéer från min grönsaksodling Skillnadens Trädgård. Det ska bli kul! Till vänster en bild på mig i min egen köksträdgård.

Min köksträdgård levererar mat till vår familj under hela året – alla årstider. Under sju av årets månader behöver vi inte köpa en enda grönsak eftersom allt vi behöver finns att hämta i trädgården. Övriga året stödköper vi främst grönt till smörgåsar.

Jag har förberett årets odling redan sedan förra hösten. Och nu under våren släpper jag alla hämningar och sår så ofta jag kan. Att så saker och ting i förväg och sedan plantera ut kallas för att förkultivera eller förolda. Det är oerhört praktiskt, inte bara på våren.

3 stora fördelar med att förkultivera

I pluggboxar eller brätten får många små plantor plats, det spar mycket utrymme. Tänk på att plantera om eller plantera ut grönsakerna i lagom tid så de inte står för länge i den lilla jordcellen.

1. Att förkultivera spar plats. Ofta görs sådden i små tråg eller celler, med många frön/plantor på liten yta. Istället för att så och underhålla en stor yta på friland, som ska rensas och vattnas och skyddas på olika sätt, så är den begränsade ytan för en försådd lätt att sköta om.

2. I skyddad miljö gror och växer grönsakerna snabbt tidigt på säsongen. De hinner utvecklas medan jorden på friland värms upp och när de väl sätts ut på sin växtplats ger de oftast tidigare skörd än de som såtts direkt på friland när jorden är varm.

3. Förkultivering ger en effektiv odling. Medan grönsakerna på friland växer sig skördeklara kan nya plantor gro och växa i krukor och tråg under några veckor för att sedan planteras ut efter skörd på till exempel friland. Då har grodd och den första tillväxten inte upptagit plats i odlingen.

En kålplanta på åtta veckor har lättare att värja sig mot angrepp av sniglar och larver. Jag låter mina stå i kruka tills de blivit lagom stora att plantera ut.

En kålplanta på åtta veckor har lättare att värja sig mot angrepp av sniglar och larver. Jag låter mina stå i kruka tills de blivit lagom stora att plantera ut.

De allra flesta grönsaker kan sås i förväg. Förutom de vi vanligen förkultiverar, som tomat, paprika, chili och kronärtskocka passar även betor, sockerärter, rädisa, sallat och kål utmärkt att så i förväg. Det är väldigt praktiskt att ha en bytta eller ett tråg med grönsaker att sätta ut när det blivit plats ledig i landet efter att till exempel löken har skördats.

Det blir många plantor att ta hand om när vårivern sätter in. Jag förvarar mina i ett tunnelväxthus i väntan på utplantering, men det går lika bra i ett uterum eller en pallkrage med lock. Huvudsaken är att de är skyddade från stark sol, regn och hård vind.

Bra saker att känna till för att lyckas med förkultivering

Här är några saker jag brukar tänka på:

1. Så i små tråg som rymmer lite jord. Om stora mängder fuktig jord omsluter fröet och den nya lilla plantan finns risk att den kvävs och ruttnar. Välj låga tråg eller smala pluggar att så i.

2. Om du sår jättetidigt inomhus är det bra att ha extrabelysning. Fyll en lagerhylla med sådder och häng lysrör i hyllplanet ovan så ryms mycket på liten yta.

3. Låt gärna sådden stå utomhus i skugga så snart temperaturerna tillåter det. Då vänjer de sig vid uteklimatet och etablerar sig snabbare när de planterats. Viktigast är att låta plantorna få vara ute några stunder i skuggan dagarna innan utplantering. Har du sniglar i trädgården så låt plantorna stå ute på förmiddagen när det är färre sniglar på vift. (Oftast kommer de om kvällen när fukten samlas i trädgården).

Sådd är inte bara för våren. Glöm inte att fortsätta att så under sommaren och också senare för att fylla köksträdgården med grönsaker att skörda under hösten:

Läs gärna mer om Skillnadens Trädgård i min bok Skillnadens Trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

/Sara Bäckmo

Du kanske även är intresserad av:

Förså: 7 enkla sätt!

Sara Bäckmo: Odla mycket på liten yta

Sara Bäckmo: Kom igång med köksträdgården

Sara Bäckmo: 5 favoriter att odla i köksträdgården

 

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.