en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2016-04-02

Odla mycket på liten yta

Det är lätt att drömma om mer yta att odla på. Men viktigare än att odla en stor yta – är att odla den yta som finns på ett effektivt sätt.

Hej! Jag heter Sara Bäckmo och är journalist som odlar och skriver om Skillnadens Trädgård. Här odlar jag nästan alla grönsaker min stora familj kan äta under året. Läs gärna mer på www.skillnadenstradgard.se.

Hej! Jag heter Sara Bäckmo och är journalist som odlar och skriver om Skillnadens Trädgård. Här odlar jag nästan alla grönsaker min stora familj kan äta under året. Läs gärna mer på sarabackmo.se

Att använda odlingsytan riktigt smart ger en sammanlagd skörd som ofta är mycket större än om ytorna odlas sådär alldeles vanligt, som det ofta beskrivs på fröpåsarna. Våga testa gränserna och var lite crazy i köksträdgården – det kan du vinna mycket på. Här är några knep jag brukar använda.

Odla tätt

En pallkrage kan rymma rysligt många små grönsaker, eller färre stora. Eller både och – några stora och många små. Ett helt suveränt sätt att planera en liten odling är att samplantera grönsaker för att få plats med så mycket som möjligt. Även blommor och grönsaker kan samplanteras. Se bilden överst i inlägget. Där är basen en rad med sparris, som fått sällskap av en matta av krusbladig persilja och sju sorters sommarblommor. Den här typen av samplantering kan göras såväl i pallkrage som i ditt lilla trädgårdsland.

Det allra enklaste är att så eller plantera grönsakerna riktigt tätt, kanske bara med knappt tio centimeter mellan raderna. Ett bra sätt att tänka är att så varannan rad med en grönsak som utvecklas under jord (en rotsak) och varannan rad med en grönsak som utvecklas ovan jord (en bladgrönsak till exempel). Ett annat sätt är att så varannan rad med en grönsak som utvecklas under lång tid och varva med varannan rad av något som växer och skördas betydligt snabbare och som då lämnar plats till huvudgrödan senare under säsongen.

Du får plats med mycket sallad på liten yta.

Ett annat sätt att odla mycket på liten yta är att strö ut ett tunt men tätt lager sallat på en begränsad yta. Den växer upp till en tjock matta av grönt som kan skördas genom att klippas ner upprepade gånger.

Ytan kan också användas maximalt genom att kombinera högväxta grönsaker med betydligt lägre. Purjolök kan till exempel få sällskap av sallat och tomater av nyzeeländsk spenat som breder ut sig under plantorna.

När en bädd odlas mycket tätt gäller det att gödsla under säsongen så att inte jorden tappar för mycket näring. Att vattna med nässelvatten (1/10 delar) ger ett mycket bra näringstillskott – gratis.

När en bädd odlas mycket tätt gäller det att gödsla under säsongen så att inte jorden tappar för mycket näring. Att vattna med nässelvatten (1/10 delar) ger ett mycket bra näringstillskott – gratis.

Flera skördar

Tidigt på säsongen kan du odla snabbväxande bladgrönsaker, som spenat, rucola, rädisa och sallat. När dessa skördats planteras eller sås andra grönsaker, som rödbeta, kål eller potatis. Tidig höst när dessa grönsaker gett skörd fylls ytan på nytt med grönsaker som i väntan på en plats i trädgården, odlats upp på annan plats (exempelvis kan de ha stått och vuxit i minidrivhus eller krukor). Det här är ett roligt sätt att odla som gör att också en liten odlingsyta kan producera mycket mat.

Tänk också på att sådd under sen höst och vinter kan vara ett alternativ för att få en riktigt tidig skörd:

Odla i kluster

I de flesta fall sår vi grönsakerna en och en, gärna i rader. Men flera grönsaker växer fint i små kluster tillsammans vilket ger mer att skörda på ytan. Grönsakerna sås helt enkelt i grupper direkt på växtplatsen eller i krukor/tråg för att sedan planteras ut. Några av de grönsaker som passar fint att odla i kluster är salladslök, piplök, bondböna och palsternacka.

Tänk på att jorden måste vara väl gödslad för att kunna ge alla växterna det de behöver. Jag är noga med att gödsla mina odlingslådor varje gång jag byter gröda.

Läs gärna mer om Skillnadens Trädgård i min bok Skillnadens Trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

/Sara Bäckmo

Du kanske även är intresserad av:

Sara Bäckmo: Så och välkomna våren

Sara Bäckmo: Kom igång med köksträdgården