en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Lättodlade sommarblommor att direktså
Publicerat: 2017-05-19

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Vilka blommor kan jag så direkt utomhus nu i maj och juni, utan att behöva förodla? Det är en fråga som ofta ställs till oss här på Nelson Garden när vi är ute och möter människor som vill odla. Här är tips för dig som vill direktså blommor!

Det är verkligen inte försent att komma igång med flera av säsongens odlingar i maj och juni. Det går nämligen bra att så många sorter direkt i ute i pallkragen, krukan eller trädgårdslandet, när väl vädret och jordtemperaturen tillåter. Innan du sår dina fröer är det bra om du rensar bort ogräs och gödslar jorden med exempelvis komposterat kogödsel eller hönsgödsel. Mer om hur du grundgödslar kan du läsa här.

Här ger vi dig tips på flera lättodlade blommor och grönsaker som du kan direktså ute i maj och juni.

Lättodlade blommor som kan direktsås

Ringblommorna fortsätter att sätta nya blommor så länge du plockar bort frökapslarna. Du kan också så ringblommor i omgångar för längre blomning. Foto: Lovisa Back

Ringblommorna fortsätter att sätta nya blommor så länge du plockar bort frökapslarna. Du kan också så ringblommor i omgångar för längre blomning. Foto: Lovisa Back

Ringblomma

Ringblomman är en riktig favorit som går att direktså i rabatten eller med fördel mellan raderna i grönsakslandet eftersom den är ätbar. Direktså den mellan april och juni så kan du få njuta av färgstarka ringblommor i trädgården ända in i oktober. Klipper du bort vissna blommor blommar det mer och bättre. Vattna i såfåran innan sådd och håll fuktigt tills fröna har grott. Därefter räcker det att vattna lite då och då.

När ringblommorna blommar kan du både använda de ätabara kronbladen i dina sommarsallader. Ringblomman kan också användas i vackra buketter och som dekoration vid dukningen.

Buskkrassen Crazy Jewel är en färgstark blandning. Foto: Annika Christensen

Buskkrassen Crazy Jewel är en färgstark blandning. Foto: Annika Christensen

Busk- och slingerkrasse

Den ätbara buskkrassen eller slingerkrassen med sina vackra blommor går alldeles utmärkt att direktså i pallkragen, krukan eller ampeln i maj och en bit in i juni. Utetemperaturen bör ha nått åtminstone 15 grader på dagarna när du sår krasse. Slingerkrasse är också väldigt fin om du låter den klättra på spaljé i en pallkrage eller på balkongen eller terrassen. Ett bra tips är att lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Då gror de säkrare. Både bladen och blommorna är ätbara. Tips på hur du kan använda den i maten hittar du här.

Blåklint är ytterligare en växt som självsår sig lätt och som passar utmärkt att så på hösten.

Blåklint

Den här underbara och lättodlade sommarblomman är också ätbar och trivs tillsammans med grönsaker i köksträdgården. Varför inte ta med dig några blommor in när du ändå är ute och plockar ihop till sommarsalladen? Den växer snabbt och blommar från juni och en bit in i oktober. Det kommer nya blommor under hela blomningstiden och för den som vill njuta extra länge av blåklinten går det att använda som dekoration inomhus genom att ta in den när den blommar och torka den.

Vill du testa en annan sort än den klassiska blåa nyansen finns sorten ’Black Boy’ som är otroligt vacker i sin mörkt lila toner eller en mix med fina rosa, vita, röda och blåa nyanser. Testa nya färger i år!

Blåklinten kan du direktså ute under hela april och maj månad. Direktsår du blåklinten på sensommaren och hösten får du njuta av att den blommar redan till midsommar kommande år.

Gurkört

Med sina kyligt blå blommor är gurkörten inte bara vacker i trädgården. Den smakar också svagt av gurka och passar jättebra i sallader, desserter eller i sommardrinken. Den frösår sig lätt och återkommer på så sätt år efter år i trädgården.

Det kan vara en god idé att låta gurkörten växa lite avskilt i ett hörn av trädgården för att den inte ska ta över andra växter. Gurkörten är en riktig favorit bland pollinerare som humlor och bin och direktsås i maj och fram till midsommar. Här kan du läsa mer om hur kan hjälpa till att rädda humlor och bin med din egen trädgård.

Solrosor finns i olika höjder, storlek och färger. Vilken passar dig bäst? Foto: Anna Lindeqvist

Solros

Solros kan direktsås under hela maj månad till början av juni. Den är spännande att odla eftersom den är snabbväxande och finns i så många olika sorter, höjder och färger. Har du problem med mördarsniglar i trädgården är det dock inte den bästa blomman att direktså. Sniglarna älskar nämligen de små solrosskotten. Odla den hellre då i små krukor inomhus och plantera ut blommorna när du fått fina plantor i krukorna. Då klarar de snigelangreppen bättre.

Sorten ’Uniflorus’ kan bli hela fem meter hög och ’Red Sun’ ger eldigt mörkröda blommor.

Solrosor hjälper till att skapa höjd i rabatten och kan även hjälpa till att ge lä åt andra växter. Du kan också låta den växa dekorativt utmed en husvägg eller skapa rumskänsla genom att låta många solrosor växa utmed en liten uteplats.

Ett tips är att så några solrosor i krukor även i juni månad. Då har du så att du kan plantera ut nya solrosor under sommaren om ”luckor” skulle uppstå bland solrosorna ute i trädgården.

Vill du få in sommarkänslan inomhus är solrosen helt perfekt som snittblomma i en vas, ensam eller i en imponerande bukett.

Rosenskäran är skir – men en riktig tuffing!

Rosenskäran är skir – men en riktig tuffing!

Rosenskära

Rosenskäran är helt klart en av de allra vackraste sommarblommorna med sina vita, gula och ordentligt rosa färgklickar. Sorten ’Candy Stripe’ är helt underbar med sina spräckligt rosa blommor. Det finns även flera andra vackra sorter. Välj din egen favorit här.

Rosenskära blir ganska hög, 75–100 cm, och passar därför särksilt bra i köksträdgården där den kan få stöd av andra växter och grönsaker samtidigt som den lyser upp i grönsakslandet. Se vårt tips på hur du kan odla Rosenskära i pallkrage tillsammans med grönsaker. På samma vis kan du förstås odla Rosenskära i trädgårdslandet.

Rosenskäran vill inte ha för mycket gödsel, så vill du odla den i köksträdgården trivs den bra exempelvis bredvid bönorna eller ihop med sallat. Toppa gärna rosenskäran så sätter plantan sidoskott och får på så vis också fler blommor.

När du direktsår rosenskäran får du en senare blomning än om du förodlar den inomhus. Rosenskärans fröer är dock inte speciellt frostkänsliga vilket gör att du utan problem kan direktså den ute i maj.

Rosenskära är en blomma som också fjärilarna älskar. Fler tips på blommor du kan så och som hjälper fjärilarna att överleva hittar du här.

Sommarmalva

Vill du blanda grönsaker och blommor i sommar så är även sommarmalvan värd att så. Det är en helt underbar och lättodlad blomma som ger rikligt med trattformade rosa blommor i olika toner med otroligt vackra och tunna kronblad. Vattna vid torka, annars trivs den bra i näringsrik och väldränerad jord.

Pionvallmo är inte bara enastående vacker när den blommar – precis som andra sorters vallbo har den ljuvliga frökapslar.

Pionvallmo är inte bara enastående vacker när den blommar – precis som andra sorters vallbo har den ljuvliga frökapslar.

Vallmo

Vårt sista blomtips är att direktså den lättodlade vallmon. Det finns månnga spännande sorter som exempelvis pionvallmovars blommor liknar pionens. Prova också en vacker fjädervallmo – som har en fylld blomma som är helt underbart vacker både i rabatt och att plocka buketter av. Plocka den precis när den är på väg att slå ut så håller den bäst. Vallmon kan direktsås både på våren och hösten.

Läs också:

Direktså på friland

8 lättodlade grönsaker att direktså

Odla vårlök på friland

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.