en blogg från Nelson Garden
Blommor
Ätbara blommor - penseer, tusensköna och buskkrasse.
Publicerat: 2017-05-02

15 ätbara blommor att odla

Tycker du om att odla både blommor och ätbart hemma i trädgården eller på balkongen? Då har vi den perfekta kombinationen för dig. Här listar vi 15 ätbara blommor att njuta av i såväl rabatten och krukan som på tallriken.

Allt fler väljer att odla ätbart i trädgården eller på balkongen och den ätbara trenden verkar vara här för att stanna. Men det går absolut att odla ätbart även om du älskar att odla blommor. Varför inte välja det bästa av båda världar? Välj ätbara blommor så får du både vackert blommande färgklickar i rabatter och grönsaksland och dessutom spännande och goda inslag i matlagningen. Odlar du egna ätbara blommor kan du också vara helt säker på vad du får i dig.

Ätbara blommor: Gurkört i en somrig drink

Ett roligt sätt att både dekorera och ge lite sval färg till drinken är att lägga vackra blommor av gurkört i iskuber. Blommorna har en svag och mild smak av gurka.

15 ätbara blommor som kan användas för mat och bak

Gurkört

Gurkörtens svala blåa färg ger ett fräscht inslag med en mild gurksmak. Både blad och blomma används med fördel som dekoration i sallader, men passar minst lika bra till sparrisen, som topping på pastasåsen eller i en kall sommardrink. Gurkörtens blommor blir fantastiskt vackra kanderade. Gurkört finns dessutom som smakrika och nyttiga mikroblad och de matiga bladen passar helt perfekt i sallader tack vare sin milda gurksmak.

Krasse

Krasse smakar lite som en mild rädisa. Såväl blommorna som de gröna bladen på krassen går att äta. Både buskkrassen och slingerkrassen går utmärkt att använda i sallader och som dekoration. Krassen är dessutom lättodlad och jättefin både i trädgården och på balkongen.

Ätbara blommor - Buskkrasse är en ätbar växt. Både blommor och blad går att äta och bjuder på en lite pepprig smak.

Underbart vacker och mycket lättodlad buskkrasse av sorten ’Scarlett Gleam’ med röda, ätbara blommor .

Förutom i sallader kan du även använda de milt peppriga blommorna och bladen från buskkrassen på fiskrätter. Ett annat tips är att lägga blommorna eller bladen på små kanapés som du först brer med exempelvis pesto eller avokadoröra.

Ätbara blommor av buskkrasse blir fint och gott på en toast med hemlagad pesto.

Kanapés bredda med hemlagad pesto eller avokadoröra och dekorerade med underbara, ätbara blommor av buskkrasse blir en både enkel, vacker och god aptitretare på grillfesten.

Pensé

Pensé härstammar från violsläktet och används kanderade eller färska som prydnad på desserter eller i sallader. Ett tips är att blanda ner blommor med lite citron, nötter och örter i en härlig sommarsallad. Blomman smakar inte så mycket men den ger fantastisk färg och sägs vara slemlösande och ha antiinflammatoriska egenskaper. Sår du egna penséer kan du vara säker på att blommorna som hamnar på tallriken eller som dekoration på tårtan, inte besprutats.

Kryddtagetes

Kryddtagets är en spännande smaksättare i matlagningen och ger en lätt smak av citrus. Du kan exempelvis strimla de färgglada kronbladen på blommorna och strö över lax eller sill. Blandar du den med olja och vinäger får du en god och vacker dressing till salladen. Ett annat tips är att torka kronbladen. Då kan du exempelvis använda dem som dekorativt inslag i en hemlagad müsli eller som dekoration överst på några cup cakes.

Ringblomma

Ringblomma är milt bitter i smaken och ett vanligt inslag i våra trädgårdar. Den är vanligast i gult och orange och eftersom färgen gul sägs öka aptiten så passar ringblomman extra bra i mat. Den kan användas hel eller så tar man loss kronbladen och dekorerar salladen eller efterrätten med dem. Du kan även färga riset med ringblomman eller använda den i te.

Ätbara blommor – ringblomma och tagetes

Både ringblomma och tagetes går att äta och är väldigt dekorativa och festliga till sallader eller desserter. Den fint ljusgula ringblomman på bilden är en av våra nyheter för 2017 ’Ivory Princess’. Den fina ätbara tegetesblomman till höger heter ’Tangerine Gem’ och här har vi odlat den tillsammans med persilja. Ett tips är att låta just kryddor och ätbara blommor samsas i en kruka vid matplatsen på terrassen eller balkongen. Foto: Markus Danielsson och Annika Christensen

Det finns även andra blommor som går alldeles utmärkt att dekorera och smaksätta mat med:

Ätbara blommor - Solros. Njut både av knopparna, kronbladen och fröna som bildas i blommornas mitt.

Solrosen är lättodlad och vacker och även användbar i matlagningen. Njut av kokta solrosknoppar med smör. Eller torka blommorna när de nästan blommat över och och häng ut till småfåglarna om vintern. Foto: Anna Forslund

Solrosen har många användningsområden. Koka blomknopparna ca 5–10 min och ät som ljuvlig sommarprimör, med smält smör och citron. Eller när de nästan blommat över, häng ett par av de stora blommorna på tork (upp och ned) och sätt sedan ut dem till småfåglarna i vinter.

Tusenskönans knoppar och blad kan du äta i sallad och soppa. Eller på små smörgåsar som apitretare.

Ätbara blommor av tusensköna och viol som topping på en toast med hemlagad hummus.

Små smörgåsar eller kanapés bredda med hummus och dekorerade med ätbara blommor av tusensköna och viol. Små blad av persilja och lite torkade kronblad av ringblomma hjälper också till att sätta extra piff på hela anrättningen.

Kamomill är en klassisk ätbar växt tack vare sina inflammationshämmande egenskaper. Används ofta som smaksättare i te.

Förgätmigej kan också användas i te men fungerar också som dekoration till sallad och efterrätter.

Ätbar blomma av förgätmigej som dekoration på en kaka

Förgätmigejen är en vacker försommarblomma som passar perfekt i trädgården både i sol och skugga. Den går dessutom alldeles utmärkt att ha som dekoration i matlagningen eller på bakverk – som  här på en sockerkaka som först pudrats med lite florsocker.

Blomsterbönan smakar väldigt mycket och är en favorit att toppa soppan eller salladen med. De gröna baljorna går jättebra att koka och äta som delikatess.

Blåklint är ingen smaksensation men är väldigt fin att dekorera exempelvis teet med.

Blåklockans vackra blå klockor är otroligt fina att dekorera salladen och efterrätten med.

Gräslökens blommor glömmer vi ofta bort att njuta av. Men precis som själva gräslöken är också gräslöksblommorna ätbara och har en mild och god löksmak. Och fantastiskt vackert blir det dessutom att dekorera en smörgåstårta eller lite hemlagad färskos med några blommor av gräslök. Ta av kronbladen också och strössla över. Det blir verkligen dekorativt och ger god smak.

Ätbara blommor - Gräslöksblomma på smörgås

Blommor av gräslök är både gott och dekorativt på en smörgås med keso eller hemgjord färskost.

Lavendel är lite blommigare i smaken men en riktig klassiker som smaksättare i bröd, kakor och efterrätter.

Lejongap är milda men med en bitter ton och är väldigt fina att dekorera med tack vare sina fantastiska färger.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.