en blogg från Nelson Garden
Odla i pallkrage
Publicerat: 2017-05-11

4 kombinationer för pallkrage

En enda liten pallkrage kan ge förvånansvärt stor skörd. Hur lyckas jag med detta då? Jo, genom att välja bra kombinationer av både grönsaker och blommor för pallkragen. Häng med! Vi hjälper dig att maximera din odling.

Maj månad brukar vara en bra månad för att sätta igång med pallkrageodlingen. Då brukar nätterna vara frostfria, åtminstone i södra Sverige. Har du fortfarande inte frostfria nätter där du bor kan du behöva vänta några veckor till innan du sätter igång att odla i din pallkrage. Tips på hur du enkelt förbereder och kommer igång med en pallkrageodling hittar du i här. Ett tips är också att använda fiberduk över pallkragen när sådde n är ny. Då får du ett lite varmare och mer skyddat klimat i pallkragen, samtidigt som det viktiga solljuset fortfarande når igenom till fröerna som börjat gro.

Perfekta kombinationer för pallkrage

1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor

Låt olika sorters sallat få ta mycket yta i pallkragen medan du samtidigt låter en rad av sockerärtor eller bönor får växa på höjden. Både sallat, sockerärtor och bönor kan du skörda av i flera omgångar under sommaren. Nya blad växer fram på salladen och nya ärt- och bönbaljor utvecklas när andra har skördats. Tillsammans blir de alltså en perfekt kombo i pallkragen som ger mycket att skörda under flera veckors tid. Dessutom kan du även så sallat i små krukor på sval plats och sedan sätta ner nya sallatsplantor i pallkragen under sommaren.

Kombinationer för pallkrage - sockerärtor och sallad.

Sallaten har fått gott om yta i den här pallkragen och växer fint tillsammans med en rad sockerärt som slingrar sig upp mot ett växtstöd. Detta kommer att ge ganska rejält med skörd eftersom nya ärtor och sallatsblad utvecklas i takt med att du skördar av dem.

Mellan sallatsraderna kan du även så en eller ett par rader med ringblommor. Det får pallkragen att lysa upp samtidigt som det håller ogräset borta. Ringblommans kronblad är dessutom ätbara (mild nötaktigt smak) och väldigt dekorativa i salladen. Plocka bort vissna ringblommor i pallkragen så blommar snart nya. Eller plocka lite fina buketter av ringblomma lite då och då så bildas snart nya blommor i pallkragen. Ringblomman gynnas alltså av att plockas och bildar snart nya blommor på växtplatsen.

2. Pallkrage med fänkål, dill och lök av olika sorter

Kombinationer för pallkrage - lök, fänkål och dill.

Pallkrage med purjolök, sättlök, fänkål, dill och dekorativ petunia utmed kanterna hemma hos Anette Nilsson i Skåne.

Löken i den här pallkragen växer fint tillsammans med fänkål och dill kantat med blommor som petunia eller den mer lättodlade rosenskäran. Den här kombinationen för pallkrage brukar Anette Nilsson i Skåne skapa hemma. Hon berättar att hon sår både purjolök och salladslök i pallkragen och de brukar vara skördeklara under sommaren. Hon sätter även olika sorters sättlök i samma pallkrage och den löken kan skördas senare i augusti men också tidigare om du väljer att skörda lökarna i mindre storlek. Ett tips är alltså att kombinera tidiga och sena sorter av lök. På så vis har du grönsaker att njuta av under en längre tid.

Fänkålen eller dillen får också plats i pallkragen och kan sås direkt mellan lökraderna. Dillfröna kan du även strössla ut på måfå fläckvis mellan sättlökar eller blommor. Dill brukar nämligen trivas bra med att växa lite hur som helst nära andra plantor. Du behöver alltså inte nödvändigtvis ha dill i raka rader.

Blommor runt kanterna av pallkragen gör det hela mer dekorativt. Pallkragen fungerar då också som en vacker rabatt att titta på och njuta av också med ögat.

3. Pallkrage med olika sorters sallat och lättodlade blommor av rosenskära

Så gärna sallat i små krukor och sätt sedan ut små sallatsplantor direkt i pallkragen. Då tål sallaten snigelangrepp bättre. Men visst kan du också direktså sallat i pallkragen om du har en bra kant på pallkragen som sniglarna har svårt att ta sig över.

Kombinationer för pallkrage - sallat och roskenskära

Pallkrage med olika sorters sallat som växer tillsammans med vackra och lättodlade blommor av rosenskära.

Sår du sallaten i rader i pallkragen kan du mellan raderna fylla upp med rader av roskenskära. Det blir fantastiskt vackert samtidigt som den täta växtligheten av sallad och blommor håller ogräset borta. Ogräset kvävs nämligen när det inte har något bra utrymme att växa på.

Sallat kan du skörda bladvis samtidigt som nya blad utvecklas vilket gör att den brukar räcka länge. Men börjar sallaten ta slut kan du alltid ha sallad på gång i krukor. Då är det bara att sätta ut nya sallatsplantor i pallkragen när plats finns.

En pallkrage med sallad och blommor är en perfekt kombo när du vill kunna njuta av både bladgrönsaker och en odling som också liknar en vacker rabatt. Anette Nilsson som odlar mycket blommor och grönsaker tillsammans tipsar:

– Om man åker bort och inte kan vattna eller om grönsaksodlingen misslyckats av annan anledning så får blommorna ta över pallkragen. De blommar vackert hela sommaren och hösten, säger Anette och fortsätter:

– Pallkragar med blommor och bladgrönsaker är även snygga vid entrén till villaträdgården och absolut ingenting som man behöver gömma undan på baksidan av huset.

4. Pallkrage med kål, buskkrasse, luktärt och malaberspenat

Den här fina pallkragen har odlats fram hemma hos odlingsentusiasten Annika Christensen i Skåne.

Kombinationer för pallkrage - kål, buskrasse och luktärt.

Kål, buskkrasse och ringblommor samsas i nedre delen av den här fina pallkragen. Luktärten och malabarspenaten slingar sig fint uppåt på den vackra pallkragespaljén Toscana. Foto: Annika Christensen.

Annika låter kålen uppta yta nere i pallkragen medan luktärt och malabarspenat får slingra sig uppåt på en pallkragespaljé. Den vackra buskkrassen omringar kålen i nedre delen av pallkragen och håller ogräs borta. Förutom kålen så är både buskkrassen och malaberspenaten ätbara. Luktärt däremot ska inte ätas men blommorna är väldigt vackra och sprider en härlig doft. Dessutom gynnas luktärten av att plockas. Det innebär att du kan plocka in fina buketter av luktärt i flera omgångar från din pallkrage. På så vis bildar luktärten snabbt nya och fler knoppar som blommar i ett härligt överflöd.

Är du inte intresserad av att olda kål kan du även välja att odla en eller ett par plantor av squash i din pallkrage. En enda squash-planta ger mycket god skörd om den bara får rejält med utrymme och mycket vatten och näring. Eftersom squash upptar mycket av pallkragens nedre yta så kan den samsas fint med växter som just buskkrasse eller slingrande växter som luktärt, malaberspenat eller sockerärt om du föredrar det.

Andra kombinationer för pallkrage

Egentligen kan du så det mesta i en pallkrage. Det handlar bara om att tänka på vilket växtsätt de olika grönsakerna och blommorna har och vilket utrymme de kräver. Störst avkastning på din pallkrage brukar du få om du väljer grönsaker och blommor som växer både på djupet, brädden och höjden. Näringsvattna varje vecka i pallkragen och vattna också bara med vatten minst ett par gånger i veckan. Den begränsade jordmassan i en pallkrage gör att grönsakerna behöver både vatten och näring oftare än om du odlar i ett trädgårdsland.

Rädisor, dill och sockerärt eller böna. Sockerärtorna och bönorna är högväxande och passar bra ihop med lågväxande rädisor. Välj gärna en sockerärt som också ger vackra blommor innan baljorna bildas. ’Grijze Roodbloeiende’ är en sådan mycket bra sort. Vill du odla bönor så är det även ett tips att välja blomsterböna eftersom också den först ger vackra blommor innan du får njuta av de goda bönorna.

Så dill emellan rädisraderna så håller du ogräset borta, samtidigt som du har härlig dill att njuta av tillsammans med de andra grönsakerna. Dill och rädisor kan du så i flera omgångar både på våren och sensommaren. Det är bara mitt i sommaren som rädisorna inte blir så goda om du sår dem då. Värmen mitt i sommaren gör nämligen att rädisorna ofta blir träiga och för starka i smaken.

Purjolök och rotfrukter passar väldigt bra ihop eftersom purjolöken växer uppåt och rotfrukterna nedåt. För att odla rotfrukter i pallkrage behöver du dock ett bra djup. Dubbla kragar på varandra behövs alltså.

Kryddtagetes och ringblommor trivs väldigt bra tillsammans med kålväxter och sallad. Det ger en fantastiskt vacker och blommande pallkrage där allt kan ätas – även blommorna.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.