en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Direktsådd friland. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-05-08

Direktså på friland

När vindarna slutar riva i kinden och fåglarna kvittrar som galningar börjar tankarna snurra. Är det dags nu – är jorden redo för mina fröer – är det dags att direktså på friland?

Ibland är det först när vårvärmen kommer som vi plötsligt slås av längtan efter att odla. Ibland har längtan funnits sedan januari men av praktiskt skäl fått hållas tillbaka. Direktsådd ute på friland eller i pallkrage är för det mesta inte krångligare än att peta ner några frön i jorden, men om du känner dig osäker kan det vara tacksamt med några enkla tips.

Vill du slippa gallra passar det att så med hjälp av påband, direkt i trädgårdslandet. Foto: Lovisa Back

Vill du slippa gallra passar det att så med hjälp av såband, direkt i trädgårdslandet. Foto: Lovisa Back

När är det dags att direktså på friland?

Det är svårt att säga exakt när du ska så. Många fröer kan sås året om och när det passar bäst beror på när du vill skörda. Om du vill skörda dina grönsaker under sommaren är det läge att så under våren. Vänta tills risken för frost är över, så att dina småplantor inte fryser. Det är dock alltid bra att vara redo med fiberduken om det visar sig att frostnätterna kommer på besök.

På vissa fröpåsar står det att du kan så fröna när ”jorden reder sig”. Det gör den när tjälen har gått ur backen och jorden har hunnit torka upp lite. Du ska helt enkelt kunna gräva i jorden utan att den klibbar fast på spaden. Andra fröer är bäst att vänta med att så. Bönor – med undantag för bondbönor – behöver sås i varmare jord för att gro. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med just bönor.

Bönor, betor och blad passar utmärkt att så direkt på friland. Bönor gror först när jorden har blivit lite varmare. Foto: Lovisa Back

Bönor, betor och blad passar utmärkt att direktså på friland. Bönor gror först när jorden har blivit lite varmare. Foto: Lovisa Back

Gör så här

  1. Börja med att förbereda jorden genom att rensa bort stenar och ogräs. Det är också bra att gödsla jorden och vattna så att jorden är fuktig. Det är nu som vi ger våra fröer de allra bästa förutsättningar för att gro och kunna växa sig starka.
  2. Vill du så i raka rader så kan du märka ur såraderna med hjälp av snören och dra fåror i jorden. Hur djupa fårorna ska vara och hur långt avståndet ska vara mellan dem kan du läsa på fröpåsen. Vissa fröer, exempelvis sallat och spenat, passar att så över en större yta. Då puttar du undan jorden på platsen du vill så.
  3. Så fröerna och se till så att de inte hamnar för tätt. Då kan det bli svårt att gallra och plantorna får slåss om utrymmet.
  4. Täck över fröerna med jord, ju större fröer desto tjockare jordlager.
  5. Vattna försiktigt så att fröerna inte flyter iväg.

Nu är det bara att vänta på att fröerna ska titta upp ur jorden! Vattna om det blir torrt. Plantorna är som känsligast i början och det är bra med så jämn fuktighet som möjligt. Gallra en första omgång när det första riktiga bladparet kommer fram (efter de första hjärtbladen).

Ringblommor är tacksamma att odla direkt på friland. Gror snabbt, växer på bra, gillas av nyttodjuren och ger oss gott om sensommarbuketter. Foto: Lovisa Back

Ringblommor är tacksamma att så direkt på friland. Gror snabbt, växer på bra, gillas av nyttodjuren och ger oss gott om sensommarbuketter. Foto: Lovisa Back

Tips för den som vill ha en rivstart

Genom att täcka dina nya sådder med en fiberduk får dina fröer extra värme (det gillar dom) och fukten hålls kvar i marken.

Tips för den som inte orkar vänta på skörden

Glöm inte att mycket av det vi gallrar faktiskt kan hamna på middagsbordet! Morotsblast och blad från rädisor och rödbetor går utmärkt att äta och är särskilt goda när de fortfarande är små.

Morotsblast och minimorötter går utmärkt att äta – missa inte årets första primörer. Foto: Markus Danielsson

Morotsblast och minimorötter går utmärkt att äta – missa inte årets första primörer. Foto: Markus Danielsson

Läs också:

8 lättodlade grönsaker att direktså

8 lättodlade blommor att direktså

Odla vårlök på friland