en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Gödsel ger bättre skörd
Publicerat: 2017-04-21

”Minst 50 procent större skörd om du gödslar”

Våra grönsaker måste inte ha gödsel för att överleva. Men om vi stöttar dem med extra näring kan de ge tillbaka mer än 50 procent större skörd. Vi har pratat gödslingens fördelar med Håkan Asp som är expert på växtnäring vid SLU i Alnarp.

Håkan Asp på SLU i Alnarp

Odlar du grönsaker får du minst 50 procent större skörd om du gödslar, säger Håkan Asp på SLU i Alnarp.

Växter har i tusen och åter tusen år grott och vuxit utan människans inverkan. Tack vare tillgång till vatten, koldioxid och mineraler i jorden har växterna frodats i sin egen takt och både blommat och burit frukt.

Men om vi vill optimera blomningen och skörd i våra trädgårdar finns det en hel del vi kan göra för att skapa förutsättningar där våra växter mår bra. Grundregel nummer ett är att vattna. Utan vatten kan växterna varken skapa fotosyntes eller ta upp nödvändiga ämnen i jorden. Mineralämnena behövs också och måste antingen finnas naturligt i marken eller tillföras via gödsling.

– Kväve, fosfor och kalium – som märks NPK på gödselförpackningarna – är ämnen som är viktiga för växterna och som finns i så gott som alla gödselmedel, förklarar Håkan Asp som är universitetslektor med växtnäring som specialitet vid SLU i Alnarp.

Gödsling får ut växternas maximala potential

Jordärtskockor

Jordärtskockorna klarar sig väldigt bra med ganska lite näring. Samma sak gäller för potatis och majs.
Foto: Klas Sjöberg

Det är viktigt att komma ihåg att våra växter i trädgården eller på balkongen i våra pallkragar och krukor, inte kräver gödsel för att överleva. De växer oavsett, med hjälp av de mineraler som finns naturligt i jorden. Men om vi vill få ut maximal potential ur våra växter, buskar och träd är gödsling en viktig komponent.

– Om du exempelvis odlar grönsaker får du minst 50 procent större skörd om du gödslar. Vill man odla grönsaker ska man absolut gödsla, understryker Håkan Asp.

I vissa fall kan bra med näring till och med fördubbla skörden. Det finns olika sätt att ge jorden ny näring. Växelbruk är ett sätt, där växterna skiftar plats för att jorden inte ska utarmas med näringsbrist som följd. Ett annat sätt är att spara gräsklipp, löv eller kompostera annat organiskt material från trädgården och på sätt skapa ett eget litet ekosystem med långtidsverkande näring. Men det går minst lika bra att köpa organiskt gödsel i butik. På våren är det exempelvis en god idé att blanda upp jorden med komposterad kogödsel innan du sår. Senare när dina grönsaker kommit upp en bit så mår de bra av att näringsvattnas med jämna mellanrum. En liten mänd flytande näring blandas då i vattnet innan du vattnar.

Genom gödsling och näring blir odlingen givande och rolig. Man ser ju ett så mycket bättre resultat.

– Den absolut största fördelen med gödsel är att varje insats gör skillnad. Alla kan ju odla någonting om man inte ställer för höga krav. Ju högre krav desto mer måste man veta om gödsling. Det är en konst att lyckas optimalt med gödslingen, men å andra sidan är det tacksamt att veta att man alltid tillför någonting även om man inte lyckas perfekt. Överdosering är det enda man ska undvika, avslutar Håkan Asp.

Större skörd om du gödslar

Foto: Klas Sjöberg

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.