en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2017-06-02

Vattna rätt hela odlingssäsongen

Genom att vattna rätt och tillföra näring kommer dina växter att trivas hela säsongen. Trädgårdsexperten Jankov Månsson ger dig många bra tips på vad du ska tänka på när du vattnar dina blommor och grönsaker. 

Ta vara på regnvattnet. Det är viktigt, inte minst i tider av vattenbrist. Se gärna till att dina regntunnor är drunkningssäkra.

För att ge dina växter optimala förutsättningar att blomma och bära frukt gäller det att ha koll på hur du ska vattna och tillföra näring innan och under växtperioden. Genom att vattna vid rätt tillfälle, ta vara på regnvattnet och använda metoder för att hindra jorden från att torka ur kan du dessutom minska din vattenförbrukning. Det sistnämnda är särskilt viktigt om du bor i ett område där det är risk för vattenbrist.

Vattna rejält och sällan

Det finns några huvudprinciper att följa när det kommer till bevattning och näring, säger Jankov Månsson som är trädgårdsexpert och som sedan 30 år driver ett gardencenter i Osby i norra Skåne.

– Vattna rejält och sällan. Det är viktigt att rötterna får en rejäl rotblöta när du vattnar. Man behöver ofta vattna mer än man tror. En stor kruka kan till exempel behöva mer än fem liter vatten för att all jord ska bli fuktig. Är du osäker på om jorden är genomfuktig kan det vara en bra investering att köpa en fuktighetsmätare utan batteri. De är tillförlitliga, säger Jankov Månsson.

Jorden i dina krukor och pallkragar torkar i regel ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord. Här ger vi dig ett bra tips på hur du kan se om din jord är lerig eller sandig.

Så undviker du svampangrepp

Den andra huvudprincipen handlar om att undvika att vattna på kvällen. För det första älskar de nattaktiva mördarsniglarna fukten om kvällen. För det andra är risken stor att det stänker upp partiklar med svampsporer på blommor och grönsaker när du vattnar jorden ovanifrån.

– I sporerna finns det partiklar som behöver fyra timmars fukt för att gro. När partiklarna gror drabbas växterna av svampangrepp. På kvällen är det stor risk att fukten håller i sig och växterna blir lidande. Vattna hellre på morgonen eller direkt när du kommer hem från jobbet så att växterna hinner torka, menar Jankov.

Vattna hellre på morgonen än på kvällen. På så vis hinner växterna torka bra under dagen och risken för fuktskador på blad och rötter minskar. Likaså är risken för snigelangrepp inte lika stor när du vattnar på morgonen.

Vattnar du mitt på dagen när det är sol ute avdunstar mycket vatten. Vattna istället trädgården på morgonen när det är lite molnigt ute, då ger bevattningen bättre effekt. Vill du behålla fukten i marken bättre är det ett bra tips att till exempel täcka jorden med gräsklipp eller annat naturligt material. Gräsklipp och andra växtdelar tillför dessutom näring till jorden.

Trädgård augusti lufta växthuset

Med en vattenspridaren är det lite vatten som till slut hamnar i jorden. Det mesta hinner avdunsta antingen i luften eller då det landat på växternas blad.

Vattna rätt på våren och sommaren

På våren behöver du inte vattna lika mycket som under försommaren och sommaren. Dels finns det en grundfukt i jorden. Dels har inte växterna utvecklat så stort bladverk. Färre och mindre blad gör att regn och annat vatten som faller ned hamnar i jorden. Det blir också mindre fukt som avdunstar från bladen när bladytan är mindre och temperaturen i luften är svalare.

– I år har det varit väldigt torrt i markerna på många platser i landet och då kan man behöva fukta upp jorden. Men undvik att göra den allt för blöt eftersom vatten leder kyla och kan skada fröna i jorden. Bönor är exempel på fröer som behöver en jordtemperatur på 15 grader för att gro.

Under sommaren när det är varmare behöver växterna ordentligt med vatten, inte minst i ett växthus där det blir riktigt varmt. Vill du veta mer om hur du ska vattna under semestern för att växterna ska klara sig kan du läsa om det här.

Ett riktigt bra tips är att vattna när det regnar. Jorden fungerar som en disktrasa och suger upp vatten bättre när den är fuktig jämfört med när den är helt torr. Utnyttjar du regnvattnet och den fuktiga väderleken kommer det extra vatten du tillför att tränga ner i jorden ordentligt istället för att rinna av och avdunsta när det träffar marken. Dina växter tycker dessutom om när vattnet håller samma temperatur som luften. Om du ska vattna är det bra att fylla en vattenkanna med vatten och låta det stå en stund innan du vattnar. Då undviker du att vattnet är för kallt eller för varmt.

Tillför näring med vattnet – lite och ofta

Det är bra att grundgödsla i jorden om våren. Men använd sedan gärna lite flytande näring i vattnet när du vattnar på sommaren.

– Det finns en huvudregel för hur man ska tillföra näring. Lite och ofta. Ju jämnare tillgång på näring, ljus och värme växterna har desto bättre växer de, avslutar Jankov Månsson.

Vill du veta mer om gödsling i din trädgård? Kika in vår gödselskola!

Sammanfattande tips

1. Vattna hellre rejält och sällan, (än lite och ofta) så att växterna får en rejäl rotblöta.
2. Vattna helst på morgonen eller sen eftermiddag. Då kan växterna tillgodogöra sig vattnet på bästa vis. Undvik att vattna på kvällen eller mitt på soliga dagen.
3. Vattna när det regnar, då drar du nytta av regnvattnet och den fuktiga jorden drar lättare åt sig av vattnet.
4. Vattna helst med tempererat vatten.
5. Tillför lite flytande näring i vattnet när du vattnar, hellre lite varje gång, än för mycket och för sällan.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.