en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2017-06-08

Tips: 5 sorters bönor att odla i år

Lättodlade, proteinrika och klimatsmarta. Det finns många anledningar till att så bönor i trädgårdsland, pallkrage och kruka den här sommaren. Här bjuder vi på fem böntips när det är dags att stoppa ner fröna i jorden.

Bönan är en fantastisk gröda på så många sätt. Den är rik på protein, fibrer och näringsämnen och dessutom otroligt god. Bönor drar också kväve från luften ner i jorden och är ett alldeles utmärkt alternativ för dig som vill dra ner på köttkonsumtionen och därmed göra klimatet en tjänst. Det bästa av allt är att så gott som alla bönor är lättodlade – så länge du har is i magen och väntar tills jorden har blivit tillräckligt varm för att bönorna ska vilja gro. I slutet på maj eller i juni brukar var en bra tid för att så de första bönorna, beroende på var i landet du bor.

Här ger vi dig tips på fem favoriter som är både enkla att lyckas med och otroligt goda.

5 goda och lättodlade bönor

Vaxböna, ’Kinghorn Wax’
’Kinghorn Wax’ är en vackert gul vaxböna som ger rikligt med goda och trådfria baljor. De går att skörda efter hand. Koka dem lätt i saltat vatten – en riktig delikatess.

Skärböna, ’Admires’
Skärbönan ’Admires’ ger fantastiska, långa baljor som är helt trådfria och mycket goda. Plantan blir cirka två meter hög och behöver således ett tillräckligt högt stöd för att växa på. Sorten går väldigt bra att odla i mellersta och norra Sverige. Bönskidorna från ’Admires’ går jättebra att frysa in lätt förvällda och de bör ätas innan fröna börjar svälla.

Lättodlade vaxbönor blir härligt gräddvita när de mognar.

Goda och lättodlade vaxbönor. Bönskidorna blir vackert gräddvita när de är mogna.

Brytböna, ’Saxa’
’Saxa’ passar liksom ’Admires’ bra i mellersta och norra Sverige men kan självklart odlas i hela landet. Den ger gröna fina baljor som med fördel ska ätas när de blivit runt 12 centimeter långa och fortfarande är slanka. De passar jättebra i sallader eller kokta och strösslade med örtsalt. ’Saxa’ ger liksom de flesta bönor en riklig skörd och baljorna går bra att frysa in, lätt förvällda, om du inte orkar äta upp alla direkt.

Vaxböna, ’Maxidor’
’Maxidor’ är en mycket odlingsvärd vaxböna. En riktig favorit som är otroligt god att koka lätt och servera med lite olivolja och salt. Skörda efter hand och låt dem inte växa sig för stora. De smakar allra bäst om de skördas när de är mellan 12 och 15 centimeter låga.

Bondböna, ’Red Epicure’
Till skillnad från de flesta andra bönsorter kan bondbönan direktsås i trädgårdslandet så fort jorden går att bruka, runt + 5 grader. Andra bönor behöver en jordtemperatur på + 15 grader för att trivas. Just denna bondbönans baljor innehåller vackert röda bönor som är helt underbara att äta kokta. Ett smarrigt tips är att göra en puré på bondbönor, vitlök, olivolja, parmesan, Crème Fraîche och lite citron, salt och peppar. Riktigt gott! Du kan både frysa in bondbönorna eller torka dem för att använda dem i matlagningen under hela vintern.

Bönor behöver ofta någon form av växtstöd för att växa bra även om många låga buskformade sorter kan klara sig utan stöd. Bönsorterna som presenterats ovan ger alla ganska låga plantor med en växthöjd på ca 40 cm, förutom bondbönan som ger lite högre plantor på ca 60–90 cm. Detta kan vara bra att känna till när du väljer vilken sorts böna du ska odla. Det finns andra sorts bönor som kan bli upp till två meter höga. De sorterna kräver förstås lite högre växtstöd eller störar som stakar upp bönorna.

Trädgårdsmästaren Anders Stålhand har full koll på odling av bönor. Här ger han dig sina bästa tips på vad du ska tänka på för att lyckas fullt ut med dina bönodlingar.

Lättodlade bönor här i vackert mörklila - Anders Stålhand odlar sorten på Botaniska trädgården i Göteborg.

Anders Stålhand odlar bland annat den här höga och vackert lila brytbönan på Göteborgs Botaniska trädgård där han är chefsträdgårdsmästare. Foto: Klas Sjöberg

Anders Stålhands 3 tips – så lyckas du med bönorna:

1. Välj sort utifrån hur mycket utrymme du har. Det finns små buskformade bönsorter och det finns störbönor som behöver någonting stabilt att klättra på. Den buskformade bönan blir runt 40 cm hög och störbönan upp emot två meter hög.

2. Bönor behöver värme för att gro. Du bör därför så bönorna när det börjar bli varmt i jorden. Ett undantag är bondböna som klarar en tidig start.

3. Skörda bönorna medan de ännu känns mjuka och inte har hunnit svälla så mycket. Det är då de smakar de som allra bäst. Bondbönor ska däremot skördas när de känns hårda.

Läs mer om Anders Stålhand:

Anders Stålhand – en nyfiken trädgårdsmästare

Anders Stålhands fem bästa odlingstips

Läs mer om bönor:

Så lyckas du med bönorna

Ät mer bönor och mindre kött

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.