en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Anders Stålhand i växthus
Publicerat: 2017-03-23

Anders Stålhand – en nyfiken trädgårdsmästare

Chefsträdgårdsmästaren Anders Stålhand drivs av växternas variation, utseende och funktion. Och att odlingen är så otroligt lustfylld, kravlös och lekfull. Vi besökte honom på Göteborgs botaniska trädgård där han ägnar mycket av sin tid. Häng med på en inspirerande tur.

Knappt har vi hunnit ta våra första spänstiga steg uppför backen som leder in i Göteborgs botaniska trädgård innan Anders Stålhand snabbt tar vänster och börjar greppa efter några röda bär i ett träd. Körsbärskornell kan man äta, säger han. Egentligen ska man äta de mörkt röda bären. De här är lite sura, men de går att äta.

skolbarn får komma och se på trädgårdens odlingar

10 000 elever får varje år chansen att komma till botaniska trädgården i Göteborg och känna på rödbetor, tomater, bönor och gurkor. Foto: Klas Sjöberg

Kärleken till naturens ätbara har följt Anders genom livet. Från hans första lilla köksträdgård vid fyra års ålder, via boken Skörda nya smaker, till rollen som chefträdgårdsmästare vid Göteborgs botaniska trädgård som 30-åring. Han jobbar nu på en av Sveriges allra vackraste botaniska trädgårdar menar Anders, ett hem för 16 000 olika växtarter och kultursorter.

– Jag har varit här i snart två år och jag har ansvar för hur trädgården gestaltas och sköts över tid. Vi vill upprätthålla det vi har men samtidigt vara utvecklande. Under min tid här har vi bland annat byggt en undervisningslokal som varje år tar emot över 10 000 skolbarn och där vi kan hålla lektioner där barnen får lära sig om växter. Det finns kunskapsluckor att fylla, förklarar Anders och pekar på en träbyggnad som ligger på väg upp mot den japanska trädgården.

Visste tidigt att han ville bli trädgårdsmästare

Karriärvägen till de stora prunkande trädgårdarna i närheten av Slottsskogen i centrala Göteborg började redan i högstadiet i Västerås. När framtiden diskuterades kring bordet i skolmatsalen hade Anders till skillnad från många av sina kompisar redan formulerat en tanke om vad han ville jobba med efter skolan.

– Jag kommer ihåg att det var otroligt skönt att redan tidigt veta att jag ville bli trädgårdsmästare. Själva intresset fick jag bland annat från tv-serien The Lost Garden of Heligan som handlade om trädgårdar som hade övergivits under första världskriget och sedan återupptäckts i modern tid. Det var ett stort och mystiskt äventyr. Jag har kollat på serien på senare år och man kan väl säga att den inte riktigt levt upp till minnena, skrattar Anders. Men just då slog det an en sträng hos honom.

Efter gymnasiet jobbade Anders intensivt på en trädgårdsfirma under odlingssäsongen för att kunna ge sig ut och se världen den andra delen av året. Nya Zeeland och Edinburgh var två av många destinationer. Efter fem eller sex år med jobb och resor utbildade Anders sig till landskapsingenjör på SLU i Alnarp. Sen bar det av till Österlen i Skåne och Mandelmanns trädgårdar där han jobbade under vår och sommar. Men Anders visste inte riktigt hur han skulle kunna livnära sig som trädgårdsmästare vintertid.

– Allt handlar egentligen om sammanträffanden. Trädgårdstisdag på SVT spelades in där samtidigt och jag insåg att tv kanske kunde var ett bra sätt att jobba med trädgård även utanför odlingssäsongen kombinerat med skribentjobb. När jag släppte min bok Skörda nya smaker var Jenny Strömstedt ansvarig för bokreleasen och hon bad mig att komma och jobba på TV4:s Nyhetsmorgon. Efter några inslag där fick jag chansen att jobba med Äntligen hemma.

Växelbruk i Göteborgs botaniska trädgård

Den lilla köksträdgården i Göteborgs botaniska trädgård ligger mjukt insvept i solljus. Fyra små grönsaksland som ingår i ett växelbruk ligger på rad i gräsmattan framför ett litet rött torp. Kål och sallat finns skördeklara i ett land och bönor i ett annat. Nästa år ser det annorlunda ut då flyttas kålodlingen till det lilla grönsakslandet bredvid osv. Det är det som är grejen med växelbruk. Genom att variera vad du odlar kan jorden hushålla bättre med näringen.

Ett kallväxthus står stadigt några meter till vänster om huset när vi slår igen trägrinden bakom oss. Där hänger inbjudande klasar med gula solmogna tomater, böjda gurkor, en lila paprika och knallröda chilifrukter. Här får de tiotusentals eleverna som varje år besöker Göteborgs botaniska trädgård se, lukta och klämma på allt från kål och sallat till pumpa, solros och gurka. Kunskapen om odling och växter bland eleverna går ner medan intresset från skolorna ökar, förklarar Anders.

– Jag har alltid varit intresserad av vad det kommer att bli när man odlar. Mamma introducerade mig tidigt för växter och odling och ett av de första trädgårdsminnena jag har är när jag som fyraåring plockar potatis och hittar maskar i jorden. Jag minns att maskarna var så olika – vissa var långa, andra korta. Jag tyckte att variationen var så fantastisk. Samma variation finns i växter och jag fascineras än idag. Det finns så otroligt många olika växter och det är spännande att bena ut var de kommer ifrån och hur de lever. Fascinationen för växterna handlar lika mycket om utseende som funktion.

Anders Stålhand odlar bönor

I Göteborgs botaniska trädgård odlas det bönor i växelbruk. Bönor berikar jorden med kväve och fungerar utmärkt i en växtföljd. Det innebär att nästa år odlas några andra grönsaker på platsen där bönorna vuxit. De grönsakerna kan då dra nytta av det kväve som bönorna tillfört jorden. Foto: Klas Sjöberg

”Fullärd blir man aldrig”

Som trädgårdsmästare har Anders skaffat sig en enorm kunskap om växtriket. Kunskap som rör kemi, fysik, biologi och historia på samma gång. Men fullärd blir man aldrig.

Anders Stålhand gömmer sig bakom en solros

I trädgårdslandet, bredvid det röda lilla huset, står en odling med fantastiska solrosor. Anders Stålhand berättar att solrosor, eller ibland majs, ingår i de så kallade ”Three sisters” tillsammans med bönor och squash. En trio som de amerikanska hopiindianerna ofta odlade tillsammans. Foto: Klas Sjöberg

– Det som gör trädgården så intressant är att den är bottenlös, det finns så mycket att veta. Det finns inget facit och man måste alltid bilda sig en egen uppfattning. Vissa saker går helt enkelt inte att belägga rent vetenskapligt och några exakta sanningar finns inte – det är spännande i sig.

Anders Stålhand har varit ansvarig för blommande och levande element vid NK:s vårskyltning och i Äntligen hemma, har han ofta hattprydd, blivit ett etablerat namn i Trädgårdssverige.

Att odla hemma ska vara kravlöst

Även hemma i den egna trädgården odlar Anders mycket och får ofta sällskap av sin nyfikna dotter Ronja som undrar vad pappa sysslar med.

– Jag odlar väldigt mycket tomater, potatis och ett gäng olika sorters pumpor. Jag odlar lök och kål, framförallt svartkål som är en favorit. Jag har en hel del bönor och stora solrosor också. Bondbönan är en riktig favorit som jag gillar skarpt. Sen odlar jag smultron, jordgubbar, mullbär och kiwi. Det känns som att jag skördar precis hela tiden, säger Anders och avslutar:

– För mig är det roliga att hålla på ute i trädgårdslandet, att testa och se hur det fungerar med olika sorter och tekniker. Fungerar det inte första gången får man göra om. Det är en relativt liten insats och det blir lekfullt och vackert. Vad är det som inte är roligt med att odla? Jag har inga som helst målbilder med min hemmaodling, det ska bara vara kravlöst och lustfyllt.

Din odlarvän Nelson Gardnes magasin och frökatalogAnders 4 favoriter

1. Bondbönan är helt fantastisk, den gillar jag skarpt. Den går också att odla tidigare än övriga bönor.
2. Potatis är enkelt, det är bara att sätta den och sen skörda på hösten.
3. Pumpa är väldigt roligt att odla eftersom den växer så snabbt, man ser direkt effekterna av vattnet och näringen man tillför.
4. Kålrabbi är en jättegod kålväxt med uppsvullen stam som är enkel att odla. Den är lika krispig och saftig som ett grönt äpple och kan både ätas rå och tillagas.

Anders 5 bästa odlingstips

Tipsen förtjänar sin egen artikel tycker vi. Läs om Anders 5 bästa tips här.


Om Anders Stålhand:

Ålder: 32 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Utanför Skövde
Tjänst: Chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård och trädgårdsmästare i Äntligen hemma.
Aktuellt: Ska under 2017 jobba med bygget av ett nytt stort växthus i den botaniska trädgården.

Du hittar hela reportaget med Anders Stålhand och massor med fina bilder och smarta tips i årets Frökatalog. Har du inte redan köpt den så finns den att beställa här! Vill du läsa magasinet och frökatalogen digitalt kan du klicka här! I frökatalogen har du också alla våra 582 fröer. Vilka odlar du i år? 

Text: Andreas Björkman Foto: Klas Sjöberg

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.