en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Bönans år 2017
Publicerat: 2017-01-26

Mindre kött och mer bönor?

Vill du äta växtbaserat kan mer egenodlade bönor vara något att satsa på! Bönor är lättodlade, proteinrika, fiberrika och nyttiga för både kropp och miljö. Bönan är dessutom utsedd till årets grönsak 2017. Kanske är det bönans år varje år?

Bönan är en generös vän i trädgården som ger proteinrika och goda baljor samtidigt som den är ganska lätt att lyckas med.

– Det finns flera olika egenskaper som gör bönorna unika. De innehåller mycket protein, vilket är bra för den som exempelvis vill äta lite mindre kött. Bönorna mättar, är lättodlade och har fibrer som hjälper mot magproblem och reglerar blodsockerhalten, förklarar Fredrik Fogelberg som är hortonom och styrelseledamot i Baljväxtakademin.

Inte nog med att bönorna är lättodlade, smakrika och proteinrika. De är också fulla av viktiga mineraler. Baljväxter i allmänhet, och bönor i synnerhet, har fått en rejäl renässans de senaste åren. FN utropade 2016 till baljväxternas år. Orsaken var att FN ville att världen skulle uppmärksamma att just baljväxter är ett hållbart, säkert och näringsrikt livsmedel. Och 2017 är bönans år enligt den internationella organisationen Fleuroselect. I Sverige odlas det bönor som aldrig förr – både av lantbrukare och privatpersoner.

Bönans år 2017. Vill du äta mindre kött kan mer bönor vara ett bra val.

2017 är bönans år. Bönor är proteinrika och rika på fibrer och kan ersätta en del av vår köttkonsumtion. En härlig skärböna är en riktig delikatess när den kokas och äts. Foto: Klas Sjöberg

I våra trädgårdar och på balkonger runt om i Sverige buskar och slingrar sig bönorna som aldrig förr. Bönor har blivit trendiga att både odla och äta. Frågan är om det inte är enkelheten som givit baljorna en så självklar plats i våra odlingar?

Odla bönor i trädgård, pallkrage eller kruka

Det är lätt att nå framgång trots att man inte är så duktig, menar Fredrik Fogelberg. Flexibiliteten är en annan ingrediens i framgångsreceptet. Du kan odla i trädgård och pallkrage eller till och med i kruka inomhus om det kniper. Men som med alla växter krävs det lite kunskap för att kunna optimera sin bönodling. Bönor trivs allra bäst i varm och lucker jord med mycket sol och näring. De behöver däremot inte stå vindskyddat.

Om du bor i Skåne upp till Mälardalen gör du bäst i att vänta till slutet på maj om du vill direktså bönorna utomhus, eftersom de är känsliga för nattfrost och inte vill ner i en jordtemperatur under 15 grader. Bor du längre uppåt landet kan du behöva vänta ända till juni.

”Bönor är roliga att odla”

Fredrik Fogelberg på Baljväxtakademin

Fredrik Fogelberg, hortonom på Baljväxtakadmin.

– En gammal tumregel är att så bönorna på Blendadagen den 27 maj, dvs. den dagen då Blenda har namnsdag. De flesta sorterna är ganska lika i odling men skördas vid olika tidpunkter. Är du nybörjare skulle jag råda dig att börja med vaxbönor och brytbönor. Det är stora frön som är lätta att så och ger baljor i grönt, gult eller lila. Bönor är roliga att odla, avslutar Fredrik Fogelberg.

Vilken typ av bönor tänker du odla i år? Vi har ett stort sortiment med många olika sorter. Hitta din favorit här!

Foto: Klas Sjöberg Text: Andreas Björkman

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.