en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Publicerat: 2017-03-24

Anders fem bästa odlingstips

Trädgårdsmästaren Anders Stålhand är en av våra största och mest älskade odlingsprofiler och syns ofta i TV-serien Äntligen Hemma. Här bjuder han oss på sina fem bästa tips, från förodling till skörd. 

Inte nog med att Anders Stålhand ger inspirerande odlingstips på TV. Han är dessutom bokförfattare och tidningsskribent och till vardags arbetar han som chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård. Anders odlar också väldigt mycket hemma i sin egen trädgård utanför Skövde tillsammans med sin dotter. Han älskar känslan av att odlingen alltid bjuder på nya saker att lära. Ta del av Anders bästa odlingstips:

Tips 1: Så inte för tidigt

Det absolut viktigaste när man ska komma igång med sin odling, oavsett om man är nybörjare eller en odlare med större erfarenhet, är att inte börja för tidigt på året. De allra flesta växter hinner ge frukt ändå även om vi väntar lite med att så. Växter som sås tidigt riskerar att få för lite ljus i starten. Har de dessutom stått för länge inomhus innan de planteras ut så blir de lätt långa och rangliga och har svårare att etablera sig än en växt som kommer ut i rätt stund och fått mycket ljus från starten.

Anders Stålhands odlingstips - så inte för tidigt.

Foto: Klas Sjöberg

Tips 2: Håll koll på ogräset

När man har sått är det viktigt att vattna och hålla ögonen öppna efter ogräs. Om ogräset hålls borta från odlingen under den första månaden får de sådda fröna ett välbehövligt försprång och kan lättare tränga undan ogräs sedan. Att täcka med gräsklipp runt plantorna när de vuxit till sig lite kan vara ett bra sätt för att hålla ogräset i schack. Gräset ger samtidigt näring åt jorden och plantorna.

Tips 3: Vatten, sol och gödsel

Det absolut viktigaste för att de allra flesta ätbara växterna ska trivas är att ge dem en solig plats att växa på och vatten. Att ge näring i form av gödsel är också ganska viktigt men kommer först på tredje plats.

Tips 4: Skörda i rätt tid

Det är viktigt att inte vänta för länge med att skörda. Rädisor går i blom och blir tråkiga i smaken, tomater faller av, bönornas baljor blir trådiga och gurkor blir gula och oätliga. Skörda alltså lite i taget, efter hand som grönsakerna mognar, för bästa smak och krispighet.

Tips 5: Våga misslyckas

Många av frågorna jag får från hemmaodlare handlar om att man är rädd för att misslyckas och att odlingen ska innebära för mycket skötsel. Våga testa och misslyckas! Odlingen ska vara kravlös och lustfylld.

För nybörjaren

Den som vill börja odla tycker jag ska satsa på ätbara växter som ger en ganska snabb skörd. Jag tänker främst på sockerärtor, rädisor och olika sallatssorter. Tänk på att sallat gror bäst om den sås vid lite lägre temperaturer och även får växa på en ganska sval plats. Potatis är också lättodlad och går att skörda under sensommaren eftersom den ofta sköter sig själv om den lämnas ensam under semestern.

Läs gärna hela reportaget vi gjorde med Anders Stålhand där Anders berättar om sitt liv och mer om vad och varför han odlar.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.