en blogg från Nelson Garden
Blommor
Amaryllis upp och ned
Publicerat: 2016-12-15

Så använder du en amaryllis som gått av

Har du en eller flera stänglar på din amaryllis som gått av? Då kan du använda din amaryllis som snittblomma istället. Här ger vi dig flera tips på hur du gör för att kunna njuta även av en bruten amaryllis.

Ibland händer de att en eller flera stänglar går av under vikten av de stora amaryllisblommorna. Ett sätt att undvika detta är att göra egna amaryllisstöd som du sätter i krukan innan amaryllisen hunnit upp alltför långt ur löken. Har olyckan redan varit framme så misströsta inte. Det finns flera smarta och fiffiga sätt att ge blomman fortsatt liv. Amaryllis är utmärkt som snittblomma!

Häng din amaryllis upp och ned

En amaryllis som gått av går att använda som vacker dekoration i ett fönster eller i en takkrona över matbordet genom att hänga den upp och ner i sin stängel (stjälken).

Börja med att ge den brutna stängeln ett nytt snitt. Ett smart tips är att snurra en vanlig gummisnodd en centimeter ovanför snittytan så att stängeln inte rullar upp sig. Knyt därefter ett vackert band runt amaryllisens stängel. Se till att bandet sitter bra och att det är tillräckligt långt för att du ska kunna hänga upp amaryllisen. Du kan också knyta fast en gran- eller tallkvist intill stängeln så får du ett fylligare arrangemang.

Eftersom amaryllisskaftet är ihåligt kan du fylla skaftet med vatten. Fyll nästan hela vägen upp. Skaftet fungerar då som en vas som ger blomman vatten i lagom dos. Nu är din amaryllis klar att hänga upp!

Fyll på med lite nytt vatten i skaftet varannan dag ungefär. Amaryllisen kan då fortsätta blomma nästan lika länge som om den suttit kvar på löken.

Amaryllis som snittblomma i vas eller på ett fat

Amaryllis med långt skaft

En amaryllis som gått av kan få nytt liv och blomma nästan lika länge som om den suttit kvar på löken. Ställ en eller ett par snittblommor i en hög glasvas eller snitta dem så att de kan läggas i ett fat fyllt med vatten. Foto: Peter Karlsson

Amaryllisen fungerar förstås även alldeles utmärkt i en vacker vas. Snitta stänglarna diagonalt och se till att välja en hög vas så att de inte bryts. Antingen kan du välja att ha en ensam amaryllis i en enkel vas eller så kombinerar du olika sorter och färger. En vanlig glasburk med ett vackert band runt kan också bli en vacker vas till dina brutna amaryllis.

Vill du ha amaryllisens stora blommor på festbordet går det även jättebra att klippa dem kortare i skaftet och lägga dem i ett fint fat fyllt med vatten. Blommorna kan bli ett dekorativt inslag på exempelvis julbordet och ger en härlig julkänsla. Se bara till att inte blommorna ligger med sina kronblad direkt i vattnet.

Foto: Peter Karlsson och Annika Christensen

Fler tips med amaryllis:

Sätt amaryllis  – steg för steg

Fler och finare blommor med egen amaryllis

Gör en julgrupp med amaryllis

Gör egna amaryllisstöd

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.