en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2016-12-09

Gör en julgrupp med amaryllis

Att sätta egen amaryllislök är enkelt. När du väl satt löken i en kruka kan du dekorera din amarylllis efter egen smak. Här ger vi dig flera tips på hur du enkelt kan skapa en egen julgrupp med amaryllis.  

Du har väl inte missat vårt tidigare inlägg om hur du enkelt kan skapa egna dekorativa växtstöd till din amaryllis? Förutom att göra växtstöd kan du också själv dekorera din amaryllis på många andra olika vis för att skapa en vacker och stämningsfull julgrupp.

Dekorera din amaryllis

Julgrupp med amaryllis, mossa och några fina kottar - enkelt och vackert!Att lägga grön mossa eller vita lavar runt amaryllislöken ger ett lyft åt både krukan och blomman. Oavsett om du valt en enkel kruka i terracotta eller en mer julig kruka i grönt eller rött brukar kombinationen med mossa bli fin. Har du ingen fin kruka hemma kan du sätta löken i en vanlig plastkruka som du exempelvis placerar i en vacker burk du hittat på loppis. Får du även plats med ett par hyacinter i burken så sätt ner dem också. Täck sedan med mossa så syns inte plastkrukan alls. Se tipset på bilden överst i inlägget.

Granris är också väldigt vackert ihop med amaryllis. Avblåsta eller avsågade grankvistar brukar vara lätt att hitta på marken i skogen så här års. Sätt ned några fina grankvistar runt en ensam amaryllislök. Det är väldigt enkelt och dekorativt – särskilt om du har en hög kruka till din amaryllis. Se exempel i bilden längre ner.

Ett annat tips är att lägga fina grankottar överst i krukan runt löken. Det blir också väldigt dekorativt. Njut av en promenad i skogen till helgen och välj ut några fina kottar på marken som du låter torka till lite hemma innan du använder dem. Vill du, kan du också pensla kottarna med lite lim och glitter för att få extra lyster i din julgrupp. Låna barnens glitterlim  och låt dem hjälpa till med pysslet.

En enkel julgrupp med amaryllis kan du skapa med några granriskvistar eller fina kottar från skogen.

Sätt din amaryllislök i en djup kruka med lite jord eller marmorkross och dekorera med granris runt när stänglarna kommit upp en bit. Det blir en enkel och vacker julgrupp. Vanliga grankottar är också lätta att dekorera med direkt i krukan runt amaryllislöken och resultatet blir väldigt fint. Foto: Peter Karlsson och Annika Christensen.

Använd mycket av naturen i ditt jularrangemang

Förutom granris, kottar, grön mossa och vita lavar, kan du också använda torkat gräs som dekoration runt amaryllislöken. Komplettera gärna med någonting som ger lite kontrast och form åt det hela som exempelvis: ett par kanelstänger, stjärnanis eller torkade apelsinskivor. Att torka apelsinskivor är enkelt. Du skär apelsiner i tunna skivor, lägger dem på ett ugnsgaller och låter dem torka i ugnen i 50–60 grader i ca 2 timmar eller tills de känns helt torra. Låt svalna.

Sedan är det bara att dekorera med de vackra skivorna runt din amaryllis och vips har du en riktigt fin julgrupp med amaryllis.

En julgrupp med amaryllis, dekorerad med tunna, torkade apelsinskivor ger färg och liv på bordet.

Våga vara kreativ! Genom att exempelvis fylla på krukan med torkat gräs och torkade apelsinskivor i fina och varierande färger skapar du en härlig julgrupp med amaryllis som ger den där efterlängtade julkänslan. Foto: Annika Christensen

När du väl fått klart din fina kruka eller julgrupp behöver den inte hamna på matsalsbordet eller fönsterbrädan. Ställ krukan i trappan till övervåningen eller varför inte i sovrummet så att du ser den blommande amaryllisen direkt när du slår upp ögonen på morgonen?

Läs mer om amaryllis:

Sätt amaryllis  – steg för steg

Fler och finare blommor med egen amaryllis

Gör egna amaryllisstöd

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.