en blogg från Nelson Garden
DIY - Do it yourself
Gör egna amaryllisstöd
Publicerat: 2016-11-10

Gör egna amaryllisstöd

När du sätter dina egna amaryllislökar får du ofta många stänglar och kraftfulla blommor – oftast mer än vad löken orkar hålla uppe. Med några kvistar, lite björkris eller en vacker gren kan du enkelt skapa dina egna amaryllisstöd. Det gör arrangemanget extra fint och hjälper dina blommor att stå stadigt. 

Amaryllisstöd med björkrisOavsett om du redan fått ner dina egna amaryllislökar i kruka eller om du planerar att sätta dem till helgen så finns det ännu tid för att göra dina egna amaryllisstöd. Hitta först en kruka som står stabilt. Sedan är det dags att sätta din amaryllislök, här får du en stegvis vägledning.

När din amaryllis sedan kommit upp en bit kan den behöva lite stöd. Då är det läge att göra ett alldeles eget växtstöd till amaryllisen. Det är dessutom ett kul pyssel inför jul. Allra mest behövs stödet när din amaryllis börjat blomma. Blommorna är tunga och då behövs växtstödet för att inte stänglarna ska gå av. Se därför gärna till att ha dina växtstöd på plats i krukan när amaryllisen börjar knoppa sig. Då minskar risken för att du skadar din amaryllis när du sätter stödet på plats.

Gör egna växtstöd till din amaryllis

Amaryllisstöd av björkris

Du kan enkelt göra fina växtstöd till din amaryllis med hjälp av lite torkat björkris. Måla eller spraya i en annan färg, om du vill. Du stöttar din amaryllis genom att fästa samman kvistarna runt stängeln som börjat knoppa sig. Knyt ihop försiktigt med mjuk garntråd eller ett vackert band. Nu har din amaryllis fått extra stöd och är redo för en härlig tid av blomning.

Gör en egentillverkad minispaljé

En fin egentillverkad spaljé passar bra som amaryllisstöd.Ett annat bra alternativ är att göra en enkel spaljé till din amaryllis. Gå ut i trädgården och samla ihop några ganska tunna grenar. På bilden ser du hur vi använt oss av ett par lite mer stabila kvistar som vi satt ner i jorden i krukan för en bra stomme. Sen använder vi oss av smalare kvistar som vi bundit fast horisontellt för att skapa ett stadigt och fint rutmönster. Lite jutesnöre eller bast passar perfekt att knyta ihop kvistarna med och är vackert ihop med både vita och röda amaryllis.

Låt en vacker gren bli ett växtstöd

En annan smart lösning är att helt enkelt plocka in en riktigt vacker kvist eller tunn gren från valfritt träd i trädgården och sätta ner som stöd i krukan till din amaryllis. Det finns också dekorativa kvistar att köpa i butik – järnek med sina klarröda bär är ett fint stöd som ger extra julkänsla.

Gör egna amaryllisstöd med kvistar av järnek

Att blanda olika sorters amaryllis i en och samma julgrupp är vackert. De olika sorterna amaryllis kompletterar varandra på ett väldigt fint sätt tillsammans. Pricken över i:et blir det vackra växtstödet, här av järnek. Foto: Annika Christensen.

Det går lika bra att ge en ensam amaryllis stöd i en kruka som det går att sätta ner fina kombinationer av stöd i en större julgrupp med flera amaryllisblommor. Varför inte testa både järnek och vitmålat björkris i en och samma grupp?

Dekorera gärna utrymmet nere vid löken också, exempelvis med små fina kottar eller andra detaljer som ytterligare förhöjer julkänslan.

Foto: Annika Christensen

Läs mer om amaryllis:

Så lyckas du med amaryllis

Fler och finare blommor med egen amaryllis

Gör en julgrupp med amaryllis

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.