en blogg från Nelson Garden
Blommor
driv_upp_egen_amaryllis
Publicerat: 2016-11-04

Sätt egen amaryllislök för större julstämning

Det finns flera fördelar med att driva upp egen amaryllislök till jul. Du får fler spännande sorter att välja bland samtidigt som lökarna är lätta att lyckas med. Amaryllis som du driver upp själv ger dessutom ofta fler och större blommor än färdig amaryllis som krukats i butik. 

Tre amaryllislökar i en kruka får stöd genom att knytas samman löst på mitten. Foto: Annika Christensen.

Tre amaryllislökar i en kruka får stöd genom att knytas samman löst på mitten. Foto: Annika Christensen

Det är en speciell känsla att välja ut några riktigt fina amaryllislökar och sedan sätta lökarna hemma i valfri kruka, vas eller burk för att sakta se dem växa. Du får nästan känslan av att det är julen som gömmer sig där inne i amaryllislöken. Att därefter se den börja växa, bilda stänglar med stora, gröna knoppar för att sedan, lagom till jul, bjuda på fantastiskt pampiga blommor i rött och vitt – det skapar julstämning.

Att lyckas är heller inte svårt. Amaryllislök är lättodlad och går snabbt att sätta i jord eller i lite marmorkross och växer sedan där och behöver inte vatten särskilt ofta. Här kan du läsa om hur du enkelt sätter och driver upp en egen amaryllislök.

Att sätta egen amaryllis ger stor valfrihet. Väljer du att köpa lökar och sätta dem själv har du fler och ovanligare sorter att välja bland jämfört med om du väljer bland de redan krukade och uppdrivna amaryllisen i butik. En stor fördel är också att du kan välja fritt hur du vill sätta dina amaryllislökar. Kanske vill du ha dem i mormors gamla julkruka eller i en fin burk du hittat på loppis?

Har du stora krukor, burkar eller kärl att sätta lökarna i så går det att sätta två eller tre lökar i samma kärl. Det ger ett fantastiskt maffigt resultat. Knyter du samman stjälkarna lite lätt på mitten när de börjar bli långa så blir det stadigt och stjälkarna ger stöd åt varandra. Se förslag på bilden här intill.

Väljer du en jumbolök som exempelvis amaryllis ’Spartacus’ eller ’Alfresco då får du en extra stor lök som ger extra många blomsterstänglar med extra många och stora blommor på varje stängel. Ofta blir en ensam jumbolök i kruka väldigt vacker.

Det finns också amaryllislökar som ger stora dubbla blommor. En sådan sort är exempelvis Amaryllis ’Elvas’.

En amaryllislök som ger dubbla blommor är sorten 'Cherry Nymph'.

Amaryllis finns från djupaste rött till vitaste vitt. Foto: Peter Karlsson

Bästa tiden att sätta dina amaryllislökar är i början av november om du vill att den ska blomma till jul. Visst kan du även sätta dem senare också. Att exempelvis ha egna stora, amaryllis som blommor fint hemma under hela januari är också uppiggande och mysigt efter jul- och nyårshelgen.

Sugen på att driva upp en egen amaryllis från lök?

Sätt amaryllislök – steg för steg

Gör en julgrupp med amaryllis

Gör egna amaryllisstöd

Så använder du en amaryllis som gått av

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.