en blogg från Nelson Garden
Blommor
egen-amaryllis
Publicerat: 2016-11-04

Enkelt att lyckas med egen amaryllislök

Drömmer du om extra fina amaryllis till jul? Då ska du prova att sätta egen amaryllislök. Det bästa är att det är enkelt att själv driva upp en amaryllis. Vi hjälper dig, steg för steg.

Det finns många fördelar med att sätta egen amaryllislök som blommar till jul. För det första har du fler spännande sorter att välja på och för det andra blir det ofta fler stänglar och blommor än om du skulle köpa färdigkrukade amaryllis i butik. Det är dessutom otroligt enkelt att lyckas med att få lökarna att blomma. Från att du börjar väcka din amaryllis tar det oftast ca 6–8 veckor tills din amaryllis börjar att blomma.

egen-fin-amaryllis

Amaryllis ’Spartacus’ (tidigare kallad ’Popov’) har stora, dekorativa blommor i fantastiska rödrosa nyanser. Jumboserien består av stora lökar som ger minst 3 – oftast 4 – stjälkar med flera stora blommor per stjälk. Sorten blir runt 60 centimeter hög.

Så här gör du:

1. Väck amaryllislöken

Placera löken ovanför ett glas med ljummet vatten minst tolv timmar. Var noga med att låta rötterna vara i kontakt med vattnet, men inte själva löken.

2. Välj kruka till amaryllislök

Det är en god idé att välja en kruka eller annat kärl som står stadigt. Amaryllisen växer sig gärna hög och kan bli tung när den blommar. Ett bra tips är också att se till att det är ungefär två fingrar i bredd (mellan 2 och 3 centimeter) mellan löken och kärlkanten.

3. Plantera amaryllislöken

Lägg gärna ett lager med lecakulor i botten på krukan om den inte är dränerad och fyll på med krukväxtjord. Placera löken så att en tredjedel av löken är ovanför jorden. Vattna igenom jorden ordentligt efter planteringen och fyll eventuellt på med lite mer jord om den sjunker undan av vattningen. Du kan också plantera löken i marmorkross. Då ser du till att det alltid finns ca 1 cm vatten i botten där lökens undre del möter marmorkrossen, men aldrig mer vatten än så.

fin-amaryllis

4. Första tiden efter planteringen

Amaryllislöken trivs bäst runt 22 grader och under den första tiden är värmen viktigare än ljuset. Vattna bara när jorden är helt torr.

5. Efter några veckor

Efter några veckor tittar blomknoppen fram och då växer amaryllisen bäst om den få stå i ett ljust men inte för kallt fönster. Nu är det ljuset som är viktigast!

När amaryllisens knopp kommit upp en bit ur löken, kan du, om du vill, fördröja blomningen genom att ställa krukan mörkt och svalt . Vid +5 °C står tillväxten i princip still. Vill du att amaryllisen ska blomma så snart som möjligt, låter du den dock stå kvar i rumstemperatur och på en ljus plats.

6. Hur sköter jag om min amaryllis?

När blomsterstänglarna börjar bli långa och knopparna är på väg att slå ut så se till att den får ett stöd så får stängeln hjälp att hålla upp tyngden av alla de pampiga blommorna. Du kan nu börja vattna lite mer men fortfarande sparsamt.

När amaryllisen blommar vill de stå något kallare, antingen i ett fönster eller längre in i rummet. Låt den inte stå i direkt solljus. När stängeln har blommat över ska du skära bort den för att ge plats för fler. Skulle en stängel gå av medan den ännu har stora fina blommor på, då kan du snitta stängeln lite nedtill och sedan sätta den i en fin vas. Där håller den sig väldigt bra och länge som en fantastiskt fin snittblomma.

Läs mer om amaryllis:

Fler och finare blommor med egen amaryllis

Gör en julgrupp med amaryllis

Gör egna amaryllisstöd

Så använder du en amaryllis som gått av

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.