en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
September är plommonens, bönornas och blommornas tid.
Publicerat: 2019-09-01

Att göra i hem och trädgård i september

Hösten smyger sig på men givetvis finns det mycket att njuta av i trädgården och på uteplatsen även i september. Har du mycket grönsaker att skörda? Passa på att ge bort eller byt grönsaker och frukt med andra odlarvänner! Pausa med en fika i höstsolen eller grilla nyskördade grönsaker för en härlig höstlunch. Njut av trädgård och uteplats så länge det bara går helt enkelt!

Plantera höstlök och njut av blommor till våren

Även om våren känns långt borta är det redan dags att förbereda en blommande vår! Det är alltså nu du kan börja att sätta vårblommande blomsterlökar i jord och krukor. I september fylls trädgårdsbutikerna med tulpanlökar och andra höstlökar som krokus och narcisser.

Bor du i landets södra delar och om det visar sig att september bjuder på sommarvärme, bör du avvakta med att plantera höstlökarna. Alltför varmt väder kan göra att lökarna börja växa för tidigt. För att de ska utvecklas ordentligt ­– och blomma med full kraft till våren ­– behöver lökarna en period av kyla.

Vill du ha inspiration och tips på hur du kan använda vårblommande höstlök? Spana då in artiklarna där vi får se resultatet av Annika Christensen odlingar med färdigkomponerade lökmixar ur serien Lovely Match. Om du besväras av rådjur som äter upp dina tulpanlökar, så har vi tips till dig!

Tre sorters torkad chili i glasburkar.

Torka chili och förvara i burkar. Kanske har du och dina odlarvänner odlat olika sorter? Som bäddat för en chiliprovning för att hålla värmen i vinter! Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Skörda tomat och chili

Värmen och sensommarsolen har gjort underverk för tomaterna och chilifrukterna. Förhoppningsvis visar de sin mogna färg och är redo att förgylla både sallader, såser och härliga grytor. Har du inte provat att tillsätta lite chili i din tomatsås, så har du nya smakupplevelser att se fram emot!

Är din tomatplanta full av gröna tomater? Ingen panik! Se i första hand till att klippa av nya skott som kommer, så att plantan inte lägger energi på att bilda nya blad och frukter. Du kan också gallra ur just bladen, så att tomaterna får mer sol och mer energi. Detta brukar snabba på mognaden. Är det inte tillräckligt, så kan även skördade gröna tomater eftermogna inomhus. Här berättar Farbror Grön hur de förvarar sina gröna tomater.   

Hör du till de lyckosamma som kan skörda mer än du hinner eller orkar äta upp just nu? Då finns det recept på både marmelad och chutney med chili och tomat som bas. Här bjuder vi på tre goda sätt att ta tillvara din skörd.

Det snabba och enkla sättet att lagra din chili: Hacka chilifrukterna i små, små bitar och lägga dem på ett litet lock eller skärbräda i frysen. När bitarna frusit till kan du hälla ner dem i en burk med lock som du sedan förvarar i frysen. Därefter kan du lätt använda små mängder av chilin när helst du vill under vintern för att ge smak åt tomatsåser, grytor och annat gott. Varför inte tillsätta lite hetta i frukostsmoothien?

Vill du torka din chili istället? Chiliexperten Björn Johansson berättar hur du torkar chili och vad som händer med smaken.

Nyskördade morötter och betor.

När du skördat rödbetor och morötter ligger jorden bar. Har du en lång och varm höst hinner du med att så snabbväxande småblad av t.ex. vintersallat. Börjar vintern göra sig påmind redan i september kan du redan nu höstså morötter för tidig skörd nästa år.
Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Så grönsaker och blommor nu på hösten

Så vintersallat nu och njut av färsk, hemodlad sallat senare i höst. Läs artikeln om att så vintersallat i augusti för vägledning. Ja, det kan gå utmärkt i september också! Ta hänsyn till var i landet du bor och hur vädret beter sig just i år. Framförallt: våga så snabbväxande grönsaker så länge jorden går att bearbeta. Det värsta som kan hända är att fröna inte gror. Det bästa som kan hända är att du få små, färska blad att förgylla måltiden med. Vill du öka sannolikheten att få gott resultat, kan du följa våra tips om att odla inomhus.

Även spenat går att så i september – åtminstone om du bor i södra Sverige. Spenaten blir ofta mycket fin att skörda bara några veckor efter sådd och du kan skörda till sent in på hösten.

Vill du njuta av ramslök eller salladslök till våren så är det bra att så den nu, tidigt på hösten. Någon gång under september eller oktober är bra beroende på var du bor. Lökarna hinner då bilda en liten bladrosett innan frosten kommer. Skydda dem sedan från frosten med hjälp av löv eller fiberduk.

Förutom ovanstående lökar finns det en hel del grönsaker och blommor som du kan så nu på hösten och se dem växa och bära frukt till våren. Höstsådden innebär att plantorna får ett litet försprång när vårvärmen kommer.

Ta del av vår checklista för att lyckas med din höstsådd.

Läs mer om att så just blommor på hösten.

Så gräs

Så gräs nu när jorden håller sig fuktig.

Så gräs på hösten

Hösten är bästa tiden att anlägga ny gräsmatta eller stödså den gräsmatta du redan har, vilket kan behövas om den har blivit lite sliten efter sommaren. Här berättar vi hur du ska gå till väga för att så gräs.

Odla kryddor inomhus

Har du basilika i krukor utomhus så är det dags att ta in den i värmen, eller åtminstone ställa dem mer skyddad. Basilikan är nämligen särskilt värmeälskande och trivs inte alls i kyligt väder.

Du kan naturligtvis också så helt ny basilika i krukor inomhus. Här berättar vi steg för steg hur du gör får att så basilika i kruka. Ställ gärna krukorna i ett fönster med belysning. Har du ingen växtbelysning kan det ibland räcka med vanligt dagsljus eller att det hänger en vanlig fönsterlampa ovanför växterna – så länge lampan inte hänger för nära krukorna och ger för mycket värme. Ju närmare vintern vi närmar oss, desto svårare blir det att lyckas med din inomhusodling utan växtbelysning.

En annan kryddig växt som är mycket lättodlad vintertid och som sällan behöver extra belysning är kryddkrassen. Även koriander, persilja och oregano går att så inomhus men kan behöva extra belysning. Prova dig fram, helt enkelt! Ser kryddorna ut att nöja sig med dagsljuset de får i fönstret så behövs ingen extra belysning.

7 tips: Så lyckas du med inomhusodlingen!

Dahlia

Dahliorna fortsätter att blomma så länge det är frostfritt. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Njut av dina dahlior

Många dahlior kan fortfarande blomma i september så se till att njuta av de härliga färgklickarna i trädgården. Plocka in dem i vas eller lägg en stor dahliablomma på ett fat med vatten. Dina dahlior kommer att fortsätta producera nya blommor så länge frosten håller sig borta.

Bor du i landets nordliga delar gäller det att vara på tårna! Det är viktigt att gräva upp knölarna innan första frosten. Borsta av jorden från knölen, märk ut vilken sort det är (om du har flera olika) och förvarar den svalt, mörkt och torrt i en kartong eller papperspåse.

Odlar du dahlia i kruka kan du istället ta hela krukan och flytta in den i garaget eller källaren över vintern. Klipp ner dahlian så tar den inte så mycket plats. Ta ut krukan igen till våren när risken för frost är helt över. I samma veva bör du också byta till ny jord i krukorna och även tillsätta näring, så får dina dahlior en bra start.

Plocka bort ogräs

Att städa och rensa i trädgården är bra – i lagom dos förstås. Ogräset fortsätter att växa så länge marken inte har frusit (så du som är tveksam till höstsådd: titta bara på ogräset!). Allt växer dock betydligt långsammare på hösten, så även ogräset, vilket gör att det kan vara lättare att hålla det under kontroll. Genom att hålla undan ogräset nu kommer du också att underlätta för dig själv till våren. Ogräset som blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter kommer, likt din höstsådd, att ha ett försprång i vår.

Sjävlsådd aklejor och penséer

Aklejor och penséer självsår sig lätt och är uppenbarligen inte kräsna vid val av växtplats! Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Håll koll på fröer

Flera av våra mest älskade sommarblommor är snabba på att sätta frö, om vi låter blommorna sitta kvar. Vallmo och akleja är blommor vars fröställningar vi mer än gärna låter stå kvar ute i trädgårdslanden, för att de är så vackra. Dessa fröställningar innehåller pyttesmå frön som gärna sprider sig och gror lite var stans i din trädgård. Andra blommor som lätt självsår sig är blåklint, ringblommor, violer, krasse, stockros och fingerborgsblomma. Flera av dem är dessutom duktiga på att korsa sig, vilket innebär att du kan hitta violer som är en blandning av de sorter du redan odlar.

Vill du undvika att hitta blommor på oanade platser, bör du plocka bort överblommande blommor eller fröställningar innan de har hunnit torka och bildat mogna frön. Givetvis kan du även dra nytta av självsådden, lära dig känna igen dina småplantor och fram på våren flytta dem till en plats där du vill att de ska växa. En annan variant är helt enkelt att förundras över växtkraften och förvånas över alla (o-)möjliga platser dina blommor väljer att gro på.

Fyll på med gräsklipp i dina pallkragar och trädgårdsland, det är bra för jorden och således för dina växter. Foto: Lovisa Back, Nelson garden

Låt din trädgård nära sig själv näring – tänk kretslopp

Trädgårdskompost

En trädgårdskompost är guld värd för att kunna spara och ta tillvara på växtmaterial du plockar under i trädgården.
Foto: Christer Lindberg

Det är bara bra att lämna en del löv i trädgårdslandet och låta maskarna mylla ner dessa i jorden. Löven bidrar med mullämnen och gör att du får bättre struktur på jorden. Ett enkelt och bra knep att ta vara på de nedfallna löven även i gräsmattan, är att köra över gräsmattans lövtäcke med gräsklipparen så att löven finfördelas. Resten sköter maskarna.

Ett annat tips är att lägga höstlöv (och även gräsklipp) i ett lager på ca 5–10 cm under buskarna i trädgården. Löven ger jorden viss näring och håller den fuktig på ett bra sätt. Lövtäcket gör det dessutom svårare för ogräset att trivas. Även runt perenner och i grönsakslandet kan du göra samma sak. Ser du efter några veckor att materialet har hunnit förmultna så kan du lägga på ett nytt lager. Löv brukar det inte vara brist på under hösten!

Har du mycket färskt trädgårdsavfall kan du gräva ner delar av detta i ditt trädgårdsland. Lägg det färska trädgårdsavfallet på ca 20–25 cm djup. Det ger jorden näring och hjälper den att bli porös och fin.

Har du även en kompost med gammalt trädgårdsavfall kan du passa på att gräva ned lite av de halvförmultnade trädgårdsavfallet i samma veva. Annars kommer den till nytta i vår!

Skydda fruktträden från frostfjärilen

Lite senare i september vill frostfjärilshonan gärna klättra upp i trädgårdens fruktträd och lägga sina ägg. Lyckas honan med det är det stor risk att larverna förstör nästa års skörd. Ett bra tips är att sätta upp limringar 60 centimeter upp på stammarna. Limringen hindrar frostfjärilen från att klättra uppför stammen

Beskärning av träd och buskar

Givetvis är det inte ett måste att beskära sina träd, men har någon en gång börjat kan det behöva underhållas. Fördelarna med beskärning är att du håller viss styr på växtens form, stimulerar tillväxten, får jämnare skörd och tar bort skadade eller sjuka grenar.

De flesta träd, buskar och häckar mår bäst av att beskäras under sensommaren och början på hösten. Under den här perioden de fortfarande, vilket gör att ’såren’ som blir av en beskärning, snabbt kan läka innan växten går i vintervila. JAS, det vill säga juli-augusti-september, är en förkortning för att hjälpa oss komma ihåg beskärningsmånaderna.

Här har vi skrivit en snabbguide för beskärning av vinbärsbuskar och äppelträd. Är du det minsta osäker, be en odlarvän om hjälp innan då går på ett av dina vackraste träd. Buskar av sorter som sätter nya skott från marken, är generellt mer förlåtande för en överentusiastisk beskärning.

Har du mycket frukt på dina äppel- och päronträd kan du med gott samvete vänta med beskärningen till tidig vår. Vissa träd bör du dock inte beskära på våren över huvud taget, då de producerar så mycket sav att de riskerar att ’blöda’. Läs på vad som gäller för ditt träd.

Läs även:

Plantera höstlök och sätt våren i jorden 

Så gräs på hösten

5 enkla läsartips för ett enklare odlingsliv