en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Växtbelysning hjälper din inomshusodling på vintern.
Publicerat: 2016-10-21

5 tips om växtbelysning och inomhusodling

Med hjälp av växtbelysning kan du ha prunkande odlingar av ätbart även under vintertid. Behövs verkligen alltid växtbelysning för att lyckas med inomhusodling på vintern? Vi ger dig svar på dina frågor.

1. Måste man ha växtbelysning för att odla inomhus på vintern?

Nej, du behöver inte alltid ha växtbelysning för att odla inomhus vintertid – men det kommer att vara avgörande för resultatet. Hur avgörande beror dels på vad du vill odla och dels på hur många ljusa timmar det är där du bor. Det beror även på hur mycket av dagsljuset som når in just i din bostad. Under perioden oktober till mars räcker inte dagsljuset till här uppe i norden.

2. När behövs då egentligen växtbelysning?

Vissa kryddor och bladgrönsaker behöver extra ljus med hjälp av växtbelysning för att kunna växa och trivas när dagarna blir kortare. Flera sorter kan överleva med enbart dagsljus vintertid men ger större och bättre skörd om de får hjälp av växtbelysning under de allra mörkaste månaderna. Plantor som inte får tillräckligt med ljus blir långa, tunna och rangliga. Med extra belysning växer sig plantorna kraftigare och blir mer frodiga. Mer att skörda, med andra ord!

En annan fördel med växtbelysning är att du kan flytta på din inomhusodling om du behöver det. Det finns enkla stativ där du hänger dina växtlampor och på så vis kan du också enkelt byta odlingsplats. Allra bäst resultat brukar det ändå bli om du låter din inomhusodling med extra belysning stå i ett ljust fönster. Då hjälper både dagsljuset och växtbelysningen till att ge dina plantor det ljus de behöver för att växa och ge god skörd. Låt gärna växtbelysningen hänga nära dina plantor för att ge dem tillräckligt med ljus.

Bra att känna till är också att många bladgrönsaker bara behöver värme precis när fröna ska gro. När det väl har kommit upp växer de bättre om du ställer dem svalt. Det är alltså inte värme de behöver under tillväxtfasen utan snarare mycket ljus och gärna lite svalare temperaturer. Med växtbelysning blir det möjligt att odla bladgrönsaker i en sval källare där växtbelysningen och den svala luften får din odling att trivas riktigt bra.

Är det dåligt med dagsljus där du odlar behöver växtbelysningen vara tänd ca 16–18 timmar per dygn. Annars kan 14–16 timmars växtbelysning räcka.

växtbelysning och inomhusodling

3. Jag vill odla ätbart – vad fungerar bäst inomhus på vintern?

Vill du ha något riktigt lättodlat som växer snabbt så kan du exempelvis odla olika sorters groddar vintertid. Det finns flera spännande och smakrika sorter som exempelvis groddar av rättika och fänkål. Groddar behöver ingen extra belysning alls för att växa.

Vill du odla annat ätbart inomhus så brukar mikroblad av kryddor och bladgrönsaker som skördas efterhand vara det som funkar bäst. Mikroblad (eller Micro Leaf) är särskilt enkelt att lyckas med och kräver inte alltid växtbelysning för att växa inomhus.

Kryddor, sallat och kål behöver oftast extra belysning för att växa bra inomhus vintertid. Vill du odla något att detta är det alltså en god idé att införskaffa bra växtbelysning. Växtbelysning i form av lysrörsarmatur med reflektor eller växtbelysning med ledlampor är båda alternativ som fungerar bra för de flesta typer av inomhusodling. Föredrar du något mindre så är en växtlampa också ett bra alternativ.

När du väl har din växtlampa kan du även använda den som en övervintringslampa till medelhavsväxter eller som extra belysning om du exempelvis vill sätta igång med chiliodling i december eller januari. Du får också nytta av din växtbelysning om du vill förodla andra fröer tidigt under våren när dagarna ännu är ganska korta.

Tunnbrödsrullar med skott av solros

Mikroblad av solrosskott. Läs Annikas Christensen tips om goda mikroblad här.

4. Om jag vill odla bladgrönsaker inomhus – vad är då bäst att odla?

Mikroblad eller Micro Leaf är små skott och gröna blad som är väldigt nyttiga och samtidigt mycket enkla att lyckas med när du vill odla inomhus – egentligen när som helst under året. Riktigt lättodlade mikroblad är exempelvis ärtskott och solrosskott. Vill du ha lite mer sting och pepprighet ska du välja lättodlade mikroblad av bladsarepta eller bladrädisa. De kryddiga mikroböaden passar särskilt bra i en sallad med avokado. Det finns också flera andra spännande sorter att prova på.

Ofta växter mikroblad väldigt snabbt och bra i ett ljust fönster. På bara två till fyra veckor får du färska och krispiga skott och gröna små blad som ger smakrika och välkomna vitamininjektioner på matbordet. Med hjälp av lite extra belysning vintertid kan du få mikrobladen att växa ännu bättre och ge mer skörd än när du odlar dem utan belysning.

Förutom mikroblad kan du även odla andra bladgrönsaker inomhus. Värt att odla är då exempelvis: rucolasallat och asiatiska kålväxter. Prova gärna kålsorter som pak choi, mizuna eller varför inte en mix av flera sorters asiatisk kål . Alla de här sorterna behöver extra växtbelysning för att trivas inomhus. Även spenat går att odla inomhus med växtbelysning men spenaten vill ha det riktigt svalt kan vara lite svårare att lyckas med.

5. Vilka kryddor kan jag odla inomhus vintertid?

Att så frön och se kryddorna växa under vintern är riktigt härligt. Många av kryddsorterna som vi gärna har i vår matlagning går att odla inomhus så länge som de får tillräckligt med ljus och små doser av näring då och då.

Här är en lista på  kryddor du kan prova att odla inomhus, gärna med växtbelysning:

Basilika – Basilikan vill ha mycket ljus och till skillnad från bladgrönsakerna behöver den också mycket värme, även under tillväxtfasen.
Citronmeliss  Lättodlad kryddväxt som vill stå ljust i ett fönster och inte för blött.
Dill – Dill tar lite tid på sig att gro (både ute och inne) men trivs bra också i en inomhusodling så länge som jorden hålls fuktig.
Mynta – Myntan är en riktigt överlevare som sprider sig väldigt bra i krukan.
Oregano  Oregano är väldigt beroende av mycket ljus.
Persilja Persiljan går att så inomhus i kruka och vill gärna stå ljust och soligt.

Läs mer om vinterodling:

Micro Leaf – vinterns bästa energikick

Odla inomhus mitt i vintern

5 skäl att odla groddar i vintermörkret

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.