en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Publicerat: 2015-12-11

Odla inomhus – mitt i vintern!

Att odla inomhus och kunna skörda färska grönsaker året runt låter som en dröm för oss nordbor. Det är faktiskt fullt möjligt – även mitt i iskalla vintern. Så här lyckas du!

Härligt att själva få färska kryddor att växa på fönsterbrädan vinter tid. Här egenodlad basilika.

Härligt att själv få färska kryddor att växa på fönsterbrädan vintertid. Här egenodlad basilika.

1. Satsa på lättodlade fröer

Satsa på kryddor och bladgrönsaker som är enkla att driva upp från frö. Välj sorter som du använder regelbundet i din matlagning. Basilika, koriander och plocksallat – som även kallas baby leaf går bra att odla inomhus året om. Även sandsenap – alltså rucola – är läcker att kunna plocka färsk från fönsterbrädan året runt.

Odla inomhus är enklare med Easy to grow.

Easy to Grow, förberett minidrivhus gör det extra enkelt att odla örter och sallad inomhus. Och när våren närmar sig så kan du även driva upp egna tomatplantor med Easy to Grow.

 

 

 

 

2. Gör jorden fuktig och porös

Välj näringsrik och väldränerad jord för din inomhusodling. För att göra jorden mer fuktighets-hållande kan du strö i lite Vermiculite, ett jordförbättringsmaterial som både absorberar och
avger fukt. Du kan också strö i en näve Perlite – också
ett naturligt och miljövänligt jordförbätttringsmaterial som ser ut som söndersmulad frigolit – som gör jorden luftig och porös. Då gror fröna snabbare och de unga rötterna rotar sig bättre.

Alternativt köper du ett förberett minidrivhus som exempelvis Easy to Grow. Då har du redan rätt förutsättningar från början för att fröet med örter eller sallad ska gro. Det är bara att tillsätta vatten.

 

3. Tillsätt extra ljus när det är som mörkast

Vår största utmaning med att odla inomhus mitt i vintern här i Norden är bristen på solljus. Det är inte tillräckligt starkt och antalet ljusa timmar är för få för att räcka till. Plantorna får svårt att gro och blir rangliga. Med extra växtbelysning ger du din inomhusodling hjälp på traven! Det finns många sorter att välja mellan – men för just odling inomhus kan en lysrörsarmatur med reflektor vara lämplig. Med växtbelysning blir din odlingsplats också mer flexibel och kan ställas på andra platser än just fönsterbrädan. Se till att belysningen är anpassad efter den yta du vill odla. Prova dig fram. Ibland räcker belysning från en vanlig fönsterlampa i kombination med några timmars dagsljus förstås. Eftersom en vanlig lampa utger värme som de små växterna inte gillar så är det viktigt att inte låta en vanlig fönsterlampa hänga för nära inpå grödorna bara. Det är ljus de behöver för att växa sig starka – inte stark värme.

Extra ljus gör att plantorna växer sig starka och friska.

Extra ljus gör att plantorna växer sig starka och friska.

4. Håll sådden fuktig

Använd gärna ett minidrivhus med bevattningsfunktion för att få fröna att gro snabbare och för att hålla fuktighetsgraden på jämn nivå. Odlar du i kruka eller tråg, var noga med att hålla sådden fuktig – både före och efter att fröna har börjat gro. Vattna gärna sådden med en sprejflaska så att inte fröna far runt av en alltför kraftig vattenstråle. Sådden ska vara fuktig men inte blöt. Glömmer du vattna när plantan väl har tittat upp kan den få en besk smak.

5. Så i omgångar

Så nya frön med 1–2 veckors (sallat) eller 2–3 veckors mellanrum (koriander). På så vis får du möjlighet att skörda allt eftersom plantorna vuxit klart. Sallat kan odlas ganska tätt i odlingstråg.

Andra mycket enkla och tacksamma grödor att odla inomhus i omgångar på vintern är groddar och Micro Leaf. (Micro Leaf är lättodlade och vitaminspäckade skott och blad). Båda grödorna är dessutom extremt vitaminrika och snabbodlade. Groddar är färdiga att äta på någon vecka och Micro Leaf efter ca 2–3 veckor.

Prova en värmematta till värmeälskande plantor när du odlar inomhus.

6. Värmematta för extra skjuts

Kryddor – inte minst basilika – är värmeälskande plantor. Med en värmematta kan du hjälpa dina frön att gro bättre. Du ställer minidrivhus eller krukor med fat direkt på mattan – jorden värms då till cirka 29 grader. Har du värme i golven hemma funkar det lika bra. Fröna behöver inget ljus förrän de dess de börjat komma upp ovan jorden. Men glöm inte bort att ventilera i minidrivhuset – för värmemattan bidrar också till ökad kondens. Obs! Mattan eller annan värme underifrån används endast till dess att dina frön fått karaktärsblad. Observera också att en värmematta inte passar alla frön; sallatsfrön gror exempelvis inte vid temperaturer över 20 grader.

7. Låt inte kryddplantan gå i blom

Skörda dina kryddor efter hand. På basilikan nyper du bäst av toppskottet när du ska skörda. Plantan bildar nya sidoskott och förgrenar sig på nytt. Låt inte kryddorna gå i blom – då blir smaken dålig och plantan blir klen.

Läs även:

Förså: 7 enkla sätt!

Förodla på Annikas vis