en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Micro Leaf. Gästbloggare, Annika Christensen
Publicerat: 2016-01-15

Micro Leaf – Vinterns bästa energikick

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Hej! Annika Christensen här. Jag jobbar som trädgårdsfotograf och är en passionerad trädgårdsodlare. De flesta känner mig från Allt om Trädgård där jag i varje nummer skriver dagbok från min trädgård. Jag driver även bloggen naturligating.blogspot.se och på Instagram finns jag på #annikasnaturligating.

Att odla Micro Leaf (små gröna skott och blad) är troligen den snabbaste och enklaste vägen till att få fram bladgrönsaker under vintern. Och det är dessutom det bästa sättet att få fram blad-grönsaker som smakar extra gott och är extra nyttiga. De pinfärska krispiga skotten är så goda och fräscha att man fort blir beroende av dem. Det dämpar även längtan efter våren. Man får ha fingrarna i jorden och att skörda det man själv har odlat gör ju varenda kotte glad.

För några höstar sedan startade jag upp min första egna Micro-odling inomhus. Jag hade nämligen en del överblivna fröpåsar liggande. Jag tänkte, vad händer om jag sår dem inne och äter upp dem när de är små?

Sagt och gjort. Jag sådde mangold, persilja, olika sallat- och kålsorter mm. Problemet var bara att trågen och krukorna jag sådde i var för små. Jag åt upp skotten för fort. Sedan ville jag fortsätta att odla Micro-blad, men det var för lite frön i påsarna. Jag skickade ett mejl till Nelson Garden med en länk om Micro Leaf och önskade mig större påsar med flera frön i. Nu är de här! Hela 8 sorters fröer som samlats under namnet Micro Leaf därför att de lämpar sig alldeles utmärkt för just inomhusodling av små blad och skott.

Micro leaf på tillväxt hemma i mitt fönster. Oftast räcker det med dagsljus för att de ska växa färdigt på några få dagar.

Micro leaf på tillväxt hemma i mitt fönster. Oftast räcker det med dagsljus för att de ska växa färdigt på några få dagar.

Du sår i vanlig blomjord. Det är mycket enkelt och på Micro Leaf fröpåsar står det exakt hur du ska göra. När jag odlar Micro Leaf (eller Micro blad) så har jag alltid flera boxar eller krukor på gång samtidigt. Det gör att jag alltid har något att skörda. När första boxen har grott till ca 1 cm sår jag box nr 2 och när jag sedan har skördat en omgång sår jag en ny direkt. Man har lock på i början så att sådden inte torkar ut, men det gäller att hålla koll för plötsligt så har de vuxit till sig och slår i taket. Ibland bara på ett par dagar. Extra snabbt går det om man har dem på en varm plats när de skall gro. När de har grott ställer jag dem i en låda eller liten hylla som är lätt att flytta till det ljusaste fönstret jag har.

Ställ Micro leaf boxarna i en fin låda.

Jag brukar ibland ställa Micro Leaf-boxarna i en fin låda. Det är både smidigt och snyggt.

De flesta Micro-fröerna är snabba och behöver inte extra belysning – lite dagsljus från fönstret räcker. Däremot de som tar lite längre tid, som t.ex. koriander, måste ha lite extra ljus vintertid. 

Daglig tillsyn är en lisa för själen

Jag börjar varje morgon med att se till mina fröer. Jag duschar dem 1–2 gånger om dagen och det blir lätt en rutin. Ett kärt besvär som får en att glömma att det är vinter.

Micro leaf av solrrosskott och bladrädisa.

Färdiga solrosskott och ärtor. Bladrädisa och grönkål är på gång.

Favoritmacka med Micro Leaf av solrosskott

En av mina favoriter är solrosskotten som jag snart har odlat 7 år i rad. Dessa kan man helt enkelt inte vara utan. En smörgås på hårt bröd med tomat och solrosskott är så gott.

Knäckemacka med Micro leaf av solrosskott

Min favorit: Knäckemacka med solrosskott.

Pick-nicks rulle

Även när vi ibland skall på utflykt så är det skott som gäller. Tunnbrödsrullar fyllda med brieost, soltorkade tomater och solrosskott. Fördelen med skott är ju att man skördar när man skall ha dem och att de inte har legat i kylskåpet och tappat spänsten.

Tunnbrödsrullar med skott av solros

På mina utflykter tar jag gärna med mig tunnbrödsrullar fyllda med brieost, soltorkade tomater och solrosskott.

Recept: Grönkålssmoothie med Micro leaf

Min favorit-smoothie på vintern är gjord på Micro leaf av grönkål.

Min favorit-smoothie på vintern är gjord på Micro leaf av grönkål.

Det blir många smoothies hos oss och på sommaren tar man ju blad och grönt direkt från trädgården. Men på vintern är det perfekt med färska Micro Leaf. Även skott av gurkört och ärtor passar bra till smoothies.

1 portion

½ box Micro Leaf av grönkålsskott, eller byt ut kålen mot Micro Leaf av ärtskott eller gurkört
½ avokado
150 g ananas
½ apelsin

Kör samtliga ingredienser i en mixer till en ”slät” konsistens.

Sätt igång och odla Micro Leaf, jag lovar er att vintern blir så mycket godare och roligare.

Lycka till!

Text och Bild: Annika Christensen

Du kanske även är intresserad av:

Groddar – mycket mer än bara pynt!

Groddar till vardag och fest: 5 recept

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.