Gör egen chutney och marmelad
Det är hur enkelt som helst att koka sin egen marmelad och chutney. Egenodlade tomater, chili och morötter fungerar alla tre alldeles utmärkt som huvudingredienser.
Testa tomatchutneyn till en enkel pastarätt, ta en bit getost med chilimarmelad till förrätt eller varför inte nybakade scones med morotsmarmelad till kaffet?
Sötstark chilimarmelad
Ingredienser:
1 röd paprika (ca 150g)
3 röda chilifrukter
1 citron
1 dl strösocker
3 msk honung
Gör så här:
1. Ta bort kärnorna i paprikan och chilifrukterna och tärna fint. Riv skalet på den tvättade citronen. Blanda med socker och kör i mixer i 3 minuter.
2. Lägg allt i en kastrull, hetta upp och låt koka någon minut. Tillsätt honung och låt sjuda i cirka 1 timme.
3. Låt svalna och ställ i kyl över natten.
4. Servera till lagrad ost eller gratinerad getost.
Kryddig tomatchutney
Ingredienser:
1 kg tomater
2 gula lökar
2 äpplen
1 dl vitvinsvinäger
1 dl russin
1 ½ dl socker
2 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
½ msk salt
Gör så här:
1. Skålla, skala och skär tomaterna i bitar. Hacka löken. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg allt i en kastrull.
2. Tillsätt vinäger och låt det koka under lock på svag värme i 20 minuter.
3. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt allt koka utan lock i ytterligare cirka 30 minuter, eller tills chutneyn är tjockflytande. Rör om ofta.
4. Lägg i burkar, förslut direkt och förvara svalt.
5. Servera till fisk- eller kycklingsrätter med pasta eller ris.
Mumsig morotsmarmelad
Ingredienser:
1,5 kg morötter
Vatten
2 citroner, skal och saft
1 pkt syltsocker med pektin (ca 330 gram)
Gör så här:
1. Skala morötterna och skär i mindre bitar, eller riv dem grovt.
2. Lägg morötterna i vatten så att de täcks, koka dem mjuka (cirka 20 minuter eller 10 minuter om de är rivna).
3. Häll av vattnet och mixa morötterna med en stavmixer till en slät massa.
4. Tillsätt socker, citronskal och citronsaft.
5. Koka under omrörning i cirka 10 minuter.
6. Häll upp i burkar.
Andra härliga recept:
Recept: Gör egna wraps på egenodlat