en blogg från Nelson Garden
Odla i kruka
Odla egen basilika
Publicerat: 2021-03-09

Odla egen basilika i kruka

Odla egen basilika i kruka. Det är det värt! Basilika är lättodlad och ger en fantastisk doft och smak. Att knipsa egenodlade basilikablad direkt på frukostmackan är en alldeles särskild känsla. Vi hjälper dig att lyckas med basilikaodlingen. 

Det finns många roliga basilika-sorter att testa i flera olika smaker och färger. Citronbasilika och Kanelbasilika är favoriter liksom den vackra Thaibasilikan som med sin anissmak passar fantastiskt bra i asiatisk matlagning.

Det finns också röd basilika som smakar ungefär som klassisk grön basilika men ger röda, dekorativa blad. En pesto gjord på rödbladig basilika får en underbart mörk, roströd färg. Ytterligare en favorit är storbladig basilika som ger stora, maffiga och lite härligt buckliga basilikablad.

Att se basilikan växa och utvecklas i små krukor hemma är verkligen njutbart. Bladen är ju inte bara fantastiskt goda att äta utan också väldigt vackra att se på. Och de doftar så gott!

Hur lyckas jag med basilikaodlingen?

För att få rejäla och täta basilikaplantor är det viktigt att ge både frön och plantor värme, värme och åter värme. Basilikan älskar värme och odlas därför bäst i kruka som får stå varmt och ljust. Basilikan vill också ha mycket vatten för att trivas. Se därför till att den alltid har fuktig jord (men inte genomblöt).

Här hjälper vi dig att lyckas, steg för steg:

1. Fyll två tredjedelar av en kruka med planteringsjord. Fyll på resten av krukan med såjord. Genom att använda planteringsjord i botten får plantorna kraft när de börjat växa till sig och behöver inte planteras om. Vattna igenom jorden. Låt överskottsvatten rinna av. Jämna till den fuktiga jordytan och strö ut några basilikafröer. Strö över ett mycket tunt lager av jord över fröerna och spreja försiktigt vatten över med en sprayflaska. Basilikafrön är ljusgroende så därför är det viktigt att du endast täcker med ett väldigt tunt lager jord.

Basilika i egengjort minidrivhus

Ett smart och enkelt sätt att skapa ett liter minidrivhus för basilikan direkt i krukan är att klippa upp en stor petflaska och trycka ner den i krukan runt om basilikaplantorna. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

2Låt krukan stå i ett ljust och varmt fönster i rumstemperatur, gärna med lite plastfolie löst över tills skotten börjat gro. Lyft på plasten och spraya med vatten när det behövs. Jorden ska som sagt hållas fuktig men inte vara blöt. En annan bra idé är att göra ett litet minidrivhus genom att sätta en avskuren petplaska ovanpå krukan, som på bilden ovan. Då trivs basilikan ännu bättre eftersom luft, fukt och värme hålls kvar bättre i krukan. Odlar du basilika vintertid behöver du tillföra extra ljus med hjälp av växtbelysning.

3När basilikan kommit upp och bildat skott kan du försiktigt gallra bort några av skotten i varje kruka. Då får du glesare mellan skotten vilket ger kraftigare plantor. Vill du att riktigt kraftiga plantor ska utvecklas kan du omplantera basilikaskotten i flera krukor så att endast tre eller fyra skott växer i varje kruka.

Odla egen basilika året om

När basilikeskotten börjar titta upp kan du gallra lite i varje kruka. Lite färre skott i varje kruka ger nämligen kraftfullare basilikaplantor. I de här krukorna har vi blandat fröer av både rödbladig och grönbladig basilika. Det blir extra vackert när basilikabladen börjar växa till sig. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

4Vattna regelbundet men utan att plantorna står blött. Börja tillföra lite flytande näring vid varje vattningstillfälle när skotten blivit ca fem centimeter höga. Basilikan behöver mer näring än många andra bladkryddor.

Basilika i kruka

Får basilikan rätt förutsättningar att växa ger den en riklig skörd med vackra och underbart smakrika blad. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

5Basilika trivs bäst på skyddade platser som i växthus, uterum och på inglasade balkonger. Då blir bladen mjälla och välsmakande. Du kan förstås också ha din basilika direkt på fönsterbrädan i ett ljust fönster.

6Om du vill ställa ut dina basilika-krukor utomhus är det viktigt att temperaturen inte sjunker under 15 grader. Är det varmt om dagarna men nätterna är kyliga så ta då in din basilika nattetid. Var också noga med att först vänja plantorna vid det nya livet på balkongen eller altanen genom att ställa ut dem bara ett par timmar de första dagarna i lite halvskugga. Efter några dagar trivs basilikan på en varm och ganska solig plats så länge som den får vatten och näring. Flytta in basilikan om det blir för blåsigt, regnigt eller kallt.

Det går också bra att odla basilika i minidrivhus eller i en pluggbox. Vill du veta mer om olika sätt att förodla, läs mer här!

Skörda och njut

Skörda alltid basilika genom att knipsa av bladpar i toppen på plantan. Då producerar basilikan fler nya stjälkar och blad. På så vis får du också en tätare och buskigare basilikaplanta som är vacker att se på. Se till att plantan inte går i blom, då tappar den mycket smak.
Knipsa av eventuella blomknoppar, det främjar också bladtillväxten.

Basilikan är en populär smakhöjare i matlagning och inte minst i hemmagjord pesto där den verkligen kommer till sin rätt tillsammans med vitlök, pinjenötter, parmesan, olivolja, salt och peppar. Du kan också toppa tomat- och mozzarellasalladen med några nyskördade basilikablad. Eller njut den på smörgåsen tillsammans med avokado, tomat och ost. Underbart gott!

Frys in basilikabladen

Om du inte hinner äta all basilika du odlat går det jättebra att frysa in den. Hacka bladen grovt och frys in i burkar. Du kan också lägga den hackade basilikan i iskubsformar och hälla olja över och lägga i frysen. På det här viset bevarar basilikan sin smak ännu bättre. När kuberna frusit tar du ur dem och förvarar dem i påsar eller i en burk i frysen. När du sedan gör tomatsås eller annat gott tar du helt enkelt fram en eller ett par iskuber med basilika och olja och lägger ner direkt i koket. Prova!

Läs också:

Så skördar du din basilika

Odla kryddor i köket

Torka kryddor och ge bort i present

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.