en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Vintersallat eller machésallat som den också kallas. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-08-12

Så vintersallat tidigt på hösten – skörda i vinter

Odlingssäsongen är långt ifrån över bara för att vi kommit in i augusti. Faktum är att det nu på sensommaren är hög tid att så vintersallat som går att skörda en bra bit in i november.

Vintersallat – eller machésallat eller fältsallat som den också kallas –  kan direktsås på friland eller i pallkragar i augusti och september. Det ger dig möjligheten att skörda långt efter att frosten kommit. Vintersallat gror långsamt under hösten men i gengäld får du en skörd som sträcker sig över vintern.

Olika sorters vinter har olika storlek på sina blad. Gemensamt är att de är riktiga tuffingar och tål kyla. Foto: Lovisa Back

Olika sorters vinter har olika storlek på sina blad. Gemensamt är att de är riktiga tuffingar och tål kyla. Foto: Lovisa Back

Vintersallat tål så hård frost att den till och med kan skördas under snön under hela vintern och tidig vår. Du har alltså chansen att göra din odlingssäsong oändlig!

Tänk på att vintersallaten som du odlar i augusti och september kan gro ganska långsamt så ha lite tålamod. När den väl grott växer bladen desto snabbare, förutsatt att det fortfarande är plusgrader. Odlar du i pallkrage kan ett lock eller drivbänk göra susen. Skörda antingen genom att plocka blad för blad eller skär av hela plantan. Plockar du ett blad i taget kommer plantan att fortsätta växa då vårvärmen återvänder.

Vintersallat och apelsin ger en kick

Vintersallat eller machesallad är gott tillsammans med apelsin i November.

Den milda smaken hos vintersallat passar bra ihop med syrlig apelsin.

I november smyger sig citrussäsongen på och vi kan njuta av de första apelsinerna från Sydeuropa. Tillsammans med krispig och mild vintersallat från den egna trädgården blir det en riktig C-vitaminbomb! Vintersallaten med sina djupt gröna blad är både god, nyttig och dekorativ. Den fungerar i alla typer av sallader. Smaken är nötig och saknar den skarpt peppriga smak som många av våra andra härdiga bladväxter kan ha. Inte konstigt att de flesta gillar den!

Läs också:

Micro Leaf: Vinterns bästa energikick

Odla inomhus mitt i vintern

5 grönsaker att så och skörda redan i höst