en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Publicerat: 2016-09-16

5 grönsaker att så och skörda redan i höst

Det finns grönsaker du hinner att både så och skörda på hösten. Här får du tips på fem lättodlade grönsaker du kan så på hösten för att skörda och njuta om bara en månad eller två.

Det är inte alls för sent att få krispiga grönsaker att växa utomhus i trädgårdsland, pallkrage eller kruka. Även om hösten också är en tid för att planera nästa års odling finns det gott om både bladgrönt och andra grönsaker att så för att skörda närmare vintern.

Fördelar med att så på hösten

Att så och odla under hösten har flera fördelar. Den svalare dygnstemperaturen bidrar till att växterna inte angrips av skadeinsekter lila lätt som under våren och sommaren. Fuktigheten i jorden brukar också vara högre på hösten. Det bidrar till krispigare bladgrönsaker och rädisor som blir milda och goda i smaken. Kål och bladgrönsaker som lätt går upp i blom när de får för mycket ljus är också lättare att lyckas med på hösten.

Glöm inte näringen

Jorden kan behöva lite extra gödsel om du redan har odlat grönsaker på samma plats tidigare i sommar. Ett bra tips är att inte odla samma grönsaker igen på samma plats som tidigare. Då minskar risken för sjukdomar som drabbar just den sorten.

5 lättodlade grönsaker att så och skörda på hösten

1. Rucola

Rucola kan du odla på hösten både i kruka och i trädgårdsland. Rucola är mycket lättodlat och växer dessutom snabbt. Du kan till och med odla den inomhus under vintern. Passa på att så den i omgångar och på flera platser om du har utrymmet. Rucola är ju användbart till så mycket! Eftersom bladen är fulla med smak så gör det stor skillnad med bara några blad på pastan eller pizzan. Även i sallader är rucolan mycket god tillsammans med lättstekta grönsaker och lite rostade nötter.

Olika sorters vinter har olika storlek på sina blad. Gemensamt är att de är riktiga tuffingar och tål kyla. Foto: Lovisa Back

2. Vintersallat eller machésallat

Vintersallat eller machésallat är en mycket köldtålig sort som till och med klarar den första snön och kan skördas långt in i december. Du kan direktså salladen i ditt trädgårdsland eller i dina pallkragar under hela september. Skörda under vintern och njut av de härliga bladen färska i sallad eller stekta likt spenat.

Spenat är en lättodlad, tålig och välsmakande bladgrönsak.

Spenat är en lättodlad, tålig och välsmakande bladgrönsak.

3. Spenat

Apropå spenat så går också den att så i september och skörda under oktober och november. Detta provade en av våra odlarvänner och hon fick fantastiskt fin spenat. Läs hennes tips här. Spenaten trivs bra i höstens svalare temperatur och höga fuktighet. Du får en krispig och god spenat när du odlar den på hösten. De vitamin- och mineralrika bladen är perfekta att äta för att hålla dig pigg i höstrusket. Spenatblad smakar dessutom lika gott färska som tillagade och fungerar bra i smoothies, i sallader, på smörgåsen och i stuvningar eller tillsammans med pasta.

Rädisor växer snabbt och vill ha mycket vatten för att smaka gott.

Rädisor växer snabbt och vill ha mycket vatten för att smaka gott. Perfekt i den fuktiga höstjorden!

4. Rädisor

Om du bor i landets södra hälft går det att så rädisor i september. Då hinner de ge skörd innan kylan blir för påtaglig. Ett bra tips är att så rädisan tillsammans med spenat eller vintersallat. Då har du snart ett helt land eller en hel pallkrage full med vitaminfyllda, egenodlade råvaror som lyfter höstens måltider.

Sibirisk bladraps är inte bara vacker – den är riktigt god och lättodlad.

Sibirisk bladraps är inte bara vacker – den är riktigt god och lättodlad.

5. Sibirisk bladraps

Sibirisk bladraps Red Russian är en tålig, grönkålsliknande, grönsak som du skördar som småblad. Sorten är tacksam att odla eftersom den är så enkel att lyckas med. Den kan skördas långt in på hösten och bildar hela tiden nya blad i takt med att du skördar. När vintern är här slutar den att väl, men bladen går fortfarande att skörda. Blad och stjälkar som vuxit sig lite grövre serveras med fördel lättkokta eller wokade.

Läs också:

Så lyckas du med höstsådden

Så på hösten för tidigt blommande rabatter

Skydda dina plantor från frost

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.