en blogg från Nelson Garden
Recept
Recept för en evighet. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-11-20

Evighet – Recept till frönyheter 2018

När vi valde ut frönyheter till 2018 tog vi fasta på det stora intresset för egenodlad mat. Vi ville inte bara hjälpa er att odla fram de bästa grönsakerna, utan också ge råd kring hur du kan förlänga behållningen av din skörd. Genom att pickla, syra, torka, salta och frysa kan vi under lång tid avnjuta det goda som vi har odlat. Här har vi samlat alla recept!

Med hjälp av matkreatören Lisa Lemke och odlingsentusiasten Annika Christensen har vi både odlat och tillagat våra frönyheter.

Det är enkelt att bli självförsörjande på chili! Foto: Annika Christensen

Det är enkelt att bli självförsörjande på chili! Foto: Annika Christensen

Chili

Den enklaste sättet att få din chili att hålla länge är att torka eller frysa den. Vill du ha gulorange chiliflakes kan du använda chilin ’Erotica’ den får spännande frukter på en stor och vacker planta. Den syrliga smaken blir dessutom än mer framträdande i torkad form!

Torka chili

Inlagd, grillad paprika 'Zazu' Foto: Annika Christensen

Inlagd, grillad paprika av sorten ’Zazu’. Foto: Annika Christensen

Paprika

Paprika får en mjukare och sötare smak som grillad. I en örtig olja blir den en riktig munsbit till alla typer av måltider! Den gula spetspaprikan ’Zazu’ passar utmärkt till detta recept – de stora frukterna är enkla att skala. Sorten finns dessutom som ekologiskt frö.

Inlagd, grillad paprika

Inlagd pumpa Foto: Annika Christensen

Inlagd pumpa Foto: Annika Christensen

Pumpa

Har du inte provat inlagd pumpa är det dags! ’Nelson’ F1 är en otroligt vacker pumpa som håller fint i rumstemperatur tills det är dags för tillagning.

Inlagd pumpa

Syrad rödkål Foto: Annika Christensen

Syrad rödkål Foto: Annika Christensen

Rödkål

Röd surkål är nästan ett konstverk i sig! Rödkålen ’Langedijker Bewaar 2’ är lättare att odla än att stava och finns dessutom som ekologiskt frö.

Syrad rödkål

Rödkålssallad med russin och kryddig apelsindressin

Salladskål

Kimchi är en syrad kålsallad med sting. Foto: Annika Christensen

Kimchi är en kryddstark och något mer snabblagad version av surkål baseras på salladskål. Använder du den lilafärgade salladskålen ’Scarvita’ F1 får du en kimchi med ännu mer färg!

Kimchi

Bakade morötter krasse Lisa Lemke Foto Emelie Otterbeck

Bakade morötter krasse, recept av Lisa Lemke. Foto: Emelie Otterbeck

Sommarmorot

Morot och krasse är bland de vanligaste växterna hemma hos odlarvänner. Lättodlade och fantastiskt goda – här i en lite lyxigare, men otroligt lättlagad rätt! Nu har vi den populära sorten ’Nantainse 2’ i pelleterad form, där de små morotsfröna är omslutna i torkad lera. Ännu enklare att så!

Bakade morötter med smörsås och krasse

Picklad fänkål Foto: Annika Christensen

Picklad fänkål har mycket smak. Foto: Annika Christensen

Sötfänkål

Fänkål – även kallad söt- eller knölfänkål – är känslig för temperaturväxlingar men när den väl tagit sig växer den villigt! Fänkålen liknar ingen annan planta, varken i form eller smak. Vill du odla från ekologiskt frö finns sorten ’Finale’.

Picklad fänkål

Fänkål med sauce verte dip

Tagetes

Tagetes 'Strawberry Blonde' Foto Annika Christensen

Torkad tagetes sätter färg på din hemgjorda müsli. Foto Annika Christensen

Tagetes är inte bara vacker att se på i rabatten, den är också fin i müsli – både för öga och gom. Inte mindre än tre nya tagetes har vi haft till 2018: ’Strawberry Blonde’, ’Taishan Orange’ och ’Alumia Vanilla Cream’.

Ugnsrostad müsli med torkad tagetes

Tomaten 'Tiger' F1 passar utmärkt att torka! Foto: Annika Christensen

Tomaten ’Tiger’ F1 passar utmärkt att torka! Foto: Annika Christensen

Tomat

Varje år har vi tomatprovning på Nelson Garden och till 2017 var det ’Tiger’ F1 som kammade hem vinsten! Det är en körsbärstomat ned goda lagringsegenskaper tack vare det något tjockare skalet. Ännu längre håller den givetvis om du torkar – och smaken blir ännu mer intensiv.

Torka eller frys in tomater

Bruschetta med ratatouille och god ost

Oregano kan du skörda och använda färsk eller torka. Torka dem i små buketter eller sprid ut dem i t.ex en torkolla. Foto: Annika Christensen

Oregano kan du skörda och använda färsk eller torka. Torka dem i små buketter eller sprid ut dem i t.ex en torkolla. Foto: Annika Christensen

Oregano och andra kryddor

Med Din odlarvän – frökatalogen för 2018 – fick du med en påse oreganofrö. Förutom att blomma vackert och vara en riktig fjärilsmagnet, är det en krydda som passar utmärkt att torka för att smaksätta vinterns måltider.

Torka kryddor

Här kan du läsa mer om oregano

Basilikapesto Foto: Annika Christensen

Basilika går fint att odla inomhus och kan användas till en god pesto. Foto: Annika Christensen

Kökets kryddor

Du behöver inte en stor trädgård för att odla dina egna kryddor! Basilika, dill och persilja trivs utmärkt inomhus så länge de får vatten och ljus. Dessa recept passar utmärkt till dina kryddor – hur du en har odlat dem.

Fisksoppa med dill

Pressgurka med krusbladig persilja

Pesto med basilika och solroskärnor

Tabouleh med slätbladig persilja Kommer snart!

Grönkålssmoothie Lisa Lemke Foto Emelie Otterbeck

Grönkålssmoothie av Lisa Lemke. Foto: Emelie Otterbeck

Bladgrönt

Grönkål är en av många fantastiska kålsorter som klarar av vinterkylan och på så vis kan stå kvar ute i grönsakslandet för att skördas under vintern. I kollektionen Så året runt har trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo hjälpt till att välja ut härdiga grönsakssorter. Många av dessa är bladgrönsaker som fungerar utmärkt i en smoothie!

Grönkålssmoothie

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.