en blogg från Nelson Garden
Recept
Blanda olika sorters tagetes, torka kronbladen och dekorera din hemgjorda müsli. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-03-15

Recept: Ugnsrostad müsli med torkad tagetes

Morgonstund har guld i mun. Låt din ugnsrostade müsli få extra flärd genom att blanda i torkade kronblad av tagetes. Medan det är kryddtagetes som brukar rekommenderas i matlagning så kan du i din müsli välja helt fritt. Här äter vi även med ögat – välj bland mahogneyrött, knallorange, gult och vaniljvitt.

Du behöver:

5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl äppeljuice
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 nypa salt

Torkade kronblad från tagetes. Exempelvis ’Panther’ för bronsröda inslag, ’Alumia Vanilla Cream’ om du vill krämigt gulvita kronblad eller varför inte ’Strawberry Blonde’ för en mix av mahogneyrött till ljust aprikos.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Blanda havregryn, solrosfrön och pumpafrön i en skål. Värm äppeljuicen med olja, honung och salt i en kastrull på spisen. När honungen har löst upp sig, häll i vätskan i skålen med de torra ingredienserna (förutom kronbladen) och blanda noga. Fördela massan på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen i ca 20 min. Rör om lite då och då och håll koll så att det inte blir bränt. Låt müslin svalna, lägg i dina torkade kronblad från tagetes och häll sedan upp allt i en burk.

Torka kronblad från tagetes i rumstemperatur i i en torkolla eller på ett papper. Foto: Annika Christensen

Torka kronblad från tagetes i rumstemperatur i i en torkolla eller på ett papper. Foto: Annika Christensen

Tips

Tagetesens kronblad är så pass små och tunna att de snabbt torkar i rumstemperatur så länge det är torr luft. Strö ut dem på exempelvis en bricka eller ett papper. Har du en torkolla, det vill säga en torkställning för kryddor, så kan du använda den. Låt dem helst torka mörkt och förvara de torkade kronbladen mörkt. Då bevaras färgen bäst.

Skörda helst kronblad från blommor som precis har slagit ut. Din tagetes kommer bara att blomma ännu rikligare om du plockar blommor från den.

Med kronblad från gul tagetes förgyller du din hemgjorde müsli i dubbel bemärkelse. Foto: Anna Lindeqvist

Med kronblad från gul tagetes förgyller du din hemgjorde müsli i dubbel bemärkelse. Foto: Anna Lindeqvist

Bonustips – snabbvarianten

Dekorera din müsli med färska kronblad från tagetes.

Mer ätbara blommor

15 tips på ätbara blommor att odla

Video: Vacker blåklint till din marängsviss

Video: Blommande gräslök på smörgåsen